30 yaşından sonra kariyer değiştirip veri bilimci olma çabası

Merhaba arkadaşlar, bir fabrikada 4 yıldır kalite uzmanı olarak çalışıyordum. İşimi hiç sevmiyordum ama zorunluluktan uzun bir süre çalıştım. Sonra istifa edip sevdiğim bir işte çalışmak için bana uygun şeyleri araştırmaya başladım. Veri bilimini duyduğumda baya ilgimi çekti ve bana göreymiş gibi hissettim. Bu uğurda bir yıldır Python ve SQL öğreniyorum. Öğrenirken çok eğleniyorum ve mutlu oluyorum. İlerleyen günlerde Machine Learning’e başlayacağım. Ancak yeni şeyler öğrendikçe eski çalıştıklarımı unutuyorum. En iyi ve kalıcı öğrenme sanırım bir işte çalışırken oluyor. Ankara’da yaşıyorum ancak staj için başvurduğum hiçbir yer dönüş yapmıyor. Üniversite öğrencilerine öncelik veriyorlar, tabi ben de çoktan mezun oldum. Ne yapmalıyım bilemiyorum. Benim durumumda olan birisi var mı ya da bu konuda nasıl ilerlemem gerektiğini düşünüyorsunuz. Gerçekten her öneriye açığım. Şimdiden zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

2 Beğeni

Oncelikle: 30 yas kariyer degistirmek icin kesinlikle cok gec degil. Hatta hayattaki diger parametrelere gore, 18-20 yasindaki birinden daha hizli bir baslangic saglayabilir.

“(Sektorde/gelecekte) ne yapayim, ne calisayim” diye soranlara verdigim tek ogut “seni eglendiren, mutlu eden seyler yap.” Bilgi teknolojilerindeki en kisitli kaynak motivasyon. Ve kisinin ne kadar iyi/basarili olacagini belirleyen sey de.

Yeni seyler ogrendiginden daha hizli unutmuyorsan net bilgi kazanci var demektir, sorun degil :laughing:

Malesef sinava calisir gibi, kitap okur gibi calismak pek ise yaramiyor. Malesef egitim sistemimiz bize ogrenmenin alternatif yollarini cogunlukla gostermiyor.

Uc gundur programlama dillerindeki continuationlar hakkinda okuma yapiyorum. Bir tane de vidyo izledim. “Hah tamam anladim” diyip gececek naiflikte degilim; ornek Python programlari yazdim. Bu is icin tercih ettigim bir dil olmamasina ragmen Cont monad’i oldugu icin Haskell yazdim. Baska dillerde olmayan ve kolayca eklenemeyen call/cc’ye ev sahibi olan Scheme yazdim. Simdi “bir yerde bu konuyla ilgili konusma yapmak zorunda kalsam da arastirip notlara, slide’lara doksem” diyorum.

Bunu yaparken belki kullandigim shell’in, terminalin ayarlarini degistirdim. Text editor ayarlarimi degistirdim veya yeni bir sey yapmayi ogrendim. Degisik Scheme implementasyonlarini kurcaladim. (tinyscheme en ufagiymis ama galiba continuation’lar first class degilmis) Boyle calisirken kimi zaman orijinal amacimi unutuyorum veya cope atiyorum, belki ogrendiklerimi de unutuyorum ama baska seyler yanima kar kaliyor. Vakit harcadigim ufak tefek seyler bosa gitmesin diye Linux kullaniyorum ve tum haklarina sahip olmadigim yazilimlara yanasmiyorum.


Ankara, staj ve sanirim artik ulkedeki sirketler hakkinda pek bir bilgim yok. Ama sirketlerin universite ogrencilerine oncelik verme sebebi, geleneksel olarak, etik ve kanun disi seyler yapabilmek. (Sifir veya asgari ucret alti maas, odemesiz fazla mesai, alakasiz isler vermek, vs.)

Belki staj gibi resmi bir sey yerine “bir-iki ay gelip gideyim, arada is paslayin” gibi bir anlasma yapabilirsin. Belki eleman acigi olan bir sirkette calisan arkadasin seni ise cagirabilir, insanlarla tanisabilirsin. (Resmi kanallari duzgun calismayan sistemlerin hem avantajlari, hem dezavantajlari var.)

