Tkinter Labeldeki yazıların farklı ekranlardaki görörünümü

İyi akşamlar.Tkinteri exe yaptım ve akıllı tahtaya atıp açtım.Yazılar evdeki bilgisayarda bütün ekranı kaplarken okuldaki akıllı tahtada açınca ekranın ancak dörtte birini kapladı.Yazılar uzaktan okunamaz kadar kçük kaldı.Bu yazıyı dev ekranda otomatik olarak nasıl büyütebilirim çözemedim.Yardım ederseniz sevinirim.

from tkinter import*

pencere=Tk()
pencere.state("zoomed")
pencere.title("10.Sınıf Tiyatro Konu Anlatımı")
pencere.config(bg="lightblue")

def gelenekseltiyatro():   
    yazdirmealani.config( text=  "Geleneksel Türk tiyatrosu, kökeni eski inanç ve geleneklere dayanan, modern tiyatronun dışında kalan göstermelik türlere verilen isimdir.\n Bu başlık altında Karagöz, orta oyunu, kukla, meddah ve köy seyirlik oyunları yer alır. Bu türler klasik tiyatrodan çok farklıdır.Şarkı, dans ve söz oyunlarına dayanan geleneksel tiyatro, yazılı bir metne dayanmaz.\n Geleneksel tiyatroda güldürü ögesi ön plandadır. Bunun yanında ders verici ve eğitici özelliği de vardır.Genellikle sahnesiz oyunlardır.\nBunlardan seyirlik köy oyunlarının kökeni tarih öncesi bolluk törenlerine ve ilkel inançlara kadar uzanır.\n Karagöz ve orta oyunu birbirine benzemekle birlikte sahneleniş yönüyle birbirinden ayrılır.\n Meddah, tek kişilik oyundur.\n Kukla geleneği ise çok eskiye dayanan bir türdür.\n Geleneksel seyirlik oyunlarının; halkın coşku ve duygularını bir arada dile getirmelerine imkan vermesi,bireyleri bir araya getirmesi, aralarındaki bağları çoğaltma ve yakınlaştırması gibi birçok özelliği vardır.\n Bunun yanında modern tiyatromuza kaynaklık da eder. ")
    
yazdirmealani=Label(pencere,text="", font="Arial 24",wraplength=1350,justify=LEFT)
yazdirmealani.place(x=10,y=70)
     
btn1=Button(pencere,text="Geleneksel tiyatro",command=gelenekseltiyatro, width=25).place(x=10,y=5)
pencere.mainloop()

sizin akıllı tahta baya akıllıymış exeyi çalıştırdığına göre :smiley:

widgetları oluştururken ekranın genişlik ve yüksekliğine göre widgetların pozisyonunu belirlemen lazım veya şu yüksekliğe ve genişliğe ulaştığında yazının büyüklüğü 100 olsun gibi koşul yazman lazım. şahsi görüşüm tkinter ile hiç bi iş yapılmaz. belki 2008 yılında olsaydık çok güzel bi teknolojiydi ama günümüz şartlarında yetersiz kalıyor. çok ilkel.

yaşadığın sorunun çözümü google veya youtubedan tkinter responsive şeklinde arama yaparak bulabilirsin.

https://www.youtube.com/results?search_query=tkinter+responsive

2 Beğeni

ekranın boyutuna göre yazı boyutunu değiştirmeyi deneyebilirsin. nasıl yapabilceğini bilmiyosan Bu konu hakkında bir konu acmıştım: Yazı boyutunu değiştiremiyorum

1 Beğeni

Merhaba,

Sorununuzu çok güzel anlatmışsınız umarım yardımcı olabiliriz.

Evde çalıştığınız ekran çözünürlüğü ile kullandığınız akıllı tahtanın çözünürlükleri farklı olduğundan yaptığınız düzenlemeler bu haliyle farklı çözünürlüklerde farklı sonuçlar üretebilir.

Bir kaç yöntem var.

Hangisi kolayınıza gelirse o şekilde denemeniz gerekecek.

Birinci yöntem. Akıllı tahtanızda bu aşağıdaki kodu çalıştırarak;

#Import the required libraries
from tkinter import *

#Create an instance of tkinter frame
win= Tk()

#Set the geometry of frame
win.geometry("650x250")

#Get the current screen width and height
screen_width = win.winfo_screenwidth()
screen_height = win.winfo_screenheight()

#Print the screen size
print("Screen width:", screen_width)
print("Screen height:", screen_height)

win.mainloop()


Akıllı tahtanızın çözünük değerlerini öğrenmek. Terminalde size bu değerleri verecektir. Sonra bilgisayarını bu çözünürlüğe ayarlayarak tasarımınızı bu çözünürlük ile düzenlemek.

İkinci yöntem;

pack() yerine place() kullanmak.

Üçüncü yöntem;

İlk yöntemdeki gibi farklı çözünük değerlerini alarak, farklı çözünürlükler için paketletmiş bir orantı tesis edip bu orantılı ölçekleri uygun monitöre göre yeniden oluşturmak. Yani farklı monitörler için farklı ölçü şablonları.

Dördüncü yöntem scaling ile bunu yapmak:

Tkinter Window - Changing Resolution and Scaling - YouTube

Ki bu da windows için çalışır ama akıllı tahtanınızın işletim sistemini bilemiyorum.

Kolay gelsin.

2 Beğeni

teşekkür ederim ,sırayla hepsini deneyeceğim.

Teşekkür ederim.Konuyu inceleyeceğim.

Cevap için teşekkürler.Pythonu yeni öğrenmeye başladığım için tkinter bana kolay geldi, o yüzden şimdilik buradan devam ediyorum.

1 Beğeni

tabiki öyle saygı duyarım. herkesin hayatına kimse karışamaz. tkinter kolaydır ama hep sorun çıkartır. html ile site yapmak gibidir tkinter. tavsiyem daha gelişmiş, güncel ve kaynağı bol olan teknolojileri kullanmak.

1 Beğeni