Herkese merhaba. Uzun zaman oldu buranın tatil vibe’inin tadını cikartmayali. Halen 56 yasinda bir abimizin bir adem ve bir Havva algoritması kurup bir evren yaratmak icin yardim istediğini hatiriyorum.
Simdi ise benim bir yardıma ihtiyacım var. Endustri mühendisiyim ama hatri sayılır kurumsal yerlerdeki stajlarım disinda pek bir mühendislik tecrübem yok. Bambaşka alakasız bir is yapiyorum ama tezimi veri analizi uzerine yapmiştim ve bu olay hoşuma gitmişti.
Simdi ise güncel isimde calismaya devam ederken kucuk kucuk freelance isler alip tamamen remote bir analist, business intelligent olmak istiyorum. Çünkü artik hayat bu is kaynaklı zindan hadi vermeye başladı. ChatGpt sag olsun yardimci oluyor ama seviyemi anlamak icin siz degerli, tecrübeli abilerin tokat gibi yorumlarına ihtiyacım var.
Cok, cok az SQL ve ondan hallice python biliyorum. Kaggleda egzersizler, dersler vs yapiyorum ama ne zaman farkli konuyu öğrenmeye baslamaliyim, bilmiyorum. Ornekler çözüyorum fakat orneklerin de sonu yok ki.. Cozduklerime benze farkli bir ornek ile karsilastigimda ve bunu çözemediğimde diger konuya gecmemeliyim diye düşünüp, yavaşlıyorum. Bu yolda insan kendini nasil ölçmelidir, nereleri kendine kerteriz alip ilerlemelidir?
Vakit ayırıp fikrini paylasan herkese şimdiden cok teşekkür ederim var olunuz
Bence bir amacınız olmalı. Yani bir son ürün. “Şunu yapacağım.” deyin ve onu yapmak için çabalayın. Belirli bir zaman belirleyin. Mesela 1 ay, 3 ay ya da 6 ay, projenin zorluğuna göre. Bu süre geçtiğinde elinizde istediğiniz ürün olacak ve kendinizi başarılı hissedeceksiniz, gerisi de gelir.
başvurmak istediğin iş ilanlarını yapay zekaya verip bu ilanlara başvururken kullanabileceğin(referans olabilecek) bir proje yapmak için seni yönlendirmesini isteyebilirsin. ;/
Sevgili morpheus gelişim konusunda İsmail hocamın tavsiyesine yüzde yüz katılıyorum. Ben de yıllardır bir sürü kurs satın aldım ki bu kursları bitirsem programlama kabiliyetim ortalama bir programcının çok üstüne çıkabilir ama hiçbirini bitiremedim. Bu da bana eğer ortada bir amaç olmazsa öğrenme eyleminin önünün bir türlü açılmadığını ispatladı. Yaklaşık 3-4 aydır bir proje üzerinde çalışıyorum. Bu proje sayesinde belki 15 yıldır gösteremediğim odaklanmayı gösterdim. Şimdi ben de daha iyi anlıyorum ki bir amaç gelişimin en büyük dopingi. Bunca yıldır her konuya atladım her konuda bir fikrim oldu ama maalesef ortaya henüz bir ürün çıkmadı. Bu yüzden bir hedef koyup bu hedefin çevresinde gelişmek daha verimli. LLM’ler konusunda da bir tavsiyem var. Model farkları bazen LLM’lerin işlem kabiliyetini değiştiriyor. Zaten her işlemde bütün parametreler kullanılmıyor. Belirli ölçüde parametre kullanıyor. Hem parametre kullanım sınırı hem modelin ne derece iyi eğitildiği alınan verimi çok değiştiriyor. Ayrıca modelde kuantizasyon iyi yapılmamışsa dengesizlikler ortaya çıkıyor. Bu ara Chatgpt free’nin verimi düştü. Eğer 4.5 turbo gibi iyi bir model ile konuşmuyorsan Qwen’i denemeni tavsiye ederim. Qwen3-max modeli gayet verimli çalışıyor. Ayrıca Vs Code gibi geliştirme ortamlarına Alibaba Cloud DashScope API ile Qwen modellerini aylık 1-2 milyon token ücretsiz olarak ekleyebilirsin. Ama resmi bir eklentisi yok. Nasıl ekleyeceğini yine Qwen’e sorarsan o seni yönledirir. Ayrıca Qwen2.5-1.5B Q4 gibi iyi kuantize edilmiş 770 mb gibi büyüklüklüklere sahip fazla CPU ve RAM istemeyen küçük modelleri de Continue.dev eklentisi ile yerel olarak çalıştırabilirsin. Bunlar eklenti arayüzünden vereceğin talimatlarla dosyalar içine kod dahi yazar ama benim tavsiyem kendi kodlarını yazıp sonra check etmen. Yaptığın mantık hatalarını veya kodlar çalıştığında ne gibi sorunlar ortaya çıkacağına dair sana geribildirim verirler. Böylece sen de ne yaptığını daha iyi anlamış olursun. Kendi yolunu bulman dileğiyle