Nedir?
XY problemi, asıl problem yerine denediğiniz çözüm hakkında soru sormaktır. Bu, hem yardım isteyen, hem de yardım sağlayanlar tarafında çok fazla zaman ve enerji harcanmasına sebep olmaktadır. Kısaca:
Kullanıcı X yapmak istiyor.
Kullanıcı X’i nasıl yapacağını bilmiyor ama Y’yi yapmayı başarabilirse bir çözüm yoluna girebileceğini düşünüyor.
Kullanıcı Y’yi nasıl yapacağını da bilmiyor.
Kullanıcı Y hakkında yardım istiyor.
Başkaları kullanıcıya Y ile ilgili yardım etmeye çalışıyor ama kafaları karışmış çünkü Y çözmek istemek için garip bir sorun gibi görünüyor.
Bir sürü etkileşim ve harcanan zamandan sonra kullanıcının aslında X için yardım istediği, Y’nin X için uygun bir çözüm bile olmadığı anlaşılıyor.Bu sorun, insanların inandıkları şeyin çözüm olduğu konusunda takılıp kalmaları ve geri adım atıp konuyu tam olarak anlatamamaları halinde ortaya çıkar.
Bu konuda ne yapmalı?
Denediğiniz çözüme ek olarak mutlaka aslında hangi problemi çözmeye çalıstığınıza dair bilgiyi de her zaman ekleyin.
Eğer birileri daha fazla bilgi isterse detayları mutlaka sağlayın.
Daha önce gözardı ettiğiniz başka çözümler varsa, neden onları gözardı ettiğinizi paylaşın. Bu, gereksinimleriniz hakkında daha fazla bilgi verir.Unutmayın, çözüme dair teorileriniz doğru olsaydı zaten en baştan yardım istemeyecektiniz, değil mi?