py uzantılı dosya sağ tıklayınca acılmıyor

windows 10 kullanıyorum başlıkda söylediğim gibi daha önce calışdığım projeler sağtıklayınca hangi python sürümü varsa sece biliyordum daha sonra py uzantılı dosya tıklayınca visual studio acıldı bir daha düzeltemedim python yeni başladım yardımlarınızı bekliyorum
idle de open diyince acılıyor projeler

Windows 7 de kullansanız, windows 8 de kullansanız, windows 10 da kullasanız, windows 11 de kullansanız. Windows’ta özel bir değişiklik yapmazsanız sağ tık davranışı ve sol tık davranışı aynıdır.

Sağ tık menüsünde:

Sağ tuş yeni menüsünü düzenleyelim (sordum.net)

Gibi menüleri düzenleme yöntemlerinden birini kullanabilirsiniz. Ama bu sağ tık menüsü içinde mi yoksa birlikte aç için sağ tıklamaktan mı bahsediyorsunuz emin olamıyoruz.

VS açarken varsayılan program olarak ayarlamış olabilirsiniz.

Bir önceki linkte verdiğim gibi birlikte aç menüsü seçeneklerini yeniden düzenleyebilirsiniz.

Bunun python a yeni başlamakla alakası yok. Tamamen işletim sistemi kullanımını bilmemenizden kaynaklı olduğunu, bir programlama diline başlamadan önce, işletim sistemi kullanmayı öğrenmenizi öncelemeniz gerektiğini söyleyebilirim.

Bir dosyayı açan programı değiştirme - Microsoft Desteği

Gibi birlikte aç seçeneğini değiştirerek de yapabilirsiniz.

1 Beğeni

1-C:\Users\Oktay\AppData\Local\Programs\Python\Python312\pythonw.exe
2-C:\Users\Oktay\AppData\Local\Programs\Python\Python312\Lib\idlelib\idle.pyw
birlikde acı secerken bu dizinleri seciyorum yalnışmı yapıyorum acaba

Baslat (Start) > Ayarlar > apps (programlar) > standart programlar > programi secin, burada acma ayarlarini degistirebilirsiniz.

ya da cok kisa hizli bir yöntem, Shift tusuna basili tut ve acmak istedigin dosyaya sag tikla. Sonra listeden sec.