Merhaba arkadaşlar, bugün bir firma ile django için mülakat yapacağız. Bu mülakatta gelebilecek, ya da daha önce sizlerin mülakatlarında karşılaştığınız soruları(canlı kod fikirleri, terimsel sorular vb…) benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Uzun süredir iş kovaladığım için hazırlıklı olup işi kapmak istiyorum açıkçası, şimdiden teşekkür ederim hepinize.
https://forum.yazbel.com/search?q=m%C3%BClakat
forumda paylaşımlar var.
Ben bir sefer girdiğimde öncesinde verdikleri -test case-i açmış onunla ilgili konuşmuştuk; 'bunu niye böyle yaptın; şu kütüphaneyi niye kullandın/kullanmadın ’ şeklinde muhabbet geçmişti.
Teşekkür ederim. Ben de task beklemiştim ama live coding benzeri olur dediler. Böyle olunca da çok geriliyorum. Sormak istedim kimler neler yaşamış diye.
Live coding dogasi geregi stresli bir sey.
Soru sormaktan cekinmeyin. Bir seyi anlamamak, aciklik getirmek istemek cok dogal seyler, ve soru-cevaplar, iki tarafin da birbirini tanimasi icin iyi firsatlar. Yanlis cozume hizlica atilmak sadece kendinize guveniniz oldugunu gosterir. (Guvenin altinin bos olabilecegiyle beraber…)
Yaklasiminizi belirtmekten de cekinmeyin. Probleme yaklasma yonteminizi, cozum adimlarindaki dusuncelerinizi bilmek istiyor olma ihtimalleri yuksek. Yaklasiminizi dogrulayabilir, ipucu verebilirler. Unutmayin ki, amaclari sizi basarisizliga ugratmak degil.
Arama motorlarina (AI’a?), resmi dokumanlara veya mulakatcilara danismaktan cekinmeyin. Dogru sorulari sorabilme ve arastirma yapabilme yeteneginiz, ezberinizden daha kiymetli. Kimse internetten kopuk, kilitli bir odada is yapilmasini beklemiyor. Ki beklendigi durumlarda bile yapilacak ilk sey, dokumentasyonun bir kopyasini basip o odaya koymak. Gercek hayatta tereddutte kaldigimiz noktada “// buna sonra bak” notu ekleyebiliyor, