Tecrübe edinmek

Bütün programlama dillerindeki zerrelerden yapı oluşturma mantığı aynıdır.
Programlama dili olarak henüz sadece Python öğrendim ancak yanılmıyorsam bütün programlama dilleri için bunu söyleyebilirim.
Elinizde string, int, list, tuple, dict ... gibi veri tipleri oluyor, hepsinin birbirinden farklı avantajları var ve ortaya bir proje (yapı) çıkaracağınız zaman bu veri tiplerinin birbirleri üzerinde olan avantajlarını değerlendirip kullanacağınız uygun veri tipini seçip kodlarınızı seçtiğiniz verilere göre şekillendirmeniz gerekiyor. Bu yazdığınız kodları da bir mantık ve düzen ile amacınıza -projenize- göre şekillendirdiğiniz zaman ortaya bir proje çıkıyor.
Yani bir proje meydana getirmenin aslına bakarsanız bahsettiğiniz profesyonel kimseler bu veri tiplerini iyi bildiği için ve harika bir yaratıcılıkla kullandığı için kodların kısaldığını ve şahane bir proje çıktığını göreceksiniz.
Kısacası zerreleri iyi bilirseniz, oluşturacağınız yapının kalitesini arttırırsınız demek istiyorum size.
Zerre derken veri tiplerinden bahsettim ancak pek çok şeyi bu tanımıma dahil edebilirsiniz.
lambda fonksiyonlar gibi. Ya da gömülü fonksiyonlar gibi …


Peki bu zerreler ile ilgili azami bilgimizi nasıl arttıracağız ?
Benim önerilerim :

  • Bomboş bir py uzantılı dosya açıp farklı farklı şeyler denemek
  • İnsanların yaptıkları projeleri incelemek (GitHub, forumlar vs.)
  • Devamlı olarak yeni bir proje oluşturmak
  • şeklinde.

    "Bomboş bir py uzantılı dosya açıp farklı farklı şeyler denemek"ten kastım ufak ufak şeyler denenmesi aslında. Yani kendimden şöyle örnek vereyim :
    Bomboş bir py dosyası açtım ve canım biraz string metodlarıyla oynamak istedi ve

    text = "merhaba kelimesinin ilk harfi büyük olacaktır"
    print(str(text.capitalize().split()[:1]).replace("[", "").replace("]","") + text[7:])
    

    Bu kodları yazdım. Dedim ki “merhaba” ile başlayan bir text olsun ve sadece bir satırda bu “merhaba” karakter dizisinin başına ve sonuna kesme işareti koyayım ve bu kelimenin baş harfini büyük yapayım.
    Ortaya çıkan şey de bu. Bu tip oynamalar yapmak çok gereksiz gibi gelebilir ancak inanın çok geliştiri şeyler. Ben bu şekilde bazı metotları çok daha iyi tanıdım mesela. Ki zaten bu şekilde veri tipleri hakkındaki bilgimi de arttırmış oldum. Sonuçta bu metotlar veri tiplerine ait.


    “Devamlı olarak yeni bir proje oluşturmak” maddesini de birazcık açmak istiyorum. İlk maddede olduğu gibi aslında bu maddede de gerçek bir amaç yok. Bu da bir şeyler kurcalama yönünde ancak bu sefer ortaya bir yapı çıkarmaktır maksadımız.
    Mesela Burada yaptığım basit bir proje var. Bu proje ile çok da fazla yeni bir şey öğrendim mi ? Hayır. Ancak pratik konusunda bu tarz şeyler gerçekten çok yararlı oluyor. Ki tecrübesizliğin en iyi ilacıdır bu.
    İlk maddeyle asıl önemli farkı da hareket alanıdır. Bomboş bir sayfada mı aklınıza daha çok fikir gelir? Yoksa amacınızın belli olduğu bir projede mi ?
    Ancak bu önerdiğim yöntemim de tecrübesizliğin en güzel ilacıdır dediğim gibi.


    Özetle Python programlama dilini ve içindeki veri tiplerini vs. iyi tanırsanız oluşturacağınız projelerin kalitesini arttırırsınız ve Python’u iyi tanımak için de sürekli pratik yapmanızın yararlı olacağını anlatmak istiyorum size.

    4 Beğeni