Merhaba Arkadaşlar.
Maaşı fena olmayan bir kamu kurumunda çalışıyorum. Ama işimden ölesiye nefret ediyorum. Kaç kere bırakmaya niyetlendim ama olmadı. Sonuçta hava veya suyla çalışmıyoruz. Geçinmek için para lazım. Benim de aklıma web sitesi yapmak geldi. Önce wordpress öğrendim ve bir siteyi hayata geçirdim. Fikir güzel olsa da eğer insanların dikkatini çekemiyorsanız bu piyasada ekmek yok. Bu site hazır site gibiydi. Herşeyi hazır veriyorlar sen sadece içerik üretiyorsun.
Aklımda başka bir fikir daha vardı ama onu hazır siteler ile yapamıyordum. Ben de bilgisayar dili öğrenmeye karar verdim. Biraz araştırınca Python’da karar kıldım. Özel kursa bile gittim. Ama özel kurs konuyu pek bilmeyenler için uygun değil çünkü az zamanda çok şey öğretmeye kalkıyorlar üstüne bir de pandemi gelince uzaktan eğitimle bir şeye benzemedi.
Vazgeçmedim 5 ay uğraşarak sonunda PyQt5 ile bir proje yazdım. Ben zannediyorum ki bu kodları internete kopyala-yapıştır yapacaksın ve yayınlayacaksın. 5 ayın sonunda internet dünyası bana o iş öyle olmuyor aslanım dedi.
Neyse uzatmayayım bir 5 ay da django öğrenip https://www.silsilem.com/ sitesini hayata geçirdim.
Site herkesin aldığı ürün ve hizmete bir puan vermesi üzerine kurulu. Ama aklınıza gelen her şeye. Resmi, yarı resmi, özel, ürün, hizmet vs. her şey. Daha sonra siz de bir ürün ve hizmet almak istediğinizde Search sayfasından puanlarına bakabileceksiniz. Mesela hafta sonu sinemaya gideceksiniz diyelim en yüksek puan almış filmler hangisi veya eve tesisatçı çağıracaksınız en yüksek puanı almış usta kim vb.
Site masaüstü güzel de telefonlarda düzgün çalışmıyor. Hem site hakkında yorumlarınızı hem de mobil araçlarda yaşadığım soruna dair varsa çözüm önerilerinizi dinlemek isterim.
Not: Sitenin adı biraz garip oldu. Aklımdaki tüm alternatif isimler kapılmış.
İnsanlar neler neler yapıyorlar… Yaş bahane değil, neden olmasın?
Site hakkında pek konuşamayacağım ama söylemek istediğim tek bir şey var.
Yazılım google’lamaktır. Sen herhangi bir konuyu nasıl araştıracağını biliyorsan her şeyi yapabilirsin. O yüzden yaş fark etmiyor.
Fikir fena değil ama tutmaz. Daha önce iki tane sitem vardı. biri sikayet name diğeri ise taktir name. Her gün yüzlerde şikayet alırken takdir name bomboştu. Ayrıca şu an google dahil herkes bir yerleri yıldızlıyor veya puan verip yorum yazabiliyor.
Diğer konuya gelirsek elbette öğrenmenin yaşı yok. Tolstoyun bisikleti buna en iyi örnektir. Peşini bırakma güzel fikirlerden birisi tutup patlama yapabilir. Geliştirmeye devam.
Evet. Fikir orijinal değil mesela ranker.com diye bir site var. Dediğiniz gibi alışveriş siteleri olsun google olsun her bi şeye puan verebiliyorsunuz. Benim sitenin farkı şu: Alışveriş siteleri gibi sadece ürüne puan vermiyorsun kamu veya özel hizmet sektörü bileşenlerine de puan verebiliyorsun. Google’da bunu da yapabiliyorsun ama orada da sıralama yapamıyorsun. Tek tek herkesin aldığı puana bakıyorsun. Bakalım kısmet. Bu işler biraz da şans. Karlı bir tepenin zirvesinden bir taş yuvarlarsın bazen biraz gider bir adım ötede küçücük bir dala takılır kalır bazen de koca bir çığ olur akar.
