Forum'un Gidişatı Hakkında

Merhaba dostlar, yaklaşık 2-2.5 senedir bu ortamdayım. Eski profilimi/kullanıcı adımı ( @adlgrbz ) tanıyanlar olacaktır. Son 1 senedir forum kalitesinin ciddi hasar aldığını gözlemliyorum. Konuyu daha eski üyelerin açma hakkı olduğunu düşündüğüm için uzunca süreler açmaya çekindim…

Tek tıkla cevabı bulunabilecek klasik sorular, ana dilimizin kurallarına uymayan konu başlıları, sorular ve cevaplar, soruyla alakasız başlıklar, saygısızlık ve egosu kendi boynunu aşmış yeni üyeler… Artık eskisi kadar spesifik sorular sorulmuyor. Bu nedenle ben gibi üyelerin burayı ziyaret etmesi için yeterli merak maalesef uyanmıyor…

Amacım kimseyi kırmak değil, bu ortamın potansiyeli bu değil. Özellikle Moderatörlerin ( @moderators ) gözlemlerini ve görüşlerini merak ediyorum. İyi forumlar…

RFC 1149.5 specifies 4 as the standard IEEE-vetted random number.

5 Beğeni

Esnek forum kurallarindan kaynaklaniyor biraz. Onceden bu kadar buyuk bir topluluk degildik, ciddi yazilmis kurallara ihtiyacimiz yoktu, sorunlar bir sekilde cozuluyordu. Ama artik buyuduk, her gun birsuru yeni uye katiliyor, her biri yeni konu aciyor, kimisi basligi yanlis koyuyor, kimisi bir selam vermeden kodu koyup gidiyor. Ben elimden geldigince konu basliklarini duzenliyorum, ama kurallar olmazsa ne ben ne de moderatorumuz bu insanlara yetisebilir. Eger ben moderator olsaydim, forumu idare etmek icin soyle bir politika izlerdim:

Konu basligi yanlissa konuyu gizlerdim. Acan kisiye basligi duzeltmesi icin ozel mesaj gonderir, aksi takdirde konusunun silinecegini soylerdim.

Eger gercekten yeterli aciklama yapilmamissa yine konuyu gizler, yukaridakiyle ayni seyi yapardim.

Eger birisi kod istediyse konusunu gizlerdim. Ona soyle bir uyari mesaji yollardim:

Lutfen insanlardan kod istemek yerine kodu kendiniz yazmaya calisin, takildiginiz yer olursa istediginiz soruyu kurallara uyarak sorabilirsiniz. Ancak bu sekilde sadece kod istemenizin dogru bir davranis oldugunu dusunmedigim icin konunuzu gizliyorum.

Cunku bunlar da odev istemekten farksiz. Odevler yasak olacaksa boyle sadece kod istemenin de yasak olmasi lazim bence. Biz burada insanlara balik vermiyoruz, balik tutmayi ogretiyoruz.

Flood (arka arkaya kisa kisa birden fazla post) yapan kisilerin mesajlarini ilk mesajda --- ile ayirarak birlestirirdim, en asagiya da bunu not olarak duserdim.


Yanlis anlasilmasin, bunlar sadece tavsiye. @dildeolupbiten isini gayet guzel yapiyor. Sadece, biraz degisiklige ihtiyac var gibime geliyor.

Iyi forumlar

5 Beğeni

Aynen öyle bu forumda eskiden çok az kişi vardı. Ve bir sıkıntı olduğunda hemen konuşarak hiç bir konuyu sildirmeden çözerdik. Çok samimiydik. Fakat şimdi forum gerçekten çok büyüdü. Ben de bu forumda bir yıldır varım. Fakat artık çok fazla kişi var ve eski kurallarla devam edersek bu forumun kalitesi düşmeye devam edecek. Yani başlığı konudan tamamen bağımsız yapan mı dersin. Bir selam sabah vermeden kodu hatayı verip uzayan mı dersin. Sevmediği bir üyeyi rezil etmek için forumda birden fazla konu açan mı dersin. Yoksa sen banla ben yeni hesap açarım deyip moderatöre kafa tutan mı dersin. Yani maalesef forumda çok sıkıntılı kullanıcılar vardı hala var ve her gün de yenileri geliyor. Yanlış anlaşılmasın kimseye laf atmıyorum. Fakat maalesef bunlar gerçek. Bence forumda artık biraz daha katı kurallar uygulanmalı.

