Selamlar herkese,
Bilişim ve teknoloji alanında izlerken keyif alacağınız, zihninizde yeni fikirlerin oluşacağı, eski fikirlerin gelişeceği, ufkunuzu genişletecek bazı filmleri aşağıda detaylıca listeleyeceğim.
-
Black Mirror: Bandersnatch
Bilim kurgu antoloji dizisi Black Mirror’ın 2018 yılında yapımı tamamlanan interaktif bir filmidir. 28 Aralık 2018 tarihinde Netflix’de yayımlandı.
Filmde, oyun programcısı olan ana karakterin bir kitaptan uyarladığı bilgisayar oyununu oynuyoruz. Filmi izlerken interaktif olarak seçimler yapıyoruz ve bu seçimler filmde oluşturulan gerçek dünyaya etkisini görüyoruz.
Filmde bilgisayar programlama, oyun programlama, döngüler, iç içe döngüler, koşul durumları gibi temel yazılım kurallarının etkileşimli işleyişini görüyoruz.
Not >> Black Mirror dizisinin tüm bölümlerini izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Teknoloji ve internet çağı anlamındaki yaşanmış ve yaşanacak tüm olayların yıllar önce tüm detayları ile anlatıldığı bir dizidir.
-
Enigma: The Imitation Game
ABD yapımı uyarlama sinema filmidir. Başrollerini iki büyük yetenek paylaşıyor. Benedict Cumberbatch ve Knightley. 2014 yapımı film 20 Şubat 2015 tarihinde Türkiye’de vizyona girdi.
Filmde , Alan Turing adlı matematikçinin II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kullandığı Enigma kodunu çözme çabasını anlatıyor.
II. Dünya Savaşı zamanlarında düşmanınızın kullandığı bir şifreyi kırmak için ne yapardınız? Önce bu şifreyi öğrenmek için düşmanın kaynaklarına ulaşmanız gerekmektedir. Peki ya sonra? Şifreyi kıracak bir algoritma geliştirmeniz gerekir. Peki ya sonra? Kurduğunuz bu algoritmayı çalıştırmanız gerekir.
Dijital hiçbir şeyin olmadığı bir dünyada tamamen mekanik olarak neyi başarabilirsiniz?
Unutmayın; “Her şifre ardında bir gizem saklar” -
Bloodshot: Unstoppable Power
Bir süper kahraman filmine ne dersiniz? Gerçek dışı, fizik ötesi bir süper kahramandan bahsetmiyorum. Bir yapay zeka süper kahramandan. Ete kemiğe bürünmüş bir yapay zeka. Hisleri, algıları, muhakemesi, vicdanı olan bir yapay zeka. Kusursuzluk, mümkün olmayan bir durumdur.
Yapay zekamızın tek kusuru, açık kaynak kodlu yazılıma sahip olması.
Filmde yapay zekanın gelecekteki insan olan halini ve açık kaynak kodlu yazılımlar hakkındakı komplo teorilerini işleyen sürükleyici, keyifli bir seyir sizleri bekliyor. -
Social Network
Bir dönemin en gözde platformu olmayı kısa sürede en iyi şekilde başarıp, geliştiren, bu başarı ve gelişimin üstüne hükmedici özellikler kazanan, hayatımızdaki her alana dahil olup herkesin her şeyini bilen Facebook’un yaratılış sürecini biliyor musunuz?
Bir gencin internet ortamındaki yeri ve yaşantısı, web tasarım, eğitim süreçleri, yazılım bilgisi, ileri görüşlülük, çevre, ilişkiler, yasal haklar ve daha niceleri sizleri bekliyor.
Teknoloji anlamında başarıya ulaşmış firmaların yaşadığı süreçleri konu alan bu ve benzeri filmleri mutlaka izleyiniz.
-
Transcendence
Adına internet dediğimiz dünyanın içerisine girdiğim de aklıma ilk gelen şey beynimi internete bağlamak olmuştu. Çoğu insan bu fikri düşünmüştür. Sahip olduğumuz bu güçlü bilgisayarı internete bağlayıp çevrim içi olduğumuzu düşününce aklımı kaybedecek gibi oluyorum.
İşte karşınızda, beyninizi bilgisayara bağladığınız takdirde başarı ve başarısızlıktaki potansiyelleri görüp, hayretler içerisinde kalacağınız benzersiz bir film.
Film tavsiyelerinin devamını getirmeye çalışacağım.