Selamun Aleyküm arkadaşlar. Son 2 yıldır Python/Kivy ile Dart/Flutter teknolojilerini kullanarak çeşitli denemeler yapıyordum. Kivy gerçekten çok keyif aldığım bir kütüphane. Arada boş zamanlarımda hobi olarak geliştirdiğim mobil uygulamamı tanıtmak istedim.
Amaç
Şifre ya da çeşitli bilgilerin saklanabileceği
- güvenli,
- reklamsız,
- ücretsiz,
- internet erişimsiz,
- telefondaki alakasız verilere erişim izni istemeyen,
arayüzü basit bir mobil uygulama geliştirerek toplum yararına kullanıma sunmak.
Problem Durumu ve Temel Motivasyon
Babam ve annem sürekli e devlet şifrelerini, TC kimlik nolarını, e-mail adreslerini ve bunların şifrelerini, mobil bankacılık uygulamaları vb. birçok bilgi ve şifrelerini unutuyorlardı. Unutmamak için ya telefon rehberine, ya mesajlara, ya da notlar uygulamasına yazıyorlardı. Fakat her seferinde nereye yazdıklarını da unutuyorlardı. Her unuttuklarında bana telefon açıp “şu şeyin şifresi neydi? şuna nasıl girecektik?” diye soruyorlardı. Piyasada çok fazla ve gayet iyi şifre yönetim araçları var fakat kodlarını bilmiyorum ve baksam da anlayacak vaktim yok. Reklamlı, ücretli ya da bazen çeşitli verilere erişim izni istiyor. Ayrıca bir şeyler üretmek için bahane de lazım bana ![]()
Hem onların işine yaraması amacıyla hem de boş vaktimi keyifli bir şeyle doldurmak adına bu uygulamayı yaptım. Anne ve babamın telefonuna uygulamayı yükledim, gereken bilgileri ekledim. Şimdi onlara yardımcı olmam gerektiğinde gerekli bilgiyi nerede bulmam gerektiğini biliyorum. Ayrıca babam da kullanmayı öğrendi zaten. Beğendi ve teşekkür etti açıkçası ![]()
Geliştirici Ekip
Ben ve Ankara’da grafik tasarımcı olan kardeşim Muhammet Taha KIRAT ile geliştirdik. Kardeşim figma vb. uygulamalarla uygun renk kombinasyonu UI/UX konusunda tasarımlar yaparak çok yardımcı oldu.
Gerçi Kivy ile kardeşimin tasarımına elimden geldiğince uyacak bir arayüz kodlamaya çalışsam da pek onun istediği kadar modern ve şık durmadı fakat benim açımdan bir Kivy projesine göre gayet iyi sayılır.
Yükleme Kaynağı
Şu an için sadece kişisel web sitemden apk olarak indirip yüklenebilir. Dart/Flutter kullanarak üzerinde çalıştığım kapsamlı bir projem daha var. Onu da bitirdiğimde Google geliştirici hesabı açıp bununla birlikte playstore’a koyacağım inşallah. Şimdilik askıya aldım bu işlemi çok acelem yok. Çünkü şifre yönetim uygulamaları çok zaten, piyasada olmayan bir şey değil.
Geliştirme Sürecinde Faydalanılan Kaynaklar
Kivy’de kardeşimin yaptığı tasarımlara uymak adına bayağı kastım açıkçası. Bildiğiniz gibi Kivy’nin çizdiği widget’lar çirkin ve demode görünüyor. KivyMD kullanmadım, merak edip test ettiğimde ağır çalıştığını tespit etmiştim. Kivy dili ile Material Design’i taklit etmeye çalıştım. Kendi butonlarımı, kendi arayüzümü kendim Kivy dilinde yazdım. Uygulama ekranlarını, gerekli metotları vs. kendim yaptım. Amele angarya iş gibi oldu ama hobi işte. ![]()
Uygulamayı Yapay Zeka’ya yazdırmadım. Zaten öyle olsaydı bir iki günde bitirirdi belki. Ben bir buçuk ayda falan boş zamanlarımda ufak ufak ilerleyerek bitirebildim. Kivy dökümantasyonunda anlamadığım kısımlar olduğunda açıklamasını istedim. Yine Android keystore mevzusunu anlamak için android dökümantasyonunda ilgili kısımları okudum ve yapay zeka’dan da öğrenmeye çalıştım. Android Keystore kullanmak için Kivy yetersiz olunca Java ile aracı olması adına PyJnius kullanmak gerekti. Bu konuda da yapay zekadan faydalandım.
Teşekkürler
- Üzerimde emeği olan tüm büyüklerime, her kademede bana emek veren tüm öğretmenlerime,
- Uygulama arayüzünde destek olan kardeşim Muhammet Taha KIRAT’a
- Tecrübelerinden, bilgilerinden faydalandığım siz forum.yazbel.com daimi üyelerine
teşekkür ediyorum.
Diğer Kivy Projelerim
Uygulamadan Görüntüler





