Herhangi bir bilgisayara arka planda çalışmayan büyük bir uygulama indirmek o bilgisayarı yavaşlatır mı?

Merhaba arkadaşlar;
Ben google üzerinden çok araştırdım, fakat herkes farklı şeyler söylediğinden net bir cevaba ulaşamadım. Hepimiz biliyoruz ki bilgisayara bir uygulama indirdiğimizde çoğu zaman o uygulama o bilgisayarda arka planda çalışır ve bilgisayarı ekstra yorar. Peki aynı bilgisayara arka planda hiç çalışmayan bir uygulama yüklesek bile o bilgisayarı yorar mı ? Uzun zamandır bunu merak ediyorum. Şimdilik görüşmek üzere.

Arka planda çalışmayan programdan kastınız nedir? Biraz daha açıklar mısınız?

Bu dediğiniz kriterlerden bağımsız olarak indirme/yükleme işlemleri hem diskte hem işlemcide hem de internette bir yük oluşturur.

@Alih78 Mesela discord masaüstü uygulaması… Bu uygulama diğer kullanıcılardan gelen mesajları kullanıcıya hemen bildirim gönderip bu mesajlardan haberdar etmek için arka planda çalışıyor.

Her program neticede sizin somut bir şekilde göremeyeceğiniz şekilde işlemler yapar. Bu programlardan bazılarında ise programın yönetilmesi ve son kullanıcıya hitap edebilmesi için gui diye tabir ettiğimiz arayüzler bulunur. Genel olarak söylemek gerekirse, gui’si olan uygulamalar sizin göremediğiniz işlemleri yaparken eş zamanlı olarak da bu guiyi yönetmek zorundadır ve bundan dolayı da guisi olan uygulamalar olmayanlara kıyasla daha yavaş çalışırlar. Ancak tabi bu kesin değil.

İndirilen uygulamaların bilgisayarı ne kadar yoracağı ayrı bir olay. Bir programın indirilirken bilgisayarı ne kadar yoracağı programın dosyalarının sayısı ve programın büyüklüğü ile doğru orantılı. İndirilecek uygulamanın arayüzünün olup olmamasının bu programın indirilirken bilgisayarı ne kadar yoracağı ile alakası yok. Ha belki arayüz kütüphanelerinin dosya büyüklüğünü arttırmasıyla programı indirmenin zorlaşacağını ilişkilendirebiliriz ancak bu durumun sebebi programın arayüze sahip olup olmamasından daha çok dosya sayısının artması ile alakası olacaktır.

Indirdigimizde degil, calistiginda.

Ekstra yormaktan kasit nedir? Ekstradan bahsetmek icin bir “normal” yorma tanimlamamiz lazim.

Programi yukleyip calistirmiyorsak yukleme bittikten sonra yormaz.

Arka planda hic calismamaktan kasit on planda da calismamaksa, yormaz.

Isinin cogunu on planda yapan bir programdan bahsediyorsak, tanim geregi, arka planda az is yaptigi icin az yorar.

"Yormak"tan kastin CPU kullanimi oldugunu varsayiyorum.