Bu şekilde bir şart ekleyip daha sonrasında x e sürekli değer verip şartı döndürmesi mümkün müdür yani kodun devamında şu şekilde:
x=5
if sart==True:
print(“True”)
Burada x e verdiğim 5 değeri şartta dönmüyor ve true dönmüyor. Yukarıda ki 3ü baz alıyor. Sürekli aynı şartı yazmak istemiyorum bunu 30 farklı X sayısı üzerinden döndürmem gerek tek tek yazdığım zaman kod fazlalığı oluyor. X’e tek tek değer verip şartı true mu diye kontrol etmenin kısa bir yolu var mı?
Bunu fonksiyonları kullanarak kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca ekstradan bir sart değişkenine de ihtiyacınız yok.
def kontrol(x): #kontrol adında bir fonksiyon tanımladım
return x> 3 and x < 7 # eğer girilen sayı 3-7 arasındaysa True, değilse False döndürüyorum.
for sayi in otuzFarklıSayınınOlduguListem:
print(kontrol(sayi))
Evet fakat şöyle açıklasam daha iyi eksik oldu. 30 farklı sürekli değişken değere bakıyor. While döngüsü içinde true döndürene kadar devam ediyor. Yani x sabit bir şey değil. Ve hangisi true döndürürse ona göre işlemler yapıyor. Ben şu şekilde halledebilirsem daha iyi olur. Konuda anlattığım gibi x’e bir değer verip sonra if kullanıp bir sonrakine geçme imkanım yok mudur?
Oluşturduğumuz listeden örneğin:
Liste = [5 , 8 , 7 , 9 , 13]
Hangi değerin true döndürdüğünü de bilip devam ettirmek gerekiyor.
Mesela 8 true döndürürse şunları yap gibi. True döndürmesi yetmiyor yani. Yazdığım program bi bot şuan çalışıyor fakat 3000 satıra ulaştı gereksiz uzun. Bu şekilde kısaltmak istiyorum. Dm’den yardımcı olabilirseniz iletim size
Basit bir döngü ile şöyle bir şey yaptım ama yanlış anlamadıysam, bilmem işinizi görür mü.
otuzFarklıSayınınOlduguListem = [30,20,10,6,9,8,25,40,3,7,11,60,4,15,35,]
for x in otuzFarklıSayınınOlduguListem:
if x > 3 and x < 7:
print("Sayı :", x, True)
else:
print("Sayı :", x, False)
iyi akşamlar. python öğrenmeye başladım. hiç bir bilgim yok… ancak daha işin basında sorun yaşamaya başladım. " dosya = open(“deneme.txt”, “w”)" bu kodu kabuğa yazdığımda bir dosya açılmıyor. neden açılmıyor acaba. windowsla kullanıyorum. kullanıcı izinleri ile mi alakalıır–dır. yardımcı olursanız çok sevinirim.
Yeni başlayan ve hiç bir bilgisi olmayan biri olarak dosya yazma işlemi ile mi başladınız? Daha temel konulardan başlasaydınız sonra dosya işlemerine geçseydiniz daha iyi olmaz mıydı?
Yani dosya yazma işlemi işin başıdır diyebilirmiyiz bilemedim.
Kabuk? Shell? Dosya açılmıyor?
Bu kod dosya açmaz bir dosya oluşturur. Kodu çalıştırdığınız klasörde, bir tane deneme.txt dosyası oluşur.
Kabuk ta hangi klasördeyseniz dosya orada oluşturulmuştur. Eğer okuma yazma yetkiniz olmayan bir klasörde iseniz dosya oluşturulmaz.
Ama açmaktan kastınız nedir onu da iyice belirmeniz gerekir.
Kullanıcı izinleri ile alakalıdır. Masa üstüne bir klasör oluşturun. O klasörün içine komut satırında gidin sonra python kodunu çalıştırın. Dosya oluşacaktır.
Daha kolayı. Kodunuzu bir metin dosyasına yazın. Uzantısını .py olarak değiştirin. Çift tıklayıp çalıştırın.
evet. dosya açmak değil, doğrusu dosya oluşturmak olacaktı. bir dosya oluşturup içine bir şeyler yazma denemesi yapıyordum. ancak beceremedim. ifadelerim ve konu ile ilgili bilgilerim arasında doğru orantı var. teşekkür ederim. yardımlarınız için. bu saatte cevap beklemiyordum.