Hic makale yazmayi veya vidyo uretmeyi denedin mi? Cogu zaman bu forumda da gorebilecegin sekilde, guzel Turkce Python, SQL dersi ihtiyaci var. Belki bu tur seyler ununu arttirabilir, isverenlerin dikkatini cekmeni saglayabilir.

8 Beğeni

Cesurca ve mantıklı bir karar vermişsiniz, tebrik ederim. Maalesef ben de daha 1 yıldır python çalışarak iş arayan (ve bulamayan :smiley: ) bir elektrik-elektronik mühendisliği yeni mezunuyum. Bu yüzden size yardımcı olamasam da sadece takdir etmek istedim.

2 Beğeni

Merhaba öncelikle hayatınızda başarılar dilerim. Yaşla ilgili bir sınırlama kendini birşeyler öğrenmeye adamış insan için başında söylenmemesi gereken bir kalıp olduğunu düşünüyorum. Aynı şey benim içinde geçerli çünkü hayatım boyunca bir şeyler öğrenmeyi kendime telkin ve akabinde çabayla göstermeye çalışıyorum. Bu yıl başı itibariyle ben de python yazılım dilini öğrenmek için başlamış bulunmaktayım ve bu iş beni nereye götürür neleri öğrenip kendime katabilirim fazla bir öngörüm yok ama ufak ufak hangi alanlarda projeler yapabilirim’i görmek için araştırmalar yapıyorum ve ilgi çekici gördüğüm projelere freelance olarak dahil olmak yazılım öğrenmenin yanında dil gelişiminin de çok önemli olduğunu ifade etmeliyim tabi belli bir yaşta olanlar için bu tarz öğrenmeler zor olmuyor hep üstüne katarak ilerleyebiliyorsun işin özü merakın peşinden gittikçe ve iyi şeyler yapmayı düşündükçe motivasyon hiç azalmıyor…

2 Beğeni

@burakkamis Bu projeleri hangi platformlardan takip ettiğinizi ve nasıl dahil olduğunuzu paylaşabilirseniz çok sevinirim :slight_smile:

Her türlü öneriye açığım dediğin için öneri vermek adına yazıyorum. Kendi yolumda yaşadıklarımla açıklayayım.

Bu işlerin profesyoneli değilim.

Profesyonel yaptığı işten para kazanan demektir.

Ben ise paramı mühendislikten kazanırken.

Programlamayı hobi olarak yapıyorum.

Aslında kendi alanımda da kullanıyordum ama kodum zayi oluyor değmez bunlara deyip bıraktım.

Gitsin benim yaptığım cihazları Amerikadan bir kaç milyon dolara alsın beter olsunlar dedim.

Hem havacılık hem savunma sanayi test cihazları tasarlayıp kodlamak kimin umrundaki zaten.

Türkiyedeki iki havacılık test setinden birini çalışır tutmak hiç ilgimi çekmiyordu artık.

Komik olan, bunu da hobi gibi yapıp, üzerine toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemerli gibi işleri de yandan yandan halledebiliyordum. AQAP 2110, AQAP 2120 gibi kalite yönetim sistemiyle kaç kişi uğraşmak ister ki zaten. Gaza gelip iş güvenliği uzmanlığı da yapıyordum. Tabi hiç bir iyilik cezasız kalmıyordu o da ayrı mevzu.

Beni hep elektronikçiler yaktı. Elektronikçilere laf anlatana kadar git şunu da öğren yap, programcılara şunu anlatana kadar git kendin hallet derken, kendi göbeğimizi kese kese herb.kolog olmuştum.

Ben de marjinal bir karar verip kurum değiştirdim.

O kadar alakasız o kadar relax bir işim oldu ki eskiden beni yoran işleri hobi olarak yapabilir hale geldim.

Bu nedenle böyle marjinal (bence doğal) kararlar verenleri seviyor ve destekliyorum.

