Bir dilde uzmanlasmak için gerekenler

Selam, arkadaslar platformun amacindan biraz bagimsiz bir soru ama benim önceden 3 senelik python tecrübem var. Ancak bazi nedenlerden oturu tali bir dile geçtim. o da nodejs. Bu dilde işe girebilecek kadar bilmek için Şahsen ben gunde 8 ila 10 saat arasi calisilmasinin daha iyi olacagini dusunuyorum ama. Sizce node js veya baska bir dilde yeterli seviyeye 6 ayda gelmek icin gunde kac saat verimli calismak gerekir? Sizce 8 10 saat gereksiz fazla mi? Ne dusunuyorsunuz? (Normal kosullar altinda)

Merhaba,

Bir süredir bu forumu ziyaret ediyorsunuz ve genellikle soru soran taraftasınız. Ben de elbette cevap bulmak için sorular sordum. Yeri gelirse yine sorarım. Ama şunu gönül rahatlığıyla diyebilirim ki, genellikle soru sorarken değil, başkalarının sorularına cevap ararken daha çok öğrendim.

Bakın bu forum kurulmadan önce istihza diye bir forum vardı. Yanılmıyorsam onun kapanmasına yakın bir zamanda veya kapandıktan kısa bir süre sonra bu forum faaliyete geçti. Yine yanlış hatırlamıyorsam, istihza’da da bu forumun açılacağına dair bir duyuru yapılmıştı, ben de bu duyurunun ardından bu foruma üye olmuştum. Neyse, yaklaşık 6 sene önce olan bir olay bu. O zamanlar yeni yeni Python öğreniyordum.

İlk zamanlar forum şimdikinden daha aktifti. Her gün soru soran birilerini bulmak mümkündü. Forumu her ziyaret ettiğimde birilerinin sorularına cevap vermeye çalışırken buluyordum kendimi. Bu deneyimin oldukça faydası oldu mesela. Soru soran arkadaşlardan bazıları da artık soru sormamaya, başkalarının sorularını cevaplamaya başladılar.

Bu forumu düzenli ziyaret eden arkadaşlarımız var; onların forumdaki eylemlerini incelerseniz eğer, pek de soru sormadıklarını görürsünüz. Diyebilirsiniz ki, “biliyorlar da ondan sormuyorlar.” Doğru ama aralarından bazılarının bir şeyleri bilme yolu da başkalarının problemlerine çözüm üretmekten geçiyor olabilir. Sadece kendi probleminize odaklanırsanız, sınırlı bir alana ait olan bilgileri öğrenirsiniz. Oysa başkalarının problemlerini çözmeye odaklanırsanız, problem çözme konusunda deneyim çeşitliliğini artırmış olursunuz. Şirketler de, kendi problemlerini çözebilecek insanlarla çalışmayı daha çok tercih ederler. Madem öyle, başkalarının problemlerini çözme konusuna biraz odaklanın…

Bu anlamda “yalnız öğrenmeyi” destekliyorum gerçekten. Yani, başkasının yardımına ihtiyaç duymama düşüncesi motive ediyor beni. Size uyuyor mu bu? Uymayabilir. Her yaklaşım herkese uymaz. Size uygun olan öğrenme yöntemi nasıl mesela?

Sorunuza yönelik bir cevap vermem gerekirse, şunu söyleyebilirim ki, sizin 3 yıllık Python deneyiminiz de hangi seviyede olduğunuza dair bir bilgi vermiyor maalesef. Hatta, forumda sormuş olduğunuz soruları referans aldığımda diyebilirim ki, sizin Python dilinde de biraz daha deneyim kazanmanız gerekiyor bile olabilir.

Ayrıca eğer imkanınız varsa, tekrar üniversiteye dönün. Üniversiteler ve eğitim ile ilgili birçok eleştiri yapabilirsiniz. Amenna. Ancak bir disipline ait temel bilgileri öğrenmiş olduğunuza dair bir sertifikaya sahip olmanız size avantaj sağlayacaktır. Üstelik, okuduğunuz bölüm ile ilgili olan sektörlerin ihtiyaç duyabileceği yenilikleri, karşılaşılan problemleri görme ihtimaliniz de artabilir.

