İş Bulamama Stresi - Neler yapmalıyım? - Öneriler - Yardım eder misiniz?

Merhabalar. Forumda yazılım mühendisi olup işsiz olan bir arkadaşa rastladım. İster istemez biraz bakındıktan sonra strese girdim. İş bulamama korkusu oluştu.

Amacım yurtdışında iş bulup finansal alanda küçük bir garanti oluşturduktan sonra sevdiğim alanda kayda değer, fark yaratacak şeyler üretmekti. Ancak daha kendi ülkemde iş bulamayan varken yurtdışı hayali kurmanın yanlış olduğunun farkına vardım. Bu yüzden zaman kaybetmeden iş alanına hazırlanmak istiyorum.

Kendimden bahsetmem gerekirse; yazılım mühendisliği öğrencisiyim. Şimdiye kadar okul ile C ve java dilinin üzerine müfredat derslerini gördük. Kişisel olarak python ile çalıştım. (Selenium, bootstrap, veri tabanı [sql, mysql, sqlite, nosql], pyqt5 ve designer, django, numpy, pandas, matplotlib, tensorflow) Pythonda gelişmek ve istediğim alanı keşfetmek ve seçmek için gördüğüm her şeyi öğrenmeye çalıştım. Seçimimi Yapay Zeka ile kullandım. Şu an veri belimi çalışıyorum. Ancak Ülkemizdeki iş ilanı şartlarına bakınca kendimi çok yetersiz hissediyorum. Ortalama 2.5 yıla mezun olacam ve bu süreci iyi değerlendirmek istiyorum. (python harici temel c ve java biliyorum, git kullanıyorum, temel olarak html, css ve javascript bilgim mevcut. İngilizcem de b1 seviyesinde ancak sadece grammar olarak. Listening ve speaking olarak herhangi bir sınava girmedim o yüzden a2 seviye ingilizcem olduğunu düşünüyorum.

Sizlerin yardımınıza ihtiyacım var dostlarım. Özellikle yazılım mühendisi ya da herhangi bir yazılım alanında çalışan arkadaşlarımızın önerilerini bekliyorum. Çalışmayıp bilgisi veya tecrübesi olan dostlardan da her türlü bilgi alışverişine hazırım.

Sadece benim için değil aramızda merak eden tüm kardeşler için soruyorum ve cevaplarınızı bekliyorum. Bizden sonra da bir çok kişinin bu sohbetten yararlanacağını düşünüyorum. Şimdiden hepinize teşekkürlerimi sunarım.

3 Beğeni

Hocam Allah aşkına nasıl işsiz kalmış geçende çocuğun biri vardı grupda django ve postresql ile işe girmek için bizden yardım istedi mülakat sorusu basitti ama hak yememek için yardım etmemiştim

1 Beğeni

Forumun kurallarını tam bilmiyorum. Bu yüzden ismi karalayıp gönderdim.

1 Beğeni

Nisanda bu yazıyı yazdığına göre eğer dönem uzatmadıysa ortalama 10 ay eğer dönem uzatmışsa da ortalama 3 aylık işsiz kalma olayı var. Bu uzun bir süre.

Merhaba,

Bahsettiğiniz koşulların ardından gelen işsiz kalma korkusunun yarattığı iş bulamama stresi ülkemizde daha çok görülüyor. Buna kimse laf etmesin. Fakat şu da var ki kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz önemli. Eğer kişi sektörün ihtiyaçlarını karşılayamıyor ise bu sektörün problemi değildir. Bu analizi yaparak kişinin kendisini daima geliştirmesi gerekmektedir. Zor bir mücadele.

Hayatlarımızı idame ettirebilmemiz için asgari şartları yerine getirmemiz gerekir. Bundan mütevellit de para kazanmamız lazım. İş bulamamaktan daha zor olan şey iş kurmaktır. Fakat eğer sektör de bir yer edinemiyorsak bu zor olan seçeneği zor olmasına rağmen değerlendirmeliyiz.

Kişinin kendi ilgi alanlarını bilmesi bu durumda çok önemli. Buna ek olarak kişi neler başarabileceğini bilmeli. Kendi potansiyelini hesaplamalı. Sınırlarını ne kadar zorlayacağını iyi bilmeli. Daima kendisine bir şeyler katmalı. Sık sık tekrar yapmalı.