Veri bilimi konusunda bir fikrim yok, fikir edinmeyi de düşünmüyorum. Ama madem ilgini çekti tabi ki kendini o konuda geliştirebilirsin.

Burada benim fikri bir ikilemim var.

Eğitim sertifika ve kurs özellikle diploma konuları.

Şimdi asgari lisans eğitimi almadan yapılamayacak işler var. Bir inşaat, makine, elektronik mühendisliği gibi işleri diplomasız yapılabileceğini düşünmek akıl tutulmasıdır.

Ama iş bilgisayar bilimlerine gelince bir tereddüt yaşıyorum.

Ülkede kaç kişi bilgisayar tasarlayacak tartışmaya açık. Ama yazılım konusuna gelince, geliştirme setleri mühendislik gerektirmeyecek kadar kullanıcı dostu.

Yani bir kaç kodu art arda ekleyip bir işi yerine getirmek için programlamak için mühendislik kimliği gerekir mi bilemedim.

Ve ülkede ara eleman ihtiyacı da çok daha fazla.

İkileme sokan konus ise, bilgisayar bilimleri, internet ve diğer konularda adından söz ettiren kim varsa bir üniversiteyi yarıda bırakma hikayesi var.

Yani varsayılan bilgisayarcı profili üniversiteyi yarıda bırakıp fikrinin peşinde koşan insan türü…

Tabi bizim zamanımızda o cesaret olmadığı için öpe öpe okulları bitirip beyaz yakalılar kervanına katılmak zorunda kaldık.

İkilem burada başlıyor.

Evet bir yere kadar diploma sorgulamksızın bu işler yapılabilir. Ama diğer taraftan mühendislik kültürü almayanlarında dört başı mamur düzgün işler çıkarabildiğini görmüyorum.

Analiz, optimizasyon, tasarım her yeri tel tel dökülüyor alaylıların.

Bu işin bir boyutu,

Diğer boyutu, maalesef bizim ülkemiz etiketler ülkesi.

Adam hayatı boyunca sadece otomobil kullanacak gitmiş ağır vasıta ehliyeti almış. Daha da yetinmemiş, SRC belgesi almış, pasaportu yok ama uluslarası nakliyat yapacak sanki. Sorsan olmuşken iyisi olsun dedim diyor.

Malesef etiketin en iyis gereken kadarına odaklanmayarak hayatın ıskalanmasına neden oluyor.

Bir şeyleri sağlı sollu öğrenmek güzel ama o hususta belge sahibi olmak da fayda var.

Microsoft sertifikaları, uluslararsı geçerliği olan bir kaç diğer sertifika programını araştırıp o sertifika kurslarına biraz bütçe ayırmanızı tavsiye ederim.

Bu şekilde hem bir işin uzmanı kimliği kazanırsınız, hemde o sektörede bir çok kişi ile doğrudan konuşma ve çalışma fırsatı bulmuş olursunuz.

Tabi bu geçiminizi sağlamaz ama sektörün eğilimlerini birinci elde görebilirsiniz.

Staj konusuna gelince, tabi ki staj faydalı olacaktır. Ama başka bir ülkede.

Bu ülkede stajer demek ucuza çalıştırılacak ve bir şey öğrenmesine fırsat verilmeyecek kişi demektir.

Ülkenin en kurumsal denilen şirketleri bile ayarsız. Çok fayda sağlar mı bilemedim. Ama denemekte yine sektörün eğilimlerini görmek adına fayda var.

Her neyse nacizane önerilerime devam edeyim. Sabaha karşı saatin dördünde yaklaşık on dakika kadar arayıp nihayet bir videoyu bulabildim. Daha doğrusu bir video kanalını.

codingwithdidem - YouTube

Kaybetmeden vereyim.

Bu kızcağızın linkini neden verdim.

Konu şu.

Kız çırpınıyor uğraşıyor bir şekilde mesleğe tutunmaya çalışıyor. Peki bana ne ki diyebilirsin.

Ortak noktanız.

Hani Ankara’dayım staj için ne önerirsin diye sormuşsun ya.