1 Beğeni

Merhabalar,

Gözlemlerinizi ve tavsiyelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

Şimdiye kadar forumda sıkı kurallar uygulamadık. Pek ihtiyaç da olmadı. Belki kuralların yeniden düzenlenmesine ve açıkça tanımlanmasına ihtiyaç vardır. Bu konuyu @ismailarilik ile daha detaylı konuşabiliriz.

Kullanıcıların soru sormadan önce araştırma yapmamalarıyla ilgili önceden beri devam eden bir sorun var. Şu ana kadar kaynak paylaşmak ve araştırma yapılmasını tavsiye etmek dışında herhangi bir eylemde bulunmadık açıkçası. Ki şahsi düşüncem böyle bir durumda kişiyi açtığı konuyla alakalı kaynaklara yöneltmenin ve biraz daha araştırma yapmasını tavsiye etmenin uygun olacağı yönünde.

Sorularını anlaşılır bir şekilde sormayan ve cevaplanabilmesi için bir takım ayrıntıları paylaşmayan kullanıcılara yönelik de şu ana kadar herhangi bir yaptırımda bulunulmadı. Böyle bir durumda kişinin sorusunu gizlemek ve sorusuyla alakalı daha çok bilgi vermesi gerektiğini karşı tarafa bildirmek alternatif bir yaklaşım olabilir.

Türkçe’yi düzgün kullanmaya özen göstermeyen arkadaşlar şu ana kadar sadece başlık altında uyarılıyordu. Ben de Türkçe’ye özen göstermeyen yazıları okuduğum zaman rahatsız oluyorum ama kişinin Türkçe’yi düzgün kullanması gerektiğini hatırlatmak dışında başka bir eylemde bulunmanın da aşırı bir eylem (overkill) olacağını düşünüyorum.

Konu başlığını düzgün yazmayan kullanıcıların da başlıklarını fark ettiğimiz ölçüde biz değiştiriyorduk. Hatta iki gün önce yardım isteyen birisi hangi konuda yardım istediğini dahi belirtmemişti. Kendisine soruyu direkt sormasını tavsiye ettim. Düzgün yazılmayan başlıkların düzeltilene kadar konusunu gizlemek alternatif bir yaklaşım olabilir.

Forumda saygısızca davranan insanlarla çok fazla karşılaşmıyorum. Karşılaştığımızda kişiye bir uyarı mesajı gönderiyoruz, saygısız ifadelerin olduğu mesajı siliyoruz, mesaj tartışmaya yol açmışsa tartışmada yer alan kullanıcıların o tartışmayla alakalı mesajlarını siliyoruz. Gerekirse de konuyu kapatıyoruz.

Ödev ile alakalı tutumumuzu değiştirmiştik. Her başlığı zamanım olmadığı için inceleyemiyorum, ama fark eden kullanıcılar bildirimde bulunurlarsa ilgili başlıktan haberdar oluyorum ve daha önce belirlenmiş olan yaptırımı uyguluyoruz.

Doğrudan kod istemenin yasaklanması bence aşırı bir tepki olur (overkill). Stackoverflow’da da doğrudan kod paylaşan kullanıcılar var ve paylaşılmasına da herhangi bir yaptırımda bulunulmuyor. Burada “balık tutmayı öğretmek” veya “balık vermek” tavırları oldukça kişisel tavırlar. Bunu daha önce de düşünmüştüm. Şahsi düşüncem elbette “balık tutmayı öğretmenin” daha iyi bir yaklaşım olacağı yönünde. Ancak, buna zamanımız da olmayabilir. Sonuçta boş vakitlerimizi burada değerlendiriyoruz. Burası bir soru cevap platformu, bir eğitimi kurumu değil. Tuhaf gelebilir ama kimseye bir şey öğretmek zorunda da değiliz. Yine de kişinin kendi kaynaklarını kullanarak öğrenmesinin kendisi için daha faydalı olabileceğini söyleyebiliriz. Yani bir şeyler öğretmeye, nasıl araştırma yapılabileceğini göstermeye çalışan insana yaptığı işten ötürü saygı duyuyorum. Ama bunu yapmak yerine kod paylaşan arkadaşlar aslında yanlış bir şey yapmıyorlar gibi geliyor bana. Belli bir deneyime sahip, araştırmaktan yüksünmeyen insanlar zaten karşılaşabilecekleri sorunları nasıl araştırabileceklerini öğrenmiş oluyorlar. Biz burada araştırmanın önemli olduğunu defaatle söylüyoruz. Kişi söyleneni/tavsiyeyi ciddiye alır veya almaz o kişinin kendisinin bileceği iş.

