Yazılım bilgisine güvendiğim bir arkadaşıma “python ile bitcoin al sat botu yapilabilir mi” diye bir soru sorduğumda kendisi bunun cok zor olduğunu dile getirdi
Ardından araştırmalarımın sonucu ile gördüm ki bu tarz işlemler yapılabiliyor.
Peki bu tür proje geliştirmiş arkadaşlardan fikir alabilir miyim?
Öncelikle ne öğrenmemiz gerekiyor?
Hangi kütüphaneler kullanılıyor?
Kullandığınız bitcoin platformunun bir API’ı var mı önce bunu araştırmalısınız. Örneğin Binance’ın birkaç farklı dile göre oluşturulmuş kütüphaneleri var. Farz edelim Binance platformunda işlem yapıyorsunuz ve Python programlama dilini kullanıyorsunuz. Önce Binance’ın kütüphanesini pip'i kullanarak kurmanız gerekir. Daha sonra bu kütüphanenin dokümantasyonunu okuyarak, ne ne yapıyor, ne işe yarıyor bunları öğrenmeniz gerekiyor. Bu kütüphaneyi kullanarak kendi hesabınızda işlem yapabilmeniz için, Binance’ın websitesinden API Key ve Secret Key edinmeniz gerecektir. Bu keyleri de yazacağınız python programında kullanacaksınız.
Alım ve satım işlemlerine geçmeden önce kütüphaneyi öğrendiğinizden emin olduktan sonra veya en azından neyi nasıl yapacağınıza dair bir altyapı oluşturduktan sonra da teknik analizde kullanılan bir takım indikatörlerle ilgilenmeniz gerecektir. Mesela TAAPI teknik analizde kullanılan bir REST API’ıdır. Teknik analizde kullanılan ve API’ı bulunan başka bir platform da Tradingview. Teknik analizde kullanılan daha başka kütüphaneler de var. Bunları araştırmak isteyebilirsiniz.
Verilerle uğraşacağınız için bazı durumlarda veri biliminde kullanılan kütüphaneleri de incelemeniz gerekebilir.
Özetle, okumalar yapmanız gerekiyor. Bu okumaları yaptıkça da neye ihtiyacınız olabileceğini daha rahat görebileceksinizdir diye tahmin ediyorum.
Ayrıca “hangi kütüphaneler kullanılıyor” sorusunu biraz daha ayrıntılandırmak gerekiyor. Mesela “Teknik analizde kullanılan python kütüphaneleri nelerdir” gibi bir ifadeyi arama motorlarına İngilizce olarak yazdığınız taktirde, karşınıza ihtiyaç duyabileceğiniz kaynaklar çıkacaktır. Dolayısıyla aramalarda kullanacağımız kelimeleri özenle seçmek, işe yaramayan ifadeleri tespit edip ayıklamak da bizi ihtiyaç duyabileceğimiz kaynaklara yaklaştırabilir. Bol bol araştırma yapmanızı ve okumalar yapmanızı tavsiye ederim.
Şu teknik analiz, tahminleme ve veri analizinde aralıksız yıllardır kitap okuyorum, onca bilimsel sahanın yanında, hayvan gibi. Bir o kadar da işlem yapa yapa öğrendiklerim…
Kitaplara harcadığım para ve zamanı kıyaslayabileceğim bir gerçek yok…
Yinede herşeyin cheatkodunu arayanları görünce evrimin tuhaflığı karşısında şaşırıyorum.
Bunca bilim alanında dibine kadar inip, ne varsa okuyorum. Okudukça bilginin derinliğinde vardığım her uç nokta, sadeliği basitlikle karıştıran karanlığın ne kadar korkunç olunduğunu hatırlatıyor tekrar ve tekrar…