35 yaşından sonra python öğrenebilir miyim?

Selamlar,
Bu soru biraz yüzeysel olacak ama alzaimer başlangıcı olan birisi için python ile form uygulaması yapmak istiyorum.
kullanıcı ekle sil yetkilendir Ölçü ekle sil güncelle vs vs kayıtları veritabanı ile saklanması olayları…
c# kadar fazla kaynak bulamıyorum youtube kanallarında 2 3 video dışında denk gelmedim.
c# yapmak istemeyeşimin nedeni python bana daha zevkli gelmesidir başlja bir nedeni yok

Sorulara gelelim…

1. Yukarıda vermiş olduğum gibi (veritabanı olayları) python pyqt5 ile rahatlıkla yapılabilir mi?
    2.Bu işlemleri yaparken hiç programlama bilmeyen birisi için ne kadar zorlanırım?
  2. 1 ve 2 soruları okey ise öğrenebileceğim ders videoları var mıdır? örnek pyqt5 başlamadan önce bu videodakileri öğren ondan sonra bu konuya geç diyebileceğiniz video makale veya udemy eğitimi var mıdır?
    4.Yukarıdakilerin hiç birisi değil ise ne önerir siniz? x programını araştır şu konuya bak vs vs

Her şey için teşekkürler

C# dan daha da iyisini kısa zamanda yapabilirsin. Pyqt5 çok güçlü, estetik bir Gui ve platformdan bağımsız(Windows, Mac ve Linux da çalışabilir.) bir araç. Bir dil ve araçlarını en iyi proje üzerinde öğrenirsin. Yaptıkça yeni şeyler keşfedersin.

1 Beğeni

öncelikle cevap için teşekkürler.
öğrenebileceğim platformlar kurs ve eğitimler biliyor musunuz?

Evet öğrenebilirsiniz.

Programlama dilleri bunun içindir. Veritabanları ile kayıt yapıp saklamak dillerin yapabildiği en basit işlerden biridir. Bu işleri kolaylaştırmak için zaten veritabanları geliştirilmiş, bunlara arayüzü olan dil kütüphaneleri oluşturulmuştur.

Ticari bir dilin kaynaklarının azlığından şikayet etmek ilginç, var bir çok örnek. İki label, bir buton ile bir veri tabanına bağlamak için doküman bulamamak mümkün değil. Ha zevk meselesi dersiniz o kısma katılırım.

Evet yapılarbiir. Hiç programlama bilmeyen biri tabi ki zorlanabilir. c# bilip hiç programlamama bilmemek ne demek ben de bilemedim.

Evet udemy de dahil bir çok yerde bir çok video var. Ve fakat benim merak ettiğim size özel değil, hem video seyredip hem kod yazıp nasıl çalışıyorsunuz? Yani durdur kodu yaz dene durdur kodu yaz dene çok zor oluyor bu öğrenme şekli kesinlikle öğretici mi? Ben bazen seyrettiğim ve çok beğendiğim filmlerin bile detaylarını unutuyorum.

Yazarak, kodlayarak not alarak çalışmak daha tercih edilesi bir konu bence. Mümkünse pdf de olsa bir kitap edinin, çok iyi yayınevlerinin (ki yabancı kaynak öneririm) O’Reilly, Sams, Addison-Wesley, Prentice Hall gibi kalite yayın evlerinin kitapları pdf formatında ortalıkta geziyor.

Tabi video ile güzel öğreniyorum derseniz saygı duyarım, bazan takıldığım yerlerde videolardan faydalanırım ama baştan aşağı bir öğrenme faaliyetinde video doğru seçim gibi gelmiyor.

Burada iş biraz dallanıp budaklanıyor. QT5 şart mıdır bilemedim. Burada amaç araç denges devreye giriyor.

Çapraz platform tabir edilen, bütün platformlarda çalışan bir arayüz kütüphanesi doğru tercih midir? Bilemedim.

Bir işletim sistemi seçmişsem, ona özgü yeteneklerden neden yararlanmayayım, tüm platformlarda çalışan bir kütüphane sadece ortak nitelikleri destekleyebilir.

Mesela windows Alpha Blending özelliği ile pencerelerimi saydamlaştırma şansım varken neden qt nin kısıtlamasına zorlanayım (belki onda da benzer özellikler vardır örnek olsun diye verdim).

Bence her cihazda çalışan uygulamalar ihtiyaç ama, kaliteli bir uygulama oluşturmak için, işletim sistemine özel uygulama yazabilmek de önemli.

Diğer taraftan QT python’ın asli bir parçası değil. Qt linux türevlerinde gui desteği sunan c ile yazılmış (c++ da olabilir kaynak kodlara bakmadım.) kütüphaneler. Güzel, performanslı ve kaliteli arayüz imkanı sunuyor. Bunun dışında python için yazılımış, bağımlı olmayan arayüz kütüphaneleri de var.

Bunun için python gui libs yazıp aratırsanız bir çok kütüphaneye ulaşabilirsiniz.

