ASP.Net Projem Hakkında Sorularım ve Biraz Hikaye

Merhabalar,

ASP.NET projemde bir arama kutusu yapmayı düşünüyorum. Bununla ilgili 3 tane sorum var, ilgilenirseniz sevinirim :slight_smile:


İlk sorunum textbox’ta herhangi bir değişiklik yapıldığında o içeriği alıp anlık olarak bağladığım Microsoft SQL veritabanımda sorgulamak istiyorum. Textbox içerisindeki değişiklikleri anlık olarak nasıl çekebilirim?


Diğer sorunum ise çekeceğim verileri listelemek. Textbox’a bir şey girildiğinde SQL ile bu şeyleri aldığımı varsaydığımızda, alt tarafına listelenmesini istiyorum. Listelemek için ul kullanmaktan daha pratik bir yol var mıdır?


Ve son olarak, enter tuşunun basılıp basılmadığını kontrol etmek istiyorum. Aşağıdaki JS kodlarını denedim, ancak işe yaramadılar.

var listener = document.getElementById("textbox");

        listener.addEventListener("keyup", function (event) {
            if (event.keyCode == 13) {
                event.preventDefault();
                document.getElementById("button").click();
            }
        });

Sorunlarımı yazdığıma göre, biraz da projemden bahsetmek istiyorum ki, yapmak istediklerim biraz daha anlaşılsın. Biraz da hayatımdan kesitler vereceğim, dinlemek size kalmış tabii.

Çevremden dolayı (özellikle de yakın çevrem) yoğun baskılar içerisindeyim. Daha yasal olarak çalışma yaşında olmamama rağmen onlarca farklı iş denedim ve sürekli çalıştırma hevesindeler. Garsonluk, oto yıkama, bulaşıkçı, stok sayıcı, farklı farklı alanlarda ürünü paketleme vs. vs…

Fakat hiçbiri bana bir meslek öğretemedi, öğretemez de. Sanayide çalışmak isterdim tabi, hatta denedim de ama hiç sandığım gibi olmadı. Arabanın nasıl tamir edildiği, en basitinden boyandığını öğrenmek için gittiğimde bile 1 yıl boyunca meslek adına hiçbir şey öğrenmedim. Öğrendiklerim bir şeyleri silmek, dükkanı temizlemek, dolandırıcılık, hırsızlık, itlik gibi şeyler oldu.

Bu yüzden kendime gelecek kurmak amacıyla akşam vakitleri zar zor başına geçebildiğim bilgisayarımla bir şeyler yapmak istiyorum. Temel amacım, bulunduğum yüce ırkı gerçekten ileri seviyeye taşımak, ve elinde olmayan sebeplerden ötürü çok şey kaybeden Türk Genci’nin kaybettikleri şeylerin en azından kendi soylarında görebilmesi. Yaşadığı onca şeye rağmen çocuğunda güzel bir gelecek görebilen anne & babaların olması, çok da fütüristik bir hayal değildir umarım… Ailesi yüzünden kendine zarar verip videosunu çekip sonda vicdan azabı oluşturabilecek şekilde ağlayan, annesine “Saçımı tarar mısın?” diye masum bir soruya “Seninkini ha?” şeklinde üzücü bir cevap alan bu insanların geleceğini kurtarmam bu konumda çok zor olsa bile, en azından dediğim gibi; çocuklarının geleceklerinin olduğunu görebilmeleri kadar güzel bir şey olur mu?

Bu isteklerimi gerçekleştirmek için başarılı ürünler üretip bir şekilde para kazanmam gerekiyor tabii ki. Bu yüzden, bir arama motoru yapmaya karar verdim. Amacım sıradanlaşmış arama motorlarından biraz daha farklı görsel dizaynlarla farklılık yaratıp kuracağım reklam hizmetinden gelir elde etmek. Eğer bu tarz bir proje için Microsoft SQL ve ASP.Net dışında daha iyi olur dediğiniz bir şey olursa lütfen bildirin. Proje henüz çok ileride değil ve ciddi katkı sağlayacaksa değiştirebilirim.

Okuyan, ciddiye alan ve zamanını ayıran herkese teşekkür ederim.
İyi forumlar :innocent: