Android telefon, pyroid3 uygulamam var. Kivyde yazdığım bir kodu apk yapacağım ve gepsi androidde olacak. Mümkün mü ?
Buradan anlamam gereken. derleme ve apk üretme işlemleri dahil her şeyi android işletim sistemi içeren bir cihaz üzerinde yapabilir miyim şeklindeyse, maalesef mümkün değil. (İstisna yöntemler vardır ama işe yararlığı tartışmaya açık.)
Olmama sebebi;
buildozer
, Android için APK üretmek için aşağıdaki dev araçlara ihtiyaç duyar:- Android NDK (gigabaytlarca büyük)
- Android SDK
- Java (OpenJDK 17 veya 11)
- C compiler (GCC, clang)
- Python ile C uzantılarını derleyen
cython
- Android üzerinde bu araçların birçoğu ya çalışmaz ya da çalıştırılamaz (özellikle NDK/SDK).
Not: Chatgpt den alıntıladım. Yukarıdaki kısmı
Şimdilik, derleme araçlarının genişliğini düşünerek bunu bir linux işletim sistemine sahip makineler dışında legal bir yöntem dokümante edilmemiş.
Aslında her şey mümkündür ama pratikliği tartışılır. Şöyle bir Medium yazısı buldum: Using Buildozer to Turn a KivyMD Project into an APK with Pydroid 3 | by Jessy Alkov | Medium
Aslında bunu paylaşmayacaktım çünkü Google’da aratarak ben bulabildiysem siz de bulabilirdiniz. Ancak yapay zekanın bunun imkansız olduğunu söylediğini okuduktan sonra paylaşmaya karar verdim. Bu örnek için söylemiyorum ama yapay zekanın cevaplarına doğrudan inanmamak, bunları doğrulamak gerekiyor; yalan söylediğine bile şahit oldum geçmişte.
Her zaman ben de aynı düşüncedeyim. İmkansız diye bir şey yoktur ve bir alternatif yol her zaman bulunur.
Aslında yapay zeka bunun imkansız olduğunu söylemiyor.
Bu karar sürecinde fikir bana ait. Yani, derleme araçlarının referans dokümanı, işletim sistemi önermişse bunu önceliklerim hepsi bu. Tabi ki bir çok alternatif yol bulunur, ihtimaldir, ilerde bir yerlerde android içine bir linux simülatörü dahi kurulabilir.
Yani konuyu google ve yapay zeka ile sınırlamayalım. Alternatif her zaman üretilebilir, ama konu derleyic olunca kesinlikle dokümante edilmiş yöntemlerinin dışında yöntemlere başvurmamayı şiar edindim. Bunu da tavsiye ederim.
Soru sahibinin, muhtemeldir, linux yada windows alternatif cihazı olmayabilir yada bu işi bir tablet yada telefon üzerinden yapmak zorunda kalmış olabilir bu nedenle alternatif araması doğal.
Diğer taraftan henüz onca kütüphaneyi derleyecek dört başı mamur bir tool android için henüz oluşturulmamış.
Kendini geliştirmek için deneyenlere saygı duyarım, ama bunu ticari bir ürün olarak kullanacaksam bana böyle bir derleme mekanizmasıyla derlenmiş bir apk güven vermezdi. Konu bundan ibaret.
Diğer taraftan makaleyi de chat gpt ye sordum.
Jessy Alkov’un Medium’da yayımladığı “Using Buildozer to Turn a KivyMD Project into an APK with Pydroid 3” başlıklı makale, Buildozer kullanarak KivyMD projelerini Android APK dosyasına dönüştürme sürecini Pydroid 3 uygulaması üzerinden anlatmaktadır. Ancak, bu yöntemin doğruluğu ve uygulanabilirliği konusunda bazı önemli noktalar bulunmaktadır.
Makalenin İçeriği ve Doğruluğu
Makale, Pydroid 3 üzerinden Buildozer kurulumunu ve KivyMD projesinin APK’ye dönüştürülmesini adım adım açıklamaktadır. Ancak, resmi Kivy belgelerinde Buildozer’ın yalnızca Linux ve macOS sistemlerinde desteklendiği belirtilmektedir. Windows kullanıcıları için ise WSL (Windows Subsystem for Linux) aracılığıyla kullanım önerilmektedir . Bu nedenle, Buildozer’ın Android tabanlı bir uygulama olan Pydroid 3 üzerinde çalıştırılması resmi olarak desteklenmemektedir ve çeşitli uyumluluk sorunlarına yol açabilir.kivy.org+1Stack Overflow+1
Kullanıcı Deneyimleri ve Topluluk Geri Bildirimleri
Reddit gibi platformlarda, bazı kullanıcılar Kivy ve KivyMD projelerini APK’ye dönüştürme sürecinde zorluklar yaşadıklarını ve uygulamanın cihazlarda çökme sorunlarıyla karşılaştıklarını belirtmişlerdir . Bu tür geri bildirimler, makalede önerilen yöntemin her durumda sorunsuz çalışmayabileceğini göstermektedir.Reddit
Alternatif ve Daha Güvenilir Yöntemler
Kivy projelerini Android APK dosyasına dönüştürmek için en güvenilir yöntem, Buildozer’ı Linux veya WSL ortamında kullanmaktır. Bu, resmi belgelerde de önerilen bir yaklaşımdır . Ayrıca, Google Colab gibi bulut tabanlı platformlar üzerinde Buildozer kullanarak APK oluşturma yöntemleri de mevcuttur .DEV Community
Sonuç
Jessy Alkov’un makalesi, teorik olarak Pydroid 3 üzerinden Buildozer kullanarak KivyMD projelerini APK’ye dönüştürme sürecini anlatmaktadır. Ancak, bu yöntemin resmi olarak desteklenmemesi ve kullanıcıların yaşadığı sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, daha güvenilir ve desteklenen yöntemlerin tercih edilmesi önerilir.
Bu konuda haklısınız, sonuçta karşınızdaki bir kod parçası ve güvenilirliği her zaman soru işaretleri içermelidir. Burada tesadüf, chatgpt benle aynı doğrultuda düşünmüş.
Her kodda, her konuda etrafından dolaşmayı öneririm ama, bir IDE yada derleme aracı kullanılacaksa resmi dokümantasyon yöntemlerini öneririm.
Ha, önerilen yöntemi deneyip deneyimlerini paylaşanlar olursa gayet iyi olur. Zira bu konuda ciddi bir ihtiyaç ve açık olmasına rağmen bu konuda resmi bir araca rastlamamış olmamız da ilginç.
Zaten tartışmaya çalıştığım diğer konu da deneyenlerin deneyemleri.
Kolay gelsin.
denemedim ama sadece telefon kullancaksınız en mantıklısı bu gibi https://stackoverflow.com/questions/67761765/how-do-i-create-an-apk-file-from-kivy-with-github
Ben de denemediğim bir yöntemi önermeyi sevmiyorum ama yaklaşımınız gayet mantıklı. Bulut üzerinden uzakta derleme her zaman mümkün.
Bu da bir metod denenebilir.
Bunu yapabilen ideler de gördüm nette belki git yada başka bir hizmet sağlayıcıda denenebilir.