Bu kızcağız da anladığım kadarıyla Ankara’da.

Bir şekilde iletişime geçip doğru Ankara’da staj nasıl bulmuş neler yaşamış ilk ağızdan öğrenebilirsin.

Çünkü damdan düşenin halinden damdan düşen anlar.

Açıkcası bana front end, back end konuları fasa fiso geliyor ama…

En azında yazılım sektöründen para kazanan birilerinin neler yaşadığını öğrenmek adına iletişime geçmeye değeceğini düşünüyorum.

Yani bir insan ne tür bir travma yaşamıştır da python, SQL ve makine öğrenmesinden mutlu olur diye de insan kendine sormuyor değil.

Hani kendi travmalarımı yokladım, evden helalleşip çıktığımız, servislerimizin yollarına bombaların konduğu, görev yaptığım şehirlerde halkın ayaklanıp ortalığı yaktığı dahi oldu da, hiç bir travma bana SQL den zevk aldım dedirtemedi.

Ama tabi zevkler ve renkler.

Bir katılımcının belirttiği gibi, yaş 30 çok geç bir dönem değil. Başta belirttiğim gibi marjinal kararlara bayılırım.

Diğer taraftan, staj konusunda deneyimli insanlarla iletişime geç ama bence stajda kendini kullandırmak yerine, sertifikalar edinip, daha dik duruşlar sergileyerek daha düzgün kariyer ilerlemesi sağlayabilirsin.

ODTÜ Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı (BTSP) - Sinem’s Blog (sinemsblog.com)

Gibi kursları da düşünmeni tavsiye ederim.

Yeri değil, arkadaşın biri bu kursa kaydolmuş, ödevlere de tembelik edip bana kullanıcı adı ve şifresini vermişti.

Ben de onun adına bir kaç kod yazıp, bir kaç da tartışma odasında karalayınca.

Biraz ortalığı karıştırmışım. Zavallı arkadaşım deyim yerindeyse, bilgisayarın düğmesini bulamazken, akademik çalışmayı düşünür müsün diye sıkıştırmışlar zor kaçmıştı adamların elinden. :slight_smile:

Bu anlamda METU eğitim programlarına bir göz at kariyer anlamında destek sağlayabilir.

Gecenin bu saatinde çok hatırlayamadım ama staj destekli kurslar da vardı. Onları da bir araştır.

Yani bana göre belge zorunlu değil ama Türkiye şartlarında sertifikalar biraz öne geçirebilir.

Tabi farklı bir yol çizim, serbest çalışmak istersen ona da ayrıca bir yazı lazım ama okadar yazarsam okurmusun bilemem.

Bu konuda güzel bir yazı var onu bulup yazan arkadaşın linkini koyabilirim bulabilirsem. Çok güzel özetlemiş bir daha yazmak tekerrür olur.

Kararlarında başarılar dilerim kolaylıklar dilerim.

5 Beğeni

Açıkçası daha yeni başladığım için bu alana sosyal medya bu alanda iyi bir yönlendirici telegram, facebook da gruplae mevcut ulıslararası olarak fiverr bence iyi bir topluluk sunuyor. Projelerin ne tarz oldupu ile alakalı

Merhabalar,

Peki, işiniz gereği tarihsel verilerle uğraşıyor musunuz? Sorumu biraz daha açayım; işiniz gereği, gün gün, belki de saat saat kaydettiğiniz verileriniz var mı?

@burakkamis anladım teşekkür ederim.2022-03-29T12:25:00Z

1 Beğeni

Öncelikle bu güzel yazı için ve önerilerin için çok teşekkür ederim. Aslında bende öğrenimimi pekiştirmek için bolca soru çözüyorum hackerrank’te diğer türlü konular çok havada kalıyor. Ayrıca çok iyi anlamadığım konuları iyice araştırıp kısa makaleler şeklinde Medium’da yayınlamaya başladım. Hem konuya daha iyi hakim olup hem de İngilizcemi geliştiriyorum. Bakalım bu heves beni nereye götürecek :slight_smile:

Çok teşekkür ederim bu güzel yazı ve önerilerin için. Ben de mühendisim ama dediğiniz gibi Türkiye’de etiket önemli. Bu yaz Odtü’nün Veri Bilişimi Yüksek Lisans programına başvuracağım. Bu şekilde daha çok bilgi edineceğimi düşünüyorum.

Herhangi bir travmam olmadı :slight_smile: sadece matematiksel düşünmeyi ve problem çözmeyi her zaman sevmişimdir. Henüz yeni bir proje oluşturmadım ama o duruma geldiğimde çok daha mutlu olacağıma inanıyorum :slight_smile:

Umarım hayat yolunda aldığımız kararlardan çok şey öğreniriz ve bu uğurda pişmanlığımız minimum olur. İyi günler dilerim.

Umarım bir an önce istediğiniz işe sahip olursunuz :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba,
Kaydettiğim herhangi bir veri yok. İhtiyacım olduğunda web’de arayıp buluyorum.
Neden böyle bir soru sordunuz merak ettim :slight_smile:

Merhaba,
Yorum ve önerileriniz için teşekkür ederim. Yaş (benim için) önemli maalesef. Öğrenme hızımın 20 yaşındakiyle aynı olmadığını çok net hissediyorum. Tabi kişiye göre değişebilir. Sadece aldığım riskin farkındayım ve beni nereye götürecek bilmiyorum. Sanırım bu aralar beni bu bilinmezlik korkutuyor. Ama yine de sevmediğim bir işte çalışmaktan daha çok korkuyorum sanırım :slight_smile:

Bahsettiğiniz feverr sitesine baktım sanırım upwork gibi. Buralarda da şansımı deneyeceğim tekrardan teşekkür ederim önerilerin için.
İyi günler dilerim.

Anladım.

Mesela işinizle alakalı her gün aşağıdaki gibi tablolarla uğraşıyorsanız, bu tablolardaki değerlerin birbirleriyle olan ilişkilerini az çok bilirsiniz. Ve her gün uğraştığınız verileri kullanarak istediğiniz alanda kendinizi geliştirmeye çalışabilirsiniz.

Date Time No.of Total Input No.of Total Output AHT (s) Avg. Mod. Latency (s) Avg. QA Latency (s) Moderator number
1.01.2022 00:00 27799 27926 2.8 9.48 41.07 42
1.01.2022 01:00 21924 21945 2.71 7.4 29.48 33
1.01.2022 02:00 16867 16885 3.07 6.45 43.67 33
1.01.2022 03:00 12061 12074 2.71 7.53 33.27 27
1.01.2022 04:00 7538 7539 2.39 7.1 31.25 18
1.01.2022 05:00 4908 4918 3.15 5.2 26.78 18
1.01.2022 06:00 2816 2821 3.38 5 0 18
1.01.2022 07:00 2287 2285 3.5 5.79 62.5 19
1.01.2022 08:00 2780 2773 4.15 5.56 33 33
1.01.2022 09:00 4134 4128 3.43 6.1 37.17 15
1.01.2022 10:00 5940 5934 3.42 6.67 31.5 15
1.01.2022 11:00 7479 7477 2.88 7.08 49.5 16
1.01.2022 12:00 9107 9101 2.62 9.34 55.33 16
1.01.2022 13:00 10564 10553 3.07 8.26 38.36 16
1.01.2022 14:00 12537 12517 2.75 10.23 42.07 20
1.01.2022 15:00 13318 13341 3.41 7.13 31.33 30
1.01.2022 16:00 14020 14023 3.27 7.15 32.09 30
1.01.2022 17:00 12977 12973 2.68 8.34 37.69 24
1.01.2022 18:00 13656 13663 2.87 7.64 39.45 31
1.01.2022 19:00 17362 17333 2.81 7.99 34.67 30
1.01.2022 20:00 21848 21822 2.79 9.33 39.53 30
1.01.2022 21:00 25710 25709 2.59 10.12 43.55 30
1.01.2022 22:00 26630 26600 2.46 9.96 39.27 30
1.01.2022 23:00 25692 25705 2.56 10.34 38.46 37
2.01.2022 00:00 23260 23308 2.61 7.75 34.81 40
2.01.2022 01:00 20266 20263 2.66 7.32 39.27 29
2.01.2022 02:00 15563 15580 2.87 6.33 30.25 29
2.01.2022 03:00 11048 11059 2.3 6.23 46.11 25
2.01.2022 04:00 7123 7117 2.44 7.09 33.5 13
2.01.2022 05:00 5139 5151 2.54 5.41 28.56 13
2.01.2022 06:00 3406 3408 3.05 4.88 29.67 13
2.01.2022 07:00 3029 3026 3.02 4.85 71 15
2.01.2022 08:00 3324 3321 4.22 5.67 35 30
2.01.2022 09:00 4522 4512 3.55 5.95 25.95 17
2.01.2022 10:00 5632 5631 3.62 6.61 32 17
2.01.2022 11:00 7795 7796 3.13 7.34 31.13 17
2.01.2022 12:00 10061 10051 2.41 7.12 29.31 17
2.01.2022 13:00 11680 11661 2.63 7.08 37.53 17
2.01.2022 14:00 14136 14147 2.61 8.16 31.92 24
2.01.2022 15:00 14296 14283 3.38 7.03 32.9 33
2.01.2022 16:00 15575 15585 3.18 7.09 33 33
2.01.2022 17:00 14528 14513 2.65 7.53 43.47 26
2.01.2022 18:00 15302 15304 2.84 8.43 37.55 28
2.01.2022 19:00 18825 18827 2.53 8.83 43.78 28
2.01.2022 20:00 24152 24135 2.51 8.78 37.59 28
2.01.2022 21:00 26911 26839 2.42 9.86 43.7 28
2.01.2022 22:00 27581 27605 2.27 11.78 44.91 28
2.01.2022 23:00 25736 25797 2.41 9.54 43.19 33

