Kaynak: https://kivy.org/docs/guide/packaging-android-vm.html#introduction
Yukarıdaki alıntıya göre sadece Linux ortamında Android uygulamaları oluşturulabilir. Yalnız VirtualBox’u kullanarak Windows ve OS X işletim sistemlerinde de Android uygulamaları derlemek mümkün.
Android uygulamaları derlemenin iki çeşit yolu var:
- Kivy tarafından sağlanan Kivy / Buildozer yüklü bir Xubuntu sanal cihazını VirtualBox’a kurmak.
- İndirdiğiniz bir Linux dağıtmının iso dosyasını VirtualBox’a kurup, VirtualBox’da android uygulaması derlemek.
Size birinci yönteme göre neler yapılması gerekiyor, adım adım anlatmaya çalışayım. Linux’un Ubuntu dağıtımını VirtualBox’a kurduktan sonra yapmanız gereken işlemler, bu başlıkta daha önceden bahsettiğim işlemlerin aynısı olduğu için ikinci yöntemi anlatmayacağım.
Not: Bahsedilen 1. yöntem denenmiştir.
1. Yöntemin Adımları:
1.1. Önce VirtualBox’ı indirin ve kurun.
Link: https://download.virtualbox.org/virtualbox/5.2.12/VirtualBox-5.2.12-122591-Win.exe
1.2. Sonra aşağıdaki zip dosyasını indirin ve içindekileri dışarı çıkarın.
Link: http://txzone.net/files/torrents/kivy-buildozer-vm-2.0.zip
1.3. VirtualBox’ı çalıştırın.
1.4. Sol üst köşedeki Dosya menüsüne tıklayın ve Cihazı İçe Aktar seçeneğini seçin.
1.5. İçe aktarmak için seçeceğiniz dosya; daha önce indirdiğiniz, kivy’ye ait olan sanal cihaz (Buildozer VM) olmalı. İçe aktarma işleminin bitmesini bekleyin.
1.6. Şimdi VirtualBox’ın sol tarafında Kivy/Buildozer VM isminde bir sanal cihaz oluşması lazım. Ona tıklayın ve Başlat tuşuna basın. Biraz beklemeniz gerekecek.
1.7. Karşınıza bir login ekranı çıkması lazım. Bu login ekranının kullanıcı adı ve şifresi kivy’dir. Yalnız dikkat edin, Türkçe karakter kabul edilmez. i harfini yazmak için ı harfine basmak zorundasınız.
1.8. Şimdi karşınıza çıkan ekranın sol alt kısmında bulunan Buildozer kısayoluna tıklayın.
1.9. Buildozer kısayoluna tıkladıktan sonra ne yapmanız gerektiği hakkında bir html sayfası Mozilla ile açılacaktır. Bu sayfadaki How to Use VM yazısı altında bulunan 1, 2, 3, 4 şeklinde numaralandırılmış adımları takip etmeniz gerekecek. Yine de size izlemeniz gereken adımları tek tek anlatayım.
1.10. Bu sayfada sizden ilk olarak terminale buildozer init
yazarak bir spec dosyası oluşturmanız istenir. Ama ondan önce ismi main.py olan kivy dosyanızı bu sanal ortama aktarın. Bu dosyanızı Github, Dropbox, Google Drive, e-postanız gibi yerlerde tutuyorsanız, bu dosyayı Mozilla’yı kullanarak indirin. Dosya /home/kivy/Downloads/ dizinine iner.
1.11. Ev dizininde bir tane klasör oluşturun ve indirdiğiniz main.py dosyasını bu dizine atın.
1.12. main.py dosyasının bulunduğu dizinde sağ tıklayın ve sonra da Open Terminal Here kısayoluna tıklayın.
1.13. Terminale buildozer init
yazın. Sonra buildozer.spec dosyasının oluşmuş olması gerekir.
1.14. Şimdi bu buildozer.spec dosyasını açın ve aşağıdaki yorum satırlarına karşılık gelen yerlerdeki kodları aşağıda gösterildiği gibi değiştirin.
# (str) Package domain (needed for android/ios packaging)
package.domain = com.mydomain
# (list) Application requirements
# comma seperated e.g. requirements = sqlite3, kivy
requirements = hostpython2, kivy
# (int) Log level (0 = error only, 1 = info, 2 = debug (with command output))
log_level = 2
# (str) Path to build artifact storage, absolute or relative to spec file
# build_dir = ./.buildozer
build_dir = /build/myapp
1.15. Dosyayı kaydederek çıkın.
1.16. Son olarak terminale aşağıdakileri yazın.
# html sayfasında aşağıdaki komut yerine
# "buildozer android_new debug" yazıyor.
# Ama yukarıdaki komutla derleme yaparken hata aldım.
# Komutu aşağıdaki gibi yazdığımda ise hata almadım.
buildozer android debug
Son adımdan sonra apk dosyasının, main.py dosyasının bulunduğu dizindeki bin klasörünün içinde oluşması gerekir.