Bu form tabanlı programalam işi, Visual Basic ile başladı. Borland buna C++ Builder ve Delphi ile cevap verdi. Arayüz programlama mantığını sürükle bırak ile hızla halletmenizi sağlayan, arka planda kodları kendi oluşturan bir yapı sağladı.

Evet bu çok güzel bir kolaylık. Ama aynı zamanda arayüz programlamayı öğrenmeyi de engelleyen bir durum.

Qt Designer da buna benzer bir şekilde arka planda neler olup bittiğini öğrenmenize engel olurken, hızlı kodlama anlamında büyük kolaylık sağlar.

Hedefiniz, sadece veritabanı ve kayıt odaklı ise qt5 üzerinden devam edebilirsiniz. Yok biraz da bu arayüzün arka planında neler oluyor anlamak isterim derseniz, Farklı arayüz kütüphanelerine de bakmanızda fayda olacağını düşünüyorum.

3 Beğeni

Bende 35 yasindayim ve senin gibi yazilimda yeniyim. oturup bir program yazamam ama, kodlarin islevini anlayabiliyorum. Tipki ingilizce yazilari okuyabiliyorum ama konusamiyorum gibi :slight_smile: https://python-istihza.yazbel.com/ buradan pythoni ogrenebilirsin. cok guzel anlatimi var. PyQt5 ilk baslangic icin seni zahmete sokabilir. Tkinter biraz daha basit. bende ikisi arasinda git gel yapiyordum. Tkinterden baslamami tavsiye ettiler. Tkinterin temel bilgilerini ogrendim lakin, android üzerine gecmek istedigim icin biraktim. Simdi Kotlin egitimi aliyorum. Tkinter ogrenmek istersen Youtubede Global Sınıf yaz, o kanalda python tkinter egitimi var. ben oradan ogrendim sayilir. kafana takilan seyler oldumu, baska kaynaklardan da arastirabilirsin. ama PyQt5 icin bir kaynak oneremem.

1 Beğeni

merhaba,
öncelikle vermiş olduğunuz tüm cevaplar için teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı bilgiler olmuş…

Ticari bir dilin kaynaklarının azlığından şikayet etmek ilginç, var bir çok örnek. İki label, bir buton ile bir veri tabanına bağlamak için doküman bulamamak mümkün değil. Ha zevk meselesi dersiniz o kısma katılırım.

Buradaki amacım şikayet etmek değil. belki ben bulamıyorumdur veya nereden başlamam gerektiğini bilemediğimden bulamıyorumdur.

Evet yapılarbiir. Hiç programlama bilmeyen biri tabi ki zorlanabilir. c# bilip hiç programlamama bilmemek ne demek ben de bilemedim.
c# programlamayı bilmiyorum bir ara uğraşmıştım 3 5 label ekleme çıkartma gibi sadece o kadar.

Evet udemy de dahil bir çok yerde bir çok video var. Ve fakat benim merak ettiğim size özel değil, hem video seyredip hem kod yazıp nasıl çalışıyorsunuz? Yani durdur kodu yaz dene durdur kodu yaz dene çok zor oluyor bu öğrenme şekli kesinlikle öğretici mi? Ben bazen seyrettiğim ve çok beğendiğim filmlerin bile detaylarını unutuyorum.

Yazarak, kodlayarak not alarak çalışmak daha tercih edilesi bir konu bence. Mümkünse pdf de olsa bir kitap edinin, çok iyi yayınevlerinin (ki yabancı kaynak öneririm) O’Reilly, Sams, Addison-Wesley, Prentice Hall gibi kalite yayın evlerinin kitapları pdf formatında ortalıkta geziyor.

Tabi video ile güzel öğreniyorum derseniz saygı duyarım, bazan takıldığım yerlerde videolardan faydalanırım ama baştan aşağı bir öğrenme faaliyetinde video doğru seçim gibi gelmiyor.

Açıkçası video değilde kitap veya pdf banada daha sıcak geliyor fakat okul lise olduğundan nereden nasıl hangi kitaptan başlama konusunda hiç fikrim yok.

Size zahmet olmaz ise tkinder vey pytq5 hangisini önerirseniz(görsel masa üstü programlama ile başlamak istiyorum) önerebileceğiniz kitap pdf yada en azından bakpytq5 den önce buradaki konuları öğren diyebileceğiniz bir şey varsa adım adım başlamak isterim.

Gerekir ise sizden ücretli yardım almak isterim yol gösterilmek üzere

Python GUI Programming with Tkinter: Design and build functional and user-friendly GUI applications, 2nd Edition: Moore, Alan D.: 9781801815925: Amazon.com: Books

Qt5 Python GUI Programming Cookbook: Building responsive and powerful cross-platform applications with PyQt: Harwani, B.M.: 9781788831000: Amazon.com: Books

Pdf lerin linkini vermeyim burada etik olmaz. Ama google a libgen yazıp ne işe yaradığını öğrenirseniz çabucak kitapların pdf lerine ulaşabilirsiniz.

Ben ücretsiz burada olduğum sürece yardımcı olurum. Bir çok kişi de size yardımcı olur. Ben para ile çalışmıyorum. Ama yardım etmekten mutluluk duyarım.

1 Beğeni