Mesela yukarıdaki veri çerçevesi, sadece tek bir kuyruğun 2 günlük indikatörlerini içeriyor. Buna benzer 20 tane daha kuyruğumuz var. Ve her kuyruktan her gün bir arayüz yardımıyla 24 saatlik veri çekiyoruz.

Örneğin, yukarıdaki No.of Total Input değerlerini, müşterinin bizimle paylaşmış olduğu ve bir günde o kuyruğa göndereceğini taahhüt ettiği Input değerleriyle karşılaştırıyoruz. Karşılaştırma, düne göre, bir hafta öncesine göre, haftalık ortalamaya göre, aylık ortalamaya göre, ağırlıklı ortalamayla hesaplanan ve daily forecast’ten türetilen saatlik Input değerlerine göre yapılıyor.

Şayet gelen input, moderatörlerin karşılayabileceğinden fazlaysa, kuyruk havuzlarında inputlar birikiyor. Ve bir input havuzda ne kadar beklerse, Latency değeri de o kadar artıyor. Ve latency’nin artması bizim için sorun. Çünkü müşterinin her kuyruk için bizden istediği Latency hedefleri var. Bu hedeflerin altında olmaya çalışıyoruz.

Bizim burada önemsediğimiz; adına SLA denen Service Level Agreement’in kısaltılmışı olan bir parametre. Bu da belirli bir zaman içinde çözülen caselerin kaçının latency hedefini aşmadan çözüldüğünü ifade ediyor.

Bizim departmandaki arkadaşlar SLA tahmini yapmak istiyordu. Ben de yardımcı olabileceğimi düşünerek elimizdeki tarihsel verilerle eğitilen bir regresyon modeli geliştirmeye çalışmıştım. Modelin çok eksiği var, örneğin, her bir kuyruk için tarihsel veriler çok az. Elimizde, bir senelik historical data bile yok. Ama eldeki verilerle -hatalı da olsa- aşağıdaki gibi SLA tahminleri yapabiliyoruz. Fakat şu anlık çok da bir işimize yaramıyor.

Demek istediğim, eğer işiniz gereği yukarıdaki gibi tablolarla çalışıyorsanız, aslında veri biliminde kullanacağınız verilerin tam da karşınızda durduğunu söyleyebilirim.

