Bunu en iyi siz bilebilirsiniz
“Başarısızlıktan korkma. Başarısızlık değil ama düşük hedef suçtur. Büyük girişimler, başarısız olsanız bile muhteşemdir.” -Bruce Lee
Sürekli deneyin ve bundan korkmayın. Bir proje yaparken bize gereken şeyler hakkında 100% bilgi sahibi olamayabiliriz. Fakat programcılıkta bu bir problem değil. İnternette tonla dokümantasyon okunmayı bekliyor. Bilmediğiniz bir şey olduğu zaman ufak bir araştırma size cevap çıkarıyor. İngilizce’niz varsa size bütün dokümanların kapısı açık.
Mesela kendimden örnek vereyim. Python’da application geliştirmeye yarayan PyQt5 adlı kütüphane ile ilk hesap makinemi yapmaya çalışıyordum. Hesap makinesine ait butonlardan birine double click atılırsa belirlediğim farklı bir tepkiyi vermesini istiyordum. Çok güzel. Fakat tek sorun, bunu nasıl yapacağımı “bilmemem”. Yani double click atıldığında tepki verebilecek bir fonksiyon lazımdı ve bunu bilmiyordum. Ben de açtım interneti araştırdım ve aradığım basit fonksiyoncuğu buldum.
Bu tip örnekler çoğaltılmaya fazlasıyla müsait. “Bilgi eksikliği bir problem değildir ancak işin mantığını kavrayamamış olmak bir problemdir demek istiyorum size.”
Şimdi size İngilizce üzerinden ve kendimden bir örnek vereyim. Bu meseleyi çok çok daha iyi anlayacaksınız diye tahmin ediyorum.
Ben İngilizce’nin söz dizimine hakimleşmiş durumdayım ve İngilizce filmlerdeki, kitaplardaki ya da videolardaki cümleleri anlayabiliyorum. Paragrafları okuduğumda bir şeyler çıkarabiliyorum. Ancak bazen bazı cümlelerde ve hatta pek çok cümlede anlamını bilmediğim farklı farklı kelimeler olabiliyor. Ya da farklı farklı phrasal verbler vs. Ancak bunlar benim cümleyi anlamama engel mi ? Hayır. Çünkü İngilizce’nin söz dizimini ve mantığını kavramışım. Anlamını bilmediğim şeyleri hemen internetten bulabiliyorum ve sonrasında cümleyi rahat bir şekilde anlayabiliyorum bu sayede.
İngilizce kullanarak Python’daki print fonksiyonunu açıklayacak olan bilgi verici bir metin yazmak istiyorum diyelim. Bunu programlamadaki proje yapımı olarak düşünün. Bu metni yazabilmek için
İngilizce’nin mantığını kavramış, “öğrenmiş” birine göre istekten başka hiçbir lazım değildir. Çünkü adam zaten olayın mantığını kavramıştır. Türkçe düşünür, ingilizce olarak aktarır. Türkçe düşünürken yansıtmak istediği anlamları İngilizce bir şekilde aynen metne yansıtmak mümkün olmayabilir bazenleri. Ancak bunun çözümü de çok basit. Sadece size doğru kelimeler ya da kalıplar vs. lazım ve buna ulaşmak internet ile gayet kolay.
Özetle size tam olarak anlatmak istediğim şey şu :
İşin mantığını kavramışsanız, yaşayabileceğiniz herhangi bir bilgi eksikliği problem yaratmaz.
Yani şimdi tam olarak sizin istediğiniz cevabı vereyim. Eğer Python’un mantığını kavramışsanız, “öğrenmişseniz” istediğiniz her projeyi yapabilirsiniz. Peki mantığını kavradığınızı nereden anlayacaksınız ? Bir proje yaptığınızda, bilmediğiniz bir şeyi internetten araştırıp kolay bir şekilde edindiğiniz o bilgiyi projenize aktarıp sorununuzu çözebiliyorsanız, bu işin mantığını kavradığınız anlamına gelir. Çünkü işin mantığını kavramamış olsaydınız gördüğünüz bilgiyi uygulayamazdınız da zaten. İngilizce’nin mantığını anlamamış birisi “geliştirmek” kelimesini araştırıp öğrendikten sonra “Yapmanız gereken tek şey kendinizi geliştirmektir” cümlesini nasıl kursun (İngilizce olarak)öyle değil mi ?
İşin mantığını kavramamıza yardımcı olacak ve bu konuda bizi geliştirecek olan etmenler nelerdir diye soracak olursanız ilk gönderime bakınız (“zerreleri iyi tanımak”)
Kısacası ve kısacası,
İşin mantığını çözdüğünüz zaman.
Umarım anlatmak istediğim iyi anlaşılmıştır. Biraz uykulu bir halle yazdığım için ne kadar başarılı yazdım tartışılır.