Mobil için en uygun dil

Merhaba, zamanında kivy ile başladığım mobil macerasına devam ediyorum kivy den nefret edicek düzeye geldikten sonra(kivy çok güzel bir dil aslında sorunum buildozer de ve performans konusunda var) 4 5 ay önce Java ya başlamıştım bir miktar da Java +Android Studio öğrendim. Ancak gerektiğinde ios gibi platformlara da dağıtım yapmam gerekeceğinden çok da ilerlemek istemedim Java da. Yakın bir zamanda ismini çok duyduğum react native i inceledim her yerde çok övgü alıyordu ancak zar zor bir kurulum yaptıktan sonra rn benim için bir hayal kırıklığı olmuştu performans konusunda. Neden diye soracak olursanız şu şekilde özetleyebilirim ki, uygulama açılırken hatrı sayılır bir miktar bekletiyor gerçektende kivy den felan bile daha yavaş bu konuda kivy ortalama 5 saniye civarı açılırken native 10 saniyeleri görüyordu hemde çok basit bir uygulamada. Bir diğer sebebim ise uygulama boyutları çok yüksek içinde 1 buton olan bir uygulama 100mb yer kaplıyor bu gerçekten rahatsız edici, aynı şekilde kivy gene bu konuda daha iyiydi tabii ki native in kivy yi geçtiği bir çok alan var ama konumuz zaten kivy vs native değil. Ve soruya geliyorum sizce tüm mobil cihazlarda çalışan en iyi dil hangisidir performans ve diğer konularda. Benim bildiğim flutter var ancak ne kadar güzel emin değilim gene bir hayal kırıklığı yaşamamak için buraya geldim. Düşünceleriniz neler?

Merhaba, react native in övüldüğüne ben de tanıklık ettim ama bu kadar sorunu olduğunu ilk defa duyuyorum. Flutter’a gelince kendisini hiç kullanmadım ama bir dil değil diye biliyorum, bir SDK. Flutter ile uygulama geliştirmek için Dart dili kullanılıyor ve hem android hem ios için uygulamalar yapılabiliyor. Flutter kullanmak istemessen C++'ta hem android hem ios için uygulama yazacaksan tercih edilebilir. İkisi için ayrı ayrı yazmak istersen android için Kotlin ios için Swift kullanabilirsin. Ayrıca Kivy hem android hem ios için kullanılabiliyormuş.

1 Beğeni

Belki de sorun benim bir şeyi yanlış yapmamdır sanmıuorum ama olabilir. Siz kullandınız mı daha önce yaşadınız mı böyle sorunlar ?

Evet biliyorum kivy hem android hemde ios da çalışıyor zaten kivy yi bırakma sebebim sadece android de olması değil, Java yı bırakma sebebim sadece android de Olması. Kivy yi bırakma sebebim ise performansı ve paketleme konusunda çok sıkıntılı olması, cihazın nimetlerinden efektif yararlanamaması vs.

Benimde çok bilgim yok tek bildiğim hem ios hem android olması zaten o yüzden flutter iyi midir diye sordum. Eğer performans sorunları felan yoksa güçlü ise flutter öğrenmeyi düşünüyorum.

Aslında bunu performansa, efektifliğe ve önemli özelliklere göre karar vereceğim sizce hangisi daha iyidir?

İkisi için ayrı ayrı yazmak istemiyorum o yüzden tüm cihazlarda çalışması gerektiğini söyledim. Ancak temelde olsa javaya sahibim ve ekstradan Swift de öğrenebilirim ios kullanmam gerekeceği zaman ama zaman kaybetmek istemiyorum tek Bi kod yazayım ikiside her yerde çalışsın istiyorum o yüzden cpp ya da flutter arasındayım hangisi daha iyidir acaba?

Hiç kullanmadım ancak öven çok kişi gördüm zaten o yüzden şaşırmıştım.

Biraz araştırdıktan sonra flutter ın daha üretken olduğunu ama dart ın (flutter da kullanılan dilin) c++ tan daha yavaş olduğunu öğrendim. Hangisinin önceliğiniz olduğuna bağlı olarak tercih sizin ama ikiside derlenen diller ve python ile c++ gibi bir fark olacağını sanmıyorum. Flutter daha iyi bir seçenek gibi geliyor.

1 Beğeni

Tamamdır teşekkürler o zaman flutter öğreneyim gene de biraz deneyimlerim baktım beklentilerimi karşılaşamıyor cpp denerim. Gene de ikisini de deneyimleyen birisi varsa onunda fikrini almak isterim hangisini tavsiye ediyor diye

1 Beğeni