Windows gibi bir isletim sisteminde bilgisayari ne kadar dogru ve temiz kullanabilecegin de muamma, istedigin kadar temiz kullan. Windows zorla kullaniciya guncelleme yaptiran, defender’i acmasi icin zorlayan, kendi yuklu gelen tarayicisini dogal yollarla silmemizi engelleyen ve her yerde edge reklami yapan bir OS. Defender’indan nasil bir hayir bekleyebilirsin? Tamam, baska bir antivirus bulalim. Kullanicinin ozgurlugunu kisitlamayan kac tane duzgun antivirus var bu camiada?
Benim olan bilgisayarda benim bile giremedigim yerlere giriyor bu program. Virus iste.
Konunun acik kaynakla alakasini anlayamadim:
Antivirüsler tam bu noktada işimize yarıyor. Açık kaynak kodlu yazılımların içerisine gömülebilecek çok fazla kural bulunmaktadır.
Ozgur yazilimlarda malware oldugunda kolayca tespit edilir zaten.
exploit neye göre yazılıyo biliyo musun ? nasıl çalıştığını bilirsen kendi çıkarına göre yönlendirirsin. bak çok basit bişey diyeyim. antivirüs şöyle taradığını düşünelim uyduruyorum şuan. taradığı kodun içinde payload malware vs gibi kelimeleri varsa silsin diyelim. sende kaynak kodunda gördün bunu ve değiştirdin diyelim ? basit bir örnek verdim bunu genel olarak çalışma mantığını anladığımız da neler yapılabilir peki ?
Bir kere antivirusler o kadar basit parametrelerden yararlanmazlar zaten. O sekilde calismiyorlar. Ayrica ozgur olmasinin artilari cok daha fazla. Camiadaki cogu virus tespit edilebilir mesela, bunlarin hepsi reportlanabilir, iyi insanlar yazilimi guclendirir vs.
Su post ozgur yazilim konusunda fikir verebilir, favorilerimden
Oy oy oy. Burada yuksek miktarda kafa karisikligi var. Tek tek cozecegim. Kullandigi teknolojilerin tamamina yakini oyle zaten. Kaynak koduna erisim acik bulmayi elbet de kolaylastiriyor ama tahmin ettigin kadar olmayabilir. Hangi veriye? Benim telefonumdaki app’te guvenlik acigi var diyelim, ne yapacaksin? Veya sunucu programi “/debug” ile baslayan mesaj attigin insanlarin tum konusmalarini diske dokuyor diyelim, ne yapacaksin? Kotu niyetin goturulerini iyi niyetin getirilerine oranlay…