Üretilmiş olanı geliştirmek rahat bir iş alanıdır. Kendi içerisinde zorlukları elbette vardır. Sıfırdan bir şeyler üretmek daha zordur. Kıyas yapıyoruz.

Şimdi bazı gerçekleri de dile getirmek lazım. Örneğin, her şeyi bilmek her şeyi yapabileceğiniz anlamına gelmez. Bilmek bazı durumlarda yetmeyebiliyor. Asıl önemli olan kullanmanız. Sahip olduklarınız ile neler yapabildikleriniz. Bir şeyleri bilmek, kağıt parçalarına sahip olmak, cv doldurmak. Her şey güzel. Hepsini bir araya getir bir şeyler pişir bize denildiği zaman sunulacak bir şeyler yapmazsanız bu şatafatın bir anlamı kalmaz.

Forumun her yerinde hikayemi bulabilirsin. Örnek link;

Programlama ile para kazanma - Kategorize - YazBel forumu (linke tıkla ve ilham al)

Okunması gereken bir yazı. Herkesin bir hikayesi vardır. Kendi hikayelerinizi oluşturun.

Çok vakit geçmedi bu linkteki günden bu güne 2 ay olmuş sadece. Zaman içinde kendinize kattığınız şeylerin karşılığını alıyorsunuz. Almanız gerekiyor. Maddi ya da manevi fark etmez. Bir şekilde karşılığını almak zorundasınız. Bu zorunluluğu kendiniz karşılayacaksınız.

Şuan bir mali müşavir firmasına iş takip programı yapıyorum. İnternette bir sürü var bu programdan. Ücretli ya da ücretsiz. Bu firmanın sahibi gidip bunlardan satın alabilir, kullanabilir. Peki niye benden rica etsin? Çünkü tanışıyoruz. Birbirimizi biliyor ve güveniyoruz. Bu yüzden çevre önemli.

Ayrıca insanların fantezileri vardır. Hazır paket programlar fantezilere açık değildir. Ek olarak maliyet içerir. Ama tanışık olduğunuz insanlar programların içerisinde bulunmasını istediği şeyleri size sıralar ve sizler de elinizden geleni yaparsınız. Gelmeyeni araştırırsınız. En güzel şekilde programı tamamlar ve sunarsınız.

Programı kullanmaktan memnun kaldığı takdirde bilirsiniz ki artık o programın önü açık.


Bu kadar uzun muhabbetin sonucunda nereye varıyoruz?

Hayattaki şeyler bize gösterilenler ile sınırlı kalırsa biz sadece gören tarafta oluruz, bize gösterilenleri görürüz. Ama bu hayatta görünecek şeyler yaparsak gören değil gösteren oluruz. Göstermek için de önce görmek lazım. Görmediğiniz şeyi gösteremezsiniz. Başarmak mı istiyorsunuz? Sizi olumsuzluğa iten şeylerin altında ezilmek yerine o olumsuzlukları sırtlanın. Güçlü olun. Hayatın zorlukları sizi her alanda ezmeye çalışırken sizler dik durun.

Biraz daha samimi olalım mı? Ağlamak vakit kaybıdır. Bahaneler korkaklar içindir. Korkmayın ve vakit kaybetmeyin. Ağlamayın ve bahane üretmeyin. Korktuğunuz şeyleri yaşamak istemiyor musunuz? O zaman kararlar almaya başlayın. Hedefler koyun. Bu hedefler ışığında yol alın. Aldığınız yollarda zorlukları aşın. Aştığınız zorluklar size her zaman katkı sağlayacak. Bu katkılar ile kimliğiniz oluşsun. Bırakın hayat size göstermek yerine sizin gösterdiklerinizi görsün.

Not: üniversite mezunu değilim. sadece birazcık python ve excel biliyorum. lise mezunuyum.

8 Beğeni

Hikayeni beğendim, ilerde seni daha iyi yerlerde görmeyi ümid ediyorum. Cevabın çok kaliteli bu yolda duygusal olarak nasıl olmalıyız cevabı güzel şekilde iletilmiş. Mesleki olarak da çevrenin önemi güzel vurgulanmış. Sağolun cevabınız için.

2 Beğeni

Nice birlikteliklere inşallah.

2 Beğeni