Django Ascii sorunu

Arkadaslar merhaba,
Django projemde kucuk buyuk i İ ayrimi yapiyor, search ettigim kelime 'İstek', 'BİR' gibi Turkce İ karakteri iceriyorsa kelimeyi yazdigim gibi aratmazsam, yani 'istek', 'bir' gibi aratinca sonuc getirmiyor.
Bunu nasil cozebiliriz bilgisi olan var mi.
Tesekkurler

bunun djangodan değil de sql sorgularından kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
bir ORM mi kullanıyorsun yok sql kodlarının yürüttüğün bir sistem mi çünkü irmik ve İrmik bulunan bir db’de şöyle bir kod yürüttüğümde:

Select * From app3 Where sp_url Like "%i%" COLLATE SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS;

her iki sütun da çıkıyor. eğer ORM ise bence bi şekilde table utf-8-latin5 fln diye ayarlama yöntemlerine bakılmalı

Hakli olabilirsin, bu sorun konusunda kafam cok karistigi icin tam olarak tarifde edemedim aslinda.

Graphene-django kullaniyorum, graphiql sorgusunda dogru, Pgadmin uzerinde tablolarda dogru, site gorunumunde dogru ancak site uzerinde search fonksiyonu ile arattigimda yukarida belirttigim gibi İ-i arasinda sorun oluyor, chrome console da network > response altinda gelen datayi kontrol ettigimde Turkce karakterlerin \u130 ve benzeri sekilde geldigini goruyorum, ..data:{'\u130rmik'}.. gibi. Buda bir hata mi yoksa normal mi onuda anlayamadim cunku sadece İ harfi olan kelimelerde sorun var, diger Turkce karakterlerin buyuk-kucuk harf ascii kodlarida farkli ama onlari sorguda dogru donuyor, ÜZÜM kaydini üzüm olarak arattıgimda sonuclar arasinda gostermesi gibi.

Konuyu boyle aktarabilirim, eger yardim edebilirseniz cok sevinecegim.

graphiql üzerinde bir bilgim yok ama db’nin veya tablonun ascii kodunu değiştirirsen belki düzelir. veya sql’de olduğu gibi sorgu içinde bunu yapmanın bir yolu da vardır belki

Benimde db, sql sorgulari gibi konularda hic bilgim yok, ascii kodu hangi platformda hangi komutla degisir benim icin tam bir muamma. Sorunun nereden kaynaklandigini bile anlayamadim acikcasi, cozumu bir sekilde arastirip bulmaya calisiyorum. tesekkurler

1 Beğeni