Bu verileri temizlemek, gerektiğinde dönüştürmek (eğitime hazır hale getirmek), verileri kullanarak bir model geliştirmek ve o modele uygun hiperparametreleri belirlemek başlı başına bir süreç.

Yanılmıyorsam yazılım öğrenmeye başlayalı 6 seneyi geçiyor. İlk başta beni motive eden şey kendi astroloji uygulamamı geliştirmekti. Astroloji uygulaması geliştirebilmeye başladığım zamanda da istatistik konusunda biraz kendimi geliştirmeye çalıştım. Ancak hala yapay sinir ağları alanına girememiştim. Ağustos 2020’de kıyısına kadar gelip, sonra da daha uygun bir zamanda tekrar ilgilenmek üzere bırakmıştım ilgilenmeyi. Yakın zamanda da ara verdiğim makine öğrenmesi, yapay sinir ağları, derin öğrenme ve istatistik bilimiyle tekrar ilgilenmeye başladım. Ve ağır adımlarla ilerlemeye çalışıyorum. Bu arada 37 yaşındayım. Ben de 30 yaşından sonra yazılım öğrenmeye başladım. Bu arada jeoloji mühendisliği mezunuyum, ama şu anda alanımdan çok farklı bir sektör olan Sosyal Medya sektöründe çalışıyorum. Yarın öbür gün bambaşka bir sektörde de çalışabilirim (ki öyle olma ihtimali çok yüksek.). :smiley:

Yazılım geliştirerek benim için fena değil diyebileceğim miktarda gelir elde ettiğim de oldu. Ancak daha önce hiçbir yazılım firmasında çalışmadım. İlerde çalışır mıyım onu da bilmiyorum. Ama kısa ve orta vadeli hedeflerim arasında bir yazılım firmasına iş başvurusunda bulunmak yok.

Mesela mesai arkadaşım sanırım benden de aldığı ilham vesilesiyle yazılım konusunda kendisini geliştirmeye çalışıyor. Yaşı 33. Ve bir yandan çalışıyor, bir yandan açık öğretimden bilgisayar programcılığı okuyor. Kurslar alıyor. Excel’de makro yazmayı öğrenmeye çalışıyor. Yani elinden geldiğince kendisini geliştirmeye çalışıyor ve uzun vadede bir yazılım firmasında çalışmayı hedefliyor.

Başka bir iş arkadaşım, Amerikan Kültür ve Edebiyatı mezunu olmasına rağmen Ankara’da iş analisti olarak çalışıyor şimdi ve ondan gelen bilgilere göre, iş esnasında SQL sorguları yapıyorlarmış. . :slight_smile: Bu arkadaşın kız arkadaşı da AKE mezunu olmasına rağmen şimdi bizim departmanın mülakatlarına katılacak.

Yani yaşı kendinize bir engel gibi görmeyin, kendinizi elinizden geldiğince, vakit buldukça geliştirmeye çalışın derim ben. Elbette 20 yaşındaki haliniz ile 30’lu yaşlardaki haliniz aynı değil. Benim iş bırakma motivasyonum “psikolojimi korumak” olabiliyor. Bu da bir risk. Herşey riskli. Risk değerlendirmesini elbette kendinize göre yapacaksınız. Kendinizi geliştirmek için iş bırakmaya değer mi değmez mi artık orasını bilemem.

Ben senelerce işsiz gezdim. Ve aslında programlama konusuna bu işsiz olduğum dönemde merak salmış ve kendimi geliştirmeye başlamıştım. Sizde işe yaramayabilir. Kolay da değil; bir yandan işsizlikle mücadele etmek, öte yandan kendinizi geliştirmeye çalışmak. Belki sizin için geçerli olan başka bir alternatif vardır. Mesela benim durumum değil de arkadaşımın durumu (bir yandan çalışıp bir yandan programlama öğrenme durumu) size daha çok uyuyordur. Bilemiyorum.

Ayrıca şahsi düşüncem, iş denilen şeyin çok da sevilebilir bir şey olmadığı yönünde. Dünyada pek az insan sevdiği işi yapar gibi geliyor bana. Ayrıca belki de hobi olarak öğrenmekten büyük keyif aldığınız programlama, yarın öbür gün bir işe dönüştüğü zaman o kadar keyif vermeyebilir. Çünkü iş dediğiniz zaman iş ortamındaki insanlarla olan ilişkiler, çalışılan firmadaki insanların iş ahlakının olup olmaması veya onların çalışma ahlakı ile sizin çalışma ahlakınızın örtüşüp örtüşmemesi, işin hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılabilmesi için gerekli araç teminin yapılıp yapılmadığı gibi başka etmenler de devreye giriyor.

Belki de öğrenmekten keyif aldığınız şeyi iş olarak yaparken de keyif alabilirsiniz, bilemem.

Umarım hedeflerinize ulaşırsınız.

Sağlıcakla kalın.

10 Beğeni

Sanırım herkes kendince bir şeyler yapmaya çalışıyor ve maalesef hayattaki sorunlar hiç bitmiyor. Bazen sadece inandığı bir yolda yürümek bile insanı mutlu edebiliyor. Bakalım hayat bizleri nereye götürecek. Umarım yürüdüğümüz yollar da ulaştığımız hedef de bizi mutlu eder :slight_smile:
İyi günler dilerim.

2 Beğeni

Hayatımızda en büyük problem zaman. hiçbir şeye zamanımız yok. kendi özelimize bile. hayat şartları insanları sahip oldukları tüm uğraşlar için üstünkörü emek vermeye zorluyor. özellikle ülkemizde hayat şartları her geçen daha zorlaşıyor. belki bir çıkar yol ya da belki de gerçekten sevdiğiniz için bilmiyorum ama veri bilimi konusu ve yazılım beni heyecanlandırıyor. potansiyel beni heyecanlandırıyor. yaptığınız meslek sizi heyecanlandırmıyorsa özgün bir şey üretip para kazanmanız çok mümkün değil. o yüzden bu işe başlayacağım. hem de sıfırdan. inşaat yüksek mühendisiyim. sektörde 10 senelik tecrübem var. ama ne olursa olsun bu işi öğreneceğim. bu yazı burada dursun. ilerde motivasyonumu kaybedersem, bu yazımı dönüp tekrar okuyacağım.

4 Beğeni

Umarım başarılı olursunuz.

1 Beğeni

30 yıldır kariyer değiştirip yaşamaya çalışıyorum. En can sıkıcı tercihi 30 yıl önce yaptığımı düşünüyorum.

Gerçi bu kesinlikle bir tercih değildi.

try except bloğu yok ki hayatta.

Veri Bilimi YL başvurusu yaptım. Okumadığım kitap kalmadı, bakalım okul kabul edecek mi?..

2 Beğeni

Merhaba üstad
benimde yaş 27
Bende elektrik-elektronik teknikeriyim
Ocakta hayatımda bir değişiklik yaparak python kursuna gittim yüz yüze baya da para verdim.
Ama gel gör ki eğitim çok kötü geçti. Veritabanı bile öğretmediler
Kendi çabamla proje yapıyorum ama ne kadar olursa işte.

Son zamanlarda bir dostum iyi bir yazılımcı benim halimi gördü. Çabamı,enerjimi ve azmimi gördü
Sana Fullstack eğitimi vereceğim dedi. Kendisi 7 yıldır arkadaşım ve çok çok iyi bir yazılımcı.

Seneye onunla birlkikte çalışacağım
Demem o ki gayret,azim vs herşey olur.

Eğer kabul edersen iletişim bilgilerini verebilirsin bana. Birlikte bir şey yaparız. Bende yeni başladım.
Bende senin durumundayım.
Kim bilebilir ki,bundan 1,2 sene sonra çok iyi maaş ve çok iyi yerlerde çalışacağız.
Yılmak yok devam,kesinlikte devam.
kimse bize acımaz. herkes kötülüğümüzü ister. Bizden baika bize şifacı yok

4 Beğeni