E-ticaret siteleri ödemeyi nasıl yapıyor?

Merhaba, Aklımda E-Ticaret gibi bir proje var ancak bir yerde takıldım kaldım.
Müşterinin ödediği parayı nasıl direkt satıcıya ulaştırabilirim ?
Bunun için bir sistem varmı yoksa kendim tek tek elimle mi göndermek zorundayım ?

1 Beğeni

Havuz sistemi yapabilirsiniz. Alıcı kargoyu teslim aldığına dair onay verdiğinde ise havuzdan çıkıp satıcının hesabına gidebilir. Veyahut satıcıya özel havuz yapılıp, ay sonunda gönderilebilir. Büyük e-ticaret siteleri havuz sistemi kullanıyor, paralar, gün sonuna otomatik yatıyor.

Müşterinin ödediği parayı direk satıcıya ulaştıramazsınız çünkü satıcılar için sağladığınız sanal mağazaların ödeme alt yapısı sizin e-ticaret platformunuzun sanal pos sistemi ile bağlıdır. Müşteriler şirketinizin bilgileri dahilinde kurulmuş sanal pos üzerinden ödemelerini gerçekleştirirler. Ödemeler daima sizin banka hesabınıza yatar. Satıcıların hesaplarına yatırmak için nakdi olarak işlem sağlamanız gerekir. Burada da siz ve satıcı firma arasında yapılacak olan fatura mutabakatı ba-bs gereklilik gösterir. Şema şeklinde anlatalım.

Aşağıda yazılan tüm bilgiler SatemSoft ve TvhdSoft’un Yerel Pazar Ağlarının Sanal Pos Entegrasyonu yaptığı firmalara verdiği eğitim içeriğinden paylaşılmıştır.

1- Müşteri sitenizden bir ürün satın alır.
2- Satın alırken sitenin sanal pos sistemi üzerinden ödemesini sağlar.
3- Yapılan ödeme sanal posun entegrasyonlu olduğu web sitenin belirlenen banka hesabına aktarılır.

Not: Sanal pos üzerinden gelen ödemelerde bankaya ve banka ile yapılan anlaşmalara göre ödemenin nakit olarak sizlere banka tarafından ödenmesi değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin XXXBANK 3 gün sonra bu ödemeyi hesabınıza %3 komisyon ile yatırırken XYZBANK 2 hafta sonra %1 komisyon ile hesabınıza yatırabilir. Bankaya ve şirket ile yapılan anlaşmaya göre değişiklik göstermektedir.

4- Yapılan ödeme müşteri tarafından ürün memnuniyeti ve olası bir iptal-iade işlemi için provizyonda bekletilir.

Provizyon Nedir?

Provizyon işlemi sanal ortamlarda yapılan ödemelerin onaylanması için bekletilen sürece verilen isimdir. Bu süreçte ödemeler ile ilgili olası bir işlem için yarı aktif bekleme prosedürleri işleve alınarak onaylanma sürecine kadar banka ya da sanal pos entegrasyonu tarafından provizyonda bekletilir.

5- Müşterinin siparişi onaylaması durumunda provizyonda bekletilen işlem onaylanır ve aktif olarak şirketin sanal pos hesaplarına vadesi çözülmek üzere yansır. Yukarıda belirttiğimiz gibi vade çözülme süresi değişiklik gösterir.

Satıcıya ödeme yapmak için gerekli prosedürlerin uygulanması gerekmektedir.

1- Ürün satış komisyon miktarı, vergiler ve kargo ücreti ile varsa bir kupon satış tutarı içerisinden belirlenen oranlar dahilinde şirket kendi payına düşeni alarak kalan kısmı muhasebelendirir.
2- Muhasebe gören bu satış tutarı e-ticaret sitesi ile satıcı firma arasındaki anlaşma ve puan başarısı oranına bağlı olarak satıcıya ne kadar zaman içerisinde bu ücretin yatırılacağı değişiklik gösterir.
3- Tüm koşullar sağlandığında son olarak satıcı firmanın, e-ticaret firmasından kazançlarını tahsil edebilmesi için fatura kesmesi gerekmektedir.
4- Muhasebe tarafından kesilen fatura sonucunda e-ticaret sitesi faturaya istinaden satıcı firmanın kayıtlı banka hesabına ödemeyi yapar.

Not: Ödemeler genellikle 14 günden daha üz süre içerisinde olmaz. Bunun sebebi ürünleri alan müşterilerin mesafeli satış sözleşmelerinde yer alan ibarelerden ötürüdür. Ürünün iade olması durumunda müşteriye ücretini iade edebilmenin imkanlı halde olması ve satıcı firma ile muhasebesel problemler ile karşılaşmamak adına 14 günlük bir süreç sonrasında ödemeler gerçekleşir. Bu 14 günlük süreç satın alınan sipariş tarihinden itibarendir.

Çalıştığımız firmalar genellikle birikim modelini tercih etmektedirler. Birikim modeli, satılan ürünlerin karşılığında kazanılan parayı toplu çekmektir. Her ayın 25’inde e-ticaret sitelerindeki hesaplarında birikmiş ve kullanılabilir bakiyeyi tahsil ederler.

Böylelikle e-ticaret firmasının satıcılara ödeme yapabilmesi için belli bir maddi kaynağı, nakit mal varlığı ve nakde dönüşebilen varlıkları elinde bulundurması gerekliliktir.

Yukarıda yazılan tüm bilgiler SatemSoft ve TvhdSoft’un Yerel Pazar Ağlarının Sanal Pos Entegrasyonu yaptığı firmalara verdiği eğitim içeriğinden paylaşılmıştır.

3 Beğeni

Bilgi İçin Teşekkürler.

2 Beğeni