Bilgisayara Çift İşletim Sistemi Kurma

Merhaba, ben Windows kullanıyorum. Ancak Linux deneme ihtiyacı da hissettim ama bilgisayarım sanal makine desteklemiyor. Aynı zamanda Windows kullanmam gerektiğini de düşündüğümden tamamen Linux’a geçemiyorum. Öğrendim ki dual boot diye bir olay varmış. Aranızda yapan var mı, tavsiye eder misiniz?

Bilgisayarın özelliklerine gelince, yeterli disk alanım var. Sadece RAM 4 GB. Yükseltmem gerekir mi, bir de dual boot bilgisayarı zorlar mı?

benim bilgisayarim dual boot fakat sanal makine desteklemeyen bilgisayar olayi bana garip geldi kvm destegi gibi birseyden mi bahsediyorsunuz virtualbox kurmayi denediniz mi bi test edin derim ben. benim bilgisayarim dual boot ama eskiden sistemi bu sekilde patlatmisligim cok var grubla oynarken yada linuxun dosyalariyla oynarken komple bilgisayari batirdigim o yuzden yeni baslayan birinin dual bootu kendi bilgisayarinda yapmasini tavsiye etmem ben simdiki aklim olsa yapmazdim cunku cok ugrastigim zamanlari hatirliyorum. illa bash terminal falan ogrenmek istiyorsaniz internete online terminal yazip komutlara alisabilirsiniz o sekilde
https://cocalc.com/doc/terminal.html

Linux dağıtımları Windows’unkilerden çok daha az kaynak tükettiği için RAM miktarı sorun olmayacaktır. İki sistem aynı anda çalışmıyor olduğu için de 4gb yeterli olacaktır. Ancak kurulumunu iyice öğrenmenizi tavsiye ederim ben 2-3 kere UEFI problemleri yaşadığım için Windows’a ulaşmakta güçlük çekmiştim. Siz çekmeyin…

Ayrıca, bir USB belleğe Rufus ile bir Linux dağıtımı yazdırıp, bilgisayar açılırken BIOS menüsünden Boot Device Priority’i USB belleğiniz olarak ayarlarsanız, bilgisayarınız işletim sistemini o bellekte arar ve sanki diskinize kuruluymuş gibi o sistemi kullanabilirsiniz.

Evet, onlarla çok uğraştım ancak donanımsal olarak desteklemiyor. Ben de bu yola başvurdum.

Tercih edeceğiniz linux distrosu ve buna bağlı olarak bilgisayar özelliklerine göre masaüstü ortamlarını değerlendirmeniz lazım.

Öncelikle Distro kısmına karar verin önereceğim dağıtımlar aşağıdaki gibidir.

Debian, Ubuntu, Mint , Pop!_OS, MX Linux
Fedora , openSuse
Manjaro, EndeavourOS

Çok distro var ancak dokümantasyon ve destek anlamında bu distrolar için kaynak bulmanız kolay olur.

Bu distrolar içerisinde masaüstü ortamları için

GNOME, Xfce, KDE, Awesome, bspwm, Budgie, Cinnamon, GNOME, i3, Plasma, LXQt, MATE, Openbox

Bilgisayarınızın özelliklerinize göre yeni bir kullanıcı olduğunuz için bu ortamlardan Xfce öneririm Ram tüketimi daha iyidir. Sizin için daha hızlı bir bilgisayar ise kullanabilirseniz düşük özellikli bilgisayarlar için i3 veya bspwm tarzı masaüstü ortamları olacaktır. Ancak bu tarz masaüstü ortamları kullanımına alışkanlık gerektiren bir ortamlar olduğunu belirtiyim.

Direk isterseniz Xubuntu veya Manjaro Xfce sürümlerini inceleyebilirsiniz.

Dual Boot denemediyseniz kesinlikle denemeye değer. Şuan bu gönderiyi Mint’ten yazıyorum :smiley: Uzun bir süre Ubuntu kullandım. Bazı sıkıntılar yaşandı, Mint’e geçtim. Neye geçerseniz geçin, her türlü denemeye değer bir şey bence.
Oyun oynamak dışında her şey için Mint işimi görüyor. Oyun oynayacağım zaman Windows’a geçiyorum. Performans bakımından da herhangi bir problem yaşamıyorum. Sistemim zaten güçlü olduğu için performans hakkında yorum yapmam zor açıkçası ama sistemi çok zayıf olmasına rağmen dual boot sonrası herhangi bir performans sorunu yaşayan birilerini görmedim.
Yalnız, yaşadığım ve bildiğim kadarıyla UEFI sistemlerde dual boot işi kelimenin tam anlamıyla çok fazla sıkıntılı olabiliyor ancak ben yine de denenmesinden yanayım.

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim. Denedim yaptım ama Kali Linux beni hayattan soğuttu. Merak edip deneyeyim dedim, falsh belleğe yazdırıp taktım bilgisayara, error üstüne error. Ben böyle program görmedim. Aman sakın kimse denemesin, deneyecekseniz bayağı tedbirli olun. Kafayı yedim resmen.

Kali’nin kendisi bile zaten Kali’yi günlük kullanım vs. için önermiyor :smiley:
Ayırca, Linux’e henüz yabancıysanız da aynı şekilde önermiyor. Alıntıladığım yazıya bakarsanız zaten Kali’nin daha çok siber güvenlik uzmanlarına hitap ettiğini görebilirsiniz.

Is Kali Linux Right For You?

As the distribution’s developers, you might expect us to recommend that everyone should be using Kali Linux. The fact of the matter is, however, that Kali is a Linux distribution specifically geared towards professional penetration testers and security specialists, and given its unique nature, it is NOT a recommended distribution if you’re unfamiliar with Linux or are looking for a general-purpose Linux desktop distribution for development, web design, gaming, etc.

1 Beğeni

Linux mintle başla bence işe. Sonrasında kendine göre yol çizersin. Ben linux hayatına linux mint + win dual boot Ile girdim. Şu anda tek arch ile devam ediyorum. Olaya basit yerden gir de gerisini sen yardirirsin.

Başarılar

1 Beğeni

Windows 11 ile Linux’ları resmî olarak çalıştırabileceğiz diye duydum. Henüz herhangi bir araştırma yapmadım ama wsl’ye bakabilirsiniz. Tabii önce o sistemi kurmak gerekiyor :slight_smile: