Her türlü öneriye açığım dediğin için öneri vermek adına yazıyorum. Kendi yolumda yaşadıklarımla açıklayayım.
Bu işlerin profesyoneli değilim.
Profesyonel yaptığı işten para kazanan demektir.
Ben ise paramı mühendislikten kazanırken.
Programlamayı hobi olarak yapıyorum.
Aslında kendi alanımda da kullanıyordum ama kodum zayi oluyor değmez bunlara deyip bıraktım.
Gitsin benim yaptığım cihazları Amerikadan bir kaç milyon dolara alsın beter olsunlar dedim.
Hem havacılık hem savunma sanayi test cihazları tasarlayıp kodlamak kimin umrundaki zaten.
Türkiyedeki iki havacılık test setinden birini çalışır tutmak hiç ilgimi çekmiyordu artık.
Komik olan, bunu da hobi gibi yapıp, üzerine toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemerli gibi işleri de yandan yandan halledebiliyordum. AQAP 2110, AQAP 2120 gibi kalite yönetim sistemiyle kaç kişi uğraşmak ister ki zaten. Gaza gelip iş güvenliği uzmanlığı da yapıyordum. Tabi hiç bir iyilik cezasız kalmıyordu o da ayrı mevzu.
Beni hep elektronikçiler yaktı. Elektronikçilere laf anlatana kadar git şunu da öğren yap, programcılara şunu anlatana kadar git kendin hallet derken, kendi göbeğimizi kese kese herb.kolog olmuştum.
Ben de marjinal bir karar verip kurum değiştirdim.
O kadar alakasız o kadar relax bir işim oldu ki eskiden beni yoran işleri hobi olarak yapabilir hale geldim.
Bu nedenle böyle marjinal (bence doğal) kararlar verenleri seviyor ve destekliyorum.
Veri bilimi konusunda bir fikrim yok, fikir edinmeyi de düşünmüyorum. Ama madem ilgini çekti tabi ki kendini o konuda geliştirebilirsin.
Burada benim fikri bir ikilemim var.
Eğitim sertifika ve kurs özellikle diploma konuları.
Şimdi asgari lisans eğitimi almadan yapılamayacak işler var. Bir inşaat, makine, elektronik mühendisliği gibi işleri diplomasız yapılabileceğini düşünmek akıl tutulmasıdır.
Ama iş bilgisayar bilimlerine gelince bir tereddüt yaşıyorum.
Ülkede kaç kişi bilgisayar tasarlayacak tartışmaya açık. Ama yazılım konusuna gelince, geliştirme setleri mühendislik gerektirmeyecek kadar kullanıcı dostu.
Yani bir kaç kodu art arda ekleyip bir işi yerine getirmek için programlamak için mühendislik kimliği gerekir mi bilemedim.
Ve ülkede ara eleman ihtiyacı da çok daha fazla.
İkileme sokan konus ise, bilgisayar bilimleri, internet ve diğer konularda adından söz ettiren kim varsa bir üniversiteyi yarıda bırakma hikayesi var.
Yani varsayılan bilgisayarcı profili üniversiteyi yarıda bırakıp fikrinin peşinde koşan insan türü…
Tabi bizim zamanımızda o cesaret olmadığı için öpe öpe okulları bitirip beyaz yakalılar kervanına katılmak zorunda kaldık.
İkilem burada başlıyor.
Evet bir yere kadar diploma sorgulamksızın bu işler yapılabilir. Ama diğer taraftan mühendislik kültürü almayanlarında dört başı mamur düzgün işler çıkarabildiğini görmüyorum.
Analiz, optimizasyon, tasarım her yeri tel tel dökülüyor alaylıların.
Bu işin bir boyutu,
Diğer boyutu, maalesef bizim ülkemiz etiketler ülkesi.
Adam hayatı boyunca sadece otomobil kullanacak gitmiş ağır vasıta ehliyeti almış. Daha da yetinmemiş, SRC belgesi almış, pasaportu yok ama uluslarası nakliyat yapacak sanki. Sorsan olmuşken iyisi olsun dedim diyor.
Malesef etiketin en iyis gereken kadarına odaklanmayarak hayatın ıskalanmasına neden oluyor.
Bir şeyleri sağlı sollu öğrenmek güzel ama o hususta belge sahibi olmak da fayda var.
Microsoft sertifikaları, uluslararsı geçerliği olan bir kaç diğer sertifika programını araştırıp o sertifika kurslarına biraz bütçe ayırmanızı tavsiye ederim.
Bu şekilde hem bir işin uzmanı kimliği kazanırsınız, hemde o sektörede bir çok kişi ile doğrudan konuşma ve çalışma fırsatı bulmuş olursunuz.
Tabi bu geçiminizi sağlamaz ama sektörün eğilimlerini birinci elde görebilirsiniz.
Staj konusuna gelince, tabi ki staj faydalı olacaktır. Ama başka bir ülkede.
Bu ülkede stajer demek ucuza çalıştırılacak ve bir şey öğrenmesine fırsat verilmeyecek kişi demektir.
Ülkenin en kurumsal denilen şirketleri bile ayarsız. Çok fayda sağlar mı bilemedim. Ama denemekte yine sektörün eğilimlerini görmek adına fayda var.
Her neyse nacizane önerilerime devam edeyim. Sabaha karşı saatin dördünde yaklaşık on dakika kadar arayıp nihayet bir videoyu bulabildim. Daha doğrusu bir video kanalını.
Kaybetmeden vereyim.
Bu kızcağızın linkini neden verdim.
Konu şu.
Kız çırpınıyor uğraşıyor bir şekilde mesleğe tutunmaya çalışıyor. Peki bana ne ki diyebilirsin.
Ortak noktanız.
Hani Ankara’dayım staj için ne önerirsin diye sormuşsun ya.
Bu kızcağız da anladığım kadarıyla Ankara’da.
Bir şekilde iletişime geçip doğru Ankara’da staj nasıl bulmuş neler yaşamış ilk ağızdan öğrenebilirsin.
Çünkü damdan düşenin halinden damdan düşen anlar.
Açıkcası bana front end, back end konuları fasa fiso geliyor ama…
En azında yazılım sektöründen para kazanan birilerinin neler yaşadığını öğrenmek adına iletişime geçmeye değeceğini düşünüyorum.
Yani bir insan ne tür bir travma yaşamıştır da python, SQL ve makine öğrenmesinden mutlu olur diye de insan kendine sormuyor değil.
Hani kendi travmalarımı yokladım, evden helalleşip çıktığımız, servislerimizin yollarına bombaların konduğu, görev yaptığım şehirlerde halkın ayaklanıp ortalığı yaktığı dahi oldu da, hiç bir travma bana SQL den zevk aldım dedirtemedi.
Ama tabi zevkler ve renkler.
Bir katılımcının belirttiği gibi, yaş 30 çok geç bir dönem değil. Başta belirttiğim gibi marjinal kararlara bayılırım.
Diğer taraftan, staj konusunda deneyimli insanlarla iletişime geç ama bence stajda kendini kullandırmak yerine, sertifikalar edinip, daha dik duruşlar sergileyerek daha düzgün kariyer ilerlemesi sağlayabilirsin.
ODTÜ Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı (BTSP) - Sinem’s Blog (sinemsblog.com)
Gibi kursları da düşünmeni tavsiye ederim.
Yeri değil, arkadaşın biri bu kursa kaydolmuş, ödevlere de tembelik edip bana kullanıcı adı ve şifresini vermişti.
Ben de onun adına bir kaç kod yazıp, bir kaç da tartışma odasında karalayınca.
Biraz ortalığı karıştırmışım. Zavallı arkadaşım deyim yerindeyse, bilgisayarın düğmesini bulamazken, akademik çalışmayı düşünür müsün diye sıkıştırmışlar zor kaçmıştı adamların elinden.
Bu anlamda METU eğitim programlarına bir göz at kariyer anlamında destek sağlayabilir.
Gecenin bu saatinde çok hatırlayamadım ama staj destekli kurslar da vardı. Onları da bir araştır.
Yani bana göre belge zorunlu değil ama Türkiye şartlarında sertifikalar biraz öne geçirebilir.
Tabi farklı bir yol çizim, serbest çalışmak istersen ona da ayrıca bir yazı lazım ama okadar yazarsam okurmusun bilemem.
Bu konuda güzel bir yazı var onu bulup yazan arkadaşın linkini koyabilirim bulabilirsem. Çok güzel özetlemiş bir daha yazmak tekerrür olur.
Kararlarında başarılar dilerim kolaylıklar dilerim.