Umuda karşı bakış açın çok güzel. Umarım iyi yerlere gelirsin hiç değilse işini bırakacak kadar kazanırsın. Projene gelecek olursam çok büyük veriler çekmen gerekecek, verileri çektiğin adresler izin vermezse zor düşüme düşeceksin belki. Çektiğin verilere uygun yorumların ve puanlamaların da aynı şekilde çekilmesi gerecek ki puan verip yorum yapmak için insanların özellikle senin sitene kaydolmaları uzun zaman alacaktır. Örneğin sadece telefon, pc gibi ürünleri özelliklerine göre sıralayan site olan epey bile yorum ve puanlama yapacak büyük kullanıcı sayılarına ulaşmış değil. Her alanın kendine özgü puanlama sistemi varken örneğin filmler için IMDB, Metacritic, Rotten Tomatoes siteleri varken insanların özellikle senin sitende puanlama yapması için kimsede olmayan özellikler eklemelisin. IMDB şu anki popülerliğini geçmişine borçlu, Metacritic büyük dergi ve yayınlarca puanlama sistemi olduğu için Rotten tomatoeste alanda başarılı kişilerin verdiği puanlama ile şimdiki yerini aldı piyasada. Tüm sistemleri tek bir çatı altında toplamak güzel bir fikir olsa da 3 5 yıllık bir emekle bile büyük bir girişim sağlayamamış olma ihtimalin var. Bu durumda da pes etme ihtimalin artacaktır. Site tasarımın iyi değil ama fikrin güzel.
Sana şimdiki kısımda öneri verecek bir pozisyonda olduğumu sanmıyorum ama bilgi alışverişi olarak değerlendirirsen düşüncelerimi söyleyebilirim. Sadece işini bırakıp neredeyse aynı miktarlarda para kazanacağın bir iş istiyorsan bu projenin yeterli olacağını sanmıyorum. Hatta bu durumda illa bir proje üzerinde ilerlemek yerine bir alanda gelişip projeni de aynı zamanda ilerleterek geliştiğin alanda bir şirkette iş bulmaya çalışmanı önerebilirim. Ama işimde devam ederim benim amacın farkındalık yaratacak kadar büyük bir projeyi hayata geçirip para kazanma ki kendi patronum olmak diyorsan projeni kesinlikle sunacak sponsorlar aramalısın. Sadece bu proje değil daha fazla proje üretmelisin ki bazı sponsorlar fikre bile yatırım yapabiliyorlar. Aynı zamanda freelancer da çalışabilirsin. Örneğin yaptığın web sitelerini satarak.
Bu arada yaş bir engel değil ve sen de bunun farkındasın. Belki de hayata geçireceğin tek bir proje sayesinde emekliliğini dünyayı gezerek yaşayacaksın. Başarılar dilerim ve tebrik ederim.
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Aslında sonunun nereye varacağını az çok ben de tahmin ediyorum ama umutsuz da yaşanmıyor işte.
Yalnız Hocam ben herhangi bir yerden veri çekmeyeceğim. Sitede yorum da olmayacak sadece puan verilecek. Şimdilik isteyen istediği kadar puan verebiliyor ama ileride trafik artarsa üyelik şartı getirebilirim.
Sitenin en büyük özelliği sadeliği olacak. Örneğin yazın çadır kampı yapmayı düşünüyorsunuz. Siteye gireceksiniz Muğla yöresindeki çadır kamplarını puanına göre sıralayacaksınız. İleride yine fikir tutarsa tabloya bir sütun ekleyip makul bir ücret karşılığı mekan ve ürün sahiplerinin iletişim bilgilerine yer vereceğim.
Farkındayım ben göle maya çalıyorum ama YA TUTARSA.
Öğrenmenin yaşı yok, insanlar neler neler yapıyorlar.