Öncelikle sorumu hiç masaüstü deneyimim olmadığı için sorduğumu söylemek isterim.
Kasa yapmak kesinlikle işletim sistemi veya işlemci gibi şeylerden daha kolay. Ben de yazılımı beceremiyorum zaten, donanım ile bir şeyler yapabilirim diye düşünüyorum.
Kasalar hakkında bildiklerim
Soğutma
İçerideki sıcak havayı dışarıya atmak, veya paraya kıyıp sıvı soğutma ile daha iyi bir deneyim elde etmek mümkün. Kasanın tasarımı fan kullanılacak sistemler için önemli.
Kasa üzerindeki tuşlar
1 tane açma - kapatma tuşu, 1 tane de yeniden başlatma tuşu var diye biliyorum. Bir de kilit tuşu olduğu söyleniyor, ne olduğu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Paneller
HDMI, USB ve JAK gibi girişleri taktığımız yer.
Sorularım
Her güç kaynağı, anakart her kasaya takılabiliyor mu? Yoksa her biri için ayrı ayrı vidalama, sabitleme yeri mi koyuluyor?
HDMI, JAK, USB gibi girişlerin sayısının bir standartı var mı?
Bileşenleri takılmış bir kasanın ağırlığı yaklaşık olarak söylenebiliyor mu yoksa sistemden sisteme değişiyor mu?
Kasanın yatay konumlandırılması veya dikey konumlandırılması soğutma gibi etkenleri, parçaların yerleri değiştiriyor mu?
Bilmem gereken veya eksik söylediğim bir şey vara mı?
Bildiğim kadarıyla, bütün PSU’lar standart boy olur.
Bunun kasayla bir alakası yok, anakartın özelliklerine bağlı.
Tabi ki sistemden sisteme değişir; örneğin RTX 3000 serisi bir ekran kartının olması ve olmaması arsında, hiç yoktan yarım kilo fark vardır.
Normali dikeydir; yatay olanlar genelde sunucu bilgisayarıdır.
Son olarakta… zor bir iş geçekten, internetteki kasa tasarımlarına baksanız, piyasanın ne düzeyde olduğunu görürsünüz.
Öncelikle kendinize bir CAD(bilgisayar destekli tasarım) programı bulmanız gerek. Bir tasarım ortaya koyduktan sonra, belki bir üretici firmaya satabilirsiniz.
Ayrıca Günümüz imalat teknolojisi ile bolca saç(yassı metal levha) işleme kesme bükme vs
ve Plastik enjeksiyon makinalarına yatırım yapılması gereken bir konudur.
Ayrıca (CPU+GPU+RAM+NEURAL_ENG) Gibi tümleşik ürünlerin ortaya çıkmaya başladığı bir dönemde uzak doğunun çok büyük kapasitelerine karşı gereklimi ayrı tartışılır.
Kurmak istediğim marka tamamen alışılmışın dışında aksesuarlar ile müşteri isteğine göre şekillenecek. Mesela aksesuar olarak yapacağım kasanın altına takacağım platform ile deprem gibi sarsıntılardan koruyacak, veya yine platform kullanarak az da olsa taşınabilmesi için tekerlekler takabilmeyi planlıyorum. Her kasanın altına markanın kendi standartlarında olan platformalardan yerleştirmeyi düşünüyorum. Her bir platforma takılabilecek aksesuarlar olacak. Kullanıcı istediği kasaya istediği platformu takabilecek.
CNC veya alabilirsem abartı fiyatta olmayacak metal 3B baskı makinesi almayı planlıyorum.
Attığınız linker için teşekkür ederim, defalarca okuyacağım.
Edit : Lazer kesme daha uygun ve daha iyi bir yöntemmiş. Öğrendiğim iyi oldu.