Bir konuya günde 8-10 saat ayırabilecek kadar vaktiniz var mı gerçekten? Eğer bu aralar böyle bir imkanınız varsa, neden olmasın. 6 ay boyunca her gününüzü -artık her gün ne kadar zaman ayırabiliyorsanız- js’ye ayırın ve sonucu kendi gözlerinizle görün. Biz burada ne diyebiliriz ki? Bizden tam olarak ne dememizi bekliyorsunuz? 8-10 değil de 4-5 yeterli olur diyemeyiz ki. Belki siz hızlı öğrenen birisiniz. Belki de yavaş öğreniyorsunuz. Bilmiyoruz.

Ayrıca, aşağıdaki ifadenin ne anlama geldiğini bir daha düşünün lütfen:

Bu söz üzerine biz de şöyle bir soru sorsak: “Ne tür bir işten bahsediyorsunuz?” O kadar belirsiz bir konudan bahsediyorsunuz ki, aklıma gelen en uygun cevap “işine göre değişir” oluyor. Siz hangi işten bahsediyorsunuz peki?

6 Beğeni

Yanıt bile vermeye niyetli değildim ama , herkesin öğrenme yolculuğu farklı bunu anlaman gerek. Bilmeyen biri doğal olarak başkalarının fikrini almaya daha yatkın olacaktır. Bu arada ben burada kendimi bilmeyen konumuna koymaktan hiç çekinmiyorum. Çünkü yeni bir dile geçtim. Çok fazla mantıklı bir açıklamaya gerek yok, bir gün bir soru soruyorsak ertesi gün bambaşka bir şeyler öğrenebiliyoruz. Benim boş soru sormama getirmişsin, eyvallah. Sen kendini soru sormayacak kadar akıllı görebilirsin ama ben kendim de bildiğim şeyleri bazen bu topluluğun amacına uygun olarak yine de soruyorum ki farklı birkaç fikir alayım. Ha senin gibi kişiler bu tür soruları kaldıramıyor olabilir. O senin bileceğin iş. O zaman cevap vermezsin olur biter. Benim de soru sormaya tenezzül etmeyecek kadar bildiğim bi dünya şey var ama yine de basit de olsa başkalarının fikrini sorma taraftarıyım. Klişe bir soru gibi gelse de ne amaçla sorulduğunu bilemezsin. Ben istesem çok teknik sorular da sorarım. Gerizekalıya anlatır gibi anlatmayacağım. Bu sitede isteyen soruya muhatap olur cevap verir, isteyen bu ne biçim soru der geçer. Bilmem anlatabildim mi? Kimseye de herkesin bileceği beylik tavsiyeleri vermem ben mesela. Haddim değil. Neyse yine de tavsiyeni dikkate alıyorum. Herkes aslında ne kadar az bildiğini anlasın yeter ki. Diğer sorularına da cevap vermeme gerek yok galiba?

Merhaba,

Maalesef cevabımın size rahatsızlık verdiğini gözlemliyorum. Amacım benim de uygulayıp olumlu sonuçlar aldığım bir öğrenme yaklaşımını size tanıtmak, böylece sizin öğrenme sürecinize katkı sağlamaktı.

Dediğiniz gibi herkesin öğrenme süreci farklı, insan en çok kendisini tanır. Soru sorabilirsiniz tabi, biz de yardımcı olmak için buradayız.

Ne kadar süre harcamanız gerektiği, ne kadar bilgiye ihtiyacınızın olduğu, hangi dildeki yetkinliğinizin hangi iş için yeterli olduğu, bunlar hakkında kesin bir şey söylemek zor.

Umarım karşılıklı çabayla daha olumlu bir iletişim ortamı yaratabiliriz. İyi öğrenmeler diliyorum.

4 Beğeni

rica etsem rasihihsan@gmail.com adresine numaranızı atabilirmisiniz.ben jeo. mühndisiyim görüşmek istiyorum programlama le alakalı