Merhabalar,
Vakit ayırıp bu kadar detaylı, gerçekçi bir yanıt yazdığınız için çok teşekkür ederim. Sektörün güncel durumu ve iş bulma süreçleriyle ilgili paylaştığınız bilgiler gerçekten içimi bir nebze rahatlattı.
Öncelikle haklısınız, 85 bin satırlık bir projeyi kimsenin bedelsiz incelemesini bekleyemem. Açıkçası açık kaynak dünyasında ve “code review” kültüründe tecrübesiz olduğum için ana modülleri belirtmeyi akıl edemedim. Niyetim tüm projeden ziyade, cli/command/ klasörü altındaki (Command design pattern kullanarak yazdığım) install ve update gibi temel modüllere ufak bir göz atılmasıydı. Yine de uyarınız bana çok iyi bir ders oldu, teşekkür ederim.
Yapay zeka kullanımı konusuna biraz açıklık getirmek isterim, zira “AI kullanarak proje yapan insan” izlenimi vermiş olabilirim. Bilgisayar programcılığı mezunuyum ancak okulda algoritma veya C++ gibi dersleri maalesef sadece sınavları geçecek kadar öğrenmiştim. Kodlamayı syntax/temel kavramlar harici proje geliştirerek öğrenmeye 2023 yılında bu projeye benzer script ile başladım ve bu proje de o yazmış olduğum basit projelerin devamı. 2023-2024 yıllarında yapay zeka araçları bugünkü kadar yetenekli değildi; bana daha çok şablonlar (template) sunabiliyordu. O dönemde çok fazla manuel inceleme yapıyor ve hataları kendim çözüyordum.
Bahsettiğim “overengineering” problemi aslında 2025 sonrasında, AI araçları çok yetenekli hale geldiğinde başladı. Ben bir yandan “design pattern” konseptlerini öğrenip projeme entegre etmeye çalışırken, bir yandan da AI’ın karmaşık önerilerini kabul ettim. İkisi birleşince kod gereksiz yere şişti ve karmaşıklaştı. Kısacası her Pull Request’in düzgün yazıldığından, test edildiğinden emin olarak ilerledim ama mimari kararlarda ipin ucunu kaçırdım diyebilirim.
Geç kaldığımı düşündüğüm için yazılımcı pozisyonlarına hiç başvurmadım. Şu an kariyerimi Linux Sistem Yöneticiliği üzerine kuruyorum. Ancak bir Linux yöneticisinin de eninde sonunda sürekli script yazması ve okuması gerekeceğini bildiğim için, “sürekli dil değiştirenlerin” hatasına düşmemek adına ısrarla Python’da kalıp programlama mantığını tam oturtmaya çalışıyorum. Buradaki mükemmeliyetçiliğim biraz da bu yüzden.
Projeyi sıfırdan, yapay zeka olmadan yazma tavsiyeniz üzerine çok düşündüm. C veya Rust ile yazmak hep aklımdaydı çünkü linux admin için önemli diller. Üniversitede C’nin bellek yönetimi ve matematiksel yaklaşımı beni zorlamıştı, Rust ise özellikle “async” yapılarında çok dik bir öğrenme eğrisine sahip görünüyor. Bu dilleri kesinlikle öğreneceğim ama temel mantığı kaybetmemek için sıfırdan yazma denemesini ilk etapta yine Python ile yapmayı planlıyorum.
Fakat burada kafama takılan ve sizin fikrinizi çok merak ettiğim bir ikilem var: AI kullanmadan kod yazmak, 2026 yılı itibarıyla bana sanki geride kalıyormuşum veya vakit kaybediyormuşum hissi veriyor. Eskiden StackOverflow’da veya dokümantasyonlarda saatler harcardık; şimdi AI göremediğimiz bir hatayı saniyeler içinde sunabiliyor.
Yabancı kaynaklarda okuduğum kadarıyla artık AI’ı bir “agent” olarak kendi başına bırakmak yerine, bir danışman (suggestion/autocomplete) gibi kullanmanın sektör standardı haline geldiği söyleniyor. Hatta birçok Lead Developer’ın artık kod yazmaktan ziyade AI çıktılarını “review” ettiği konuşuluyor. Bu şartlar altında, yapay zekayı tamamen kapatıp her şeyi elle yazmak, StackOverflow’da gezinmek sizce bugün hala doğru ve verimli bir pratik mi? Yoksa kas hafızası oluşturmaktan öteye gitmeyen bir zaman kaybı riski taşıyor mu?
Eleştirileriniz ve bu değerli yönlendirmeleriniz için tekrar teşekkür ederim. Zamanınızı boşa harcamak gibi bir niyetim asla yoktu, aksine uyarınızla hatamı fark ettim.