Forumun kalitesi, kurallar esnek olduğu için mi düştü emin değilim. Belki bir etkisi vardır. Kurallarda bir takım değişiklikler yaparak kalitenin değişip değişmeyeceği gözlemlenebilir. Dediğim gibi bazı durumlardaki tavırlarımızı gözden geçirip, alternatifleri uygulayabiliriz.

Yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Varsa söylemek istedikleriniz, başka tavsiyeleriniz duymak isterim.

Herkese iyi forumlar, sağlıklı günler.

5 Beğeni

Benim de söylemek istediğim ufak bir şey var: Forum’daki pek çok yeni kullanıcı kodları nasıl paylaşması gerektiğini bilmiyor ve bence bu konuya da bir şekilde el atılmalı. Çözüm olarak tavsiyem yeni kullanıcılara nasıl kod paylaşılabileceğini gösteren bir mesaj atmak, bu discobot ile yapılabilir. Hatta bu mesaj kullanıcılara sadece nasıl kod paylaşılacağını değil soru sorarken dikkat edilmesi gereken hususları da anlatabilir ve bence harika olur. Hatta ve hatta bu mesajın görevleri daha da genişletilebilir, örneğin flood’ın yapılmaması gerektiği gibi konularla genişletilebilir.

1 Beğeni

@reo @hackaxx @dildeolupbiten değerli cevaplarınız için teşekkür ederim. Daha nice aklımdan geçen ama yazıya dökemediğim konuyu dile getirmişsiniz. Görüşlerinize ve fikirlerinize katılıyorum. Bu doğrultuda forum’un iyiliği için elimden gelenin en iyisini yapacağımı bilin isterim. Sizlerinde yapacağından şüphem yok. Biliyorum artık pek sık uğramıyorum dile getirdiğim nedenlerden dolayı ama bu sevdiğim ortamında kötüye gitmesine gönlüm el vermiyor. Artık forum’u daha sık ziyaret edip, sizlere yardımcı olacağım. İyi forumlar…

1 Beğeni

Merhaba. Geri bildiriminiz için teşekkür ederim. Açıkçası ben forumu kendi halinde bırakıp topluluğun kendi kendini yönetmesi taraftarıyım. Zaten sosyal hayatta her tarafımız yasak. Üstelik bu yasaklara rağmen suç da işleniyor. Yasak koymak bana göre kesin bir çözüm değil. Tabii bazı inisiyatif sahipleri olmalı ve muhtemel kötü niyetli kişilerin önüne set koymalı.

Forumumuzda bir moderatör var (@dildeolupbiten). Kendisine zamanından fedakarlık ederek forumun daha iyi bir ortam olmasına katkıda bulunduğu için teşekkür ederim. Hem kendisinin yükünü hafifletmek hem de forumda aktif olanlara daha fazla hak ve sorumluluk vermek için bir moderatör daha ekleyebiliriz foruma. Bununla ilgili bir çalışma yapacağım. İyi forumlar dilerim.

3 Beğeni

Herkese merhaba.
Ben de forumda epey yeni sayılırım. Hesabı açalı baya oldu ama uzun süredir giriş yapmadım ve forumun tam olarak ne halde olduğu hakkında tam olarak bir bilgim yok. Ancak diğer forumlarda da karşılaşılan bazı sorunlara basit çözümler getirilebilir. Ben yukarıda birinin anlattığı şu çözümü basit ve mantıklı buluyorum.

Yeni gelen özellikle de forumlarda çok fazla vakit geçirmeyen kullanıcılar için hem daha iyi olur hem de atılan mesajlar düzelir diye düşünüyorum. Temel olarak forumda nasıl daha iyi ve anlaşılır mesaj atılacağını öğrenen insanların buna uyacağını düşünüyorum. Aynı zamanda forumdaki mesaj düzenleme sistemi hakkında daha fazla bilgilere ulaşılabilecek faydalı bağlantılara da yeni başlayan kullanıcı eğitiminde yer verilebilir belki.

Sanırım benim düşüncelerim tam olarak bunlar. Herkese iyi forumlar.

2 Beğeni