Android için hangi dil

Bu dili öğrenmeyi düşünmüyorum ancak etrafta “Java ve kotlin çöp” diyen çok görüyorum. Bu kişilerin bu sözlerinin gerekçesi nedir?

Merhaba,

Bunu diyenler neden böyle olduğunu da anlatıyorlar mı, anlatıyorlarsa açıklamaları da yazarsan vs. bunlar üzerinden konuşmak daha kolay olur diye düşünüyorum. Ayrıca bunu diyen kişilerin nasıl bir deneyime sahip olduğunu da sorgulamak gerekir diye düşünüyorum. Ki ben direkt x çöp yaklaşımını doğru bulmuyorum, deneyimli bir insanın kullanacağı bir ifade olduğunu da sanmıyorum.

Yani işine hangisi gelirse onu kullanırsın. Mesela kimi şirket sadece android developer isterken kimisi sadece ios developer ister, kimisi de cross platform çalışan mobile developer(react-native, flutter vs.) ister. Sen o şirkete göre kendini geliştirip başvuru yaparsın veya yeteneğine göre bir şirket ilanına başvurursun.

Ben freelancer olarak çalışmamakla birlikte zamanında edebiyat hocam için bir android uygulama geliştirmiştim. Uygulamayı geliştirmek için kotlin, Java , flutter, react native gibi bir sürü alternatif vardı elimde, ama ios a uygulama çıkarma imkanım olmadığı için Java veya kotlin üzerinden ilerlemeye karar vermiştim. Java daha eski bir teknoloji olduğu için onu seçmiştim(doküman kapsamında) 3 gün üst üste 6-7 (gün başına) saat uğraşarak uygulamanın temel kısmını tamamlayabilmistim(daha önce hiç android studio Ile ugrasmamama rağmen)

Yani işin kısası hangisi işine geliyorsa onu kullanırsın. Şu çöp ifadesi, önyargıdan öteye gitmiyor benim için şu anlık.

Tabi ben mobil alanda deneyimli biri değilim, deneyimli biri yesillendirse buraları ne de güzel olur :hibiscus:

Edit: Sakın kotlin in docu kötü, stackoverflowda kotlin hakkında sorulan soru sayısı az anlamı çıkmasın, ben sadece Android studioda Java ile daha iyi çalıştığımı düşündüğüm için Javayi seçtim.

Edit2:

1 Beğeni

Uzaylı dili gibi yazılması, ek gereksinimleri ve ek sorunları yüzünden, yetersiz reflection kabiliyeti

Böyle diyorlar. Bu arada sanırım Javaya değil, kotline sitemi.

Az deneyimli biri, sentaksin C tabanli olmamasindan bahsediyor sanki. Uzayli dili gormek istiyorsaniz APL’e veya Haskell’e bakin.

Bunlar VM’in temeli olan Java’dan uzaklasmanin dogal sonuclari. VM’in temeli olan Java’nin uzerine getirilen kolayliklar icin feragat edilen seyler tam olarak bunlar.

Bunlari yazan arkadasin reflection’a nasil/neden ihtiyaci oldugunu merak ediyorum. Genellikle butun takimin reflection’a ihtiyac duydugu 1-2 yeri gorup proje kutuphanesine testleriyle beraber eklemeye karar veren insanlar degisik sentakslara “uzayli dili gibi” diyen insanlar degil. Kutuphaneler/catilar gerektiriyorsa da yanlis secim yapilmis olsa gerek.

2 Beğeni

Android uygulamaları geliştirmek istiyorsanız doğrudan Kotlin öğrenin. Genel olarak Java için, Android özelinde de Kotlin için “çöp” diyen varsa programlama konusunda ondan tavsiye almayın, onunla tartışmayın.

Yukarıda yazılmış, tecrübeli hiç bir mühendis/geliştirici herhangi bir dile “çöp” demez. Her dilin kullanıldığı, parladığı alanlar var. Bugün bile birçok hayati sistem hala Cobol, Fortran, Pascal gibi dillerde yazılmış uygulamalarla çalışıyor.

2 Beğeni

Sonuna kadar katılıyorum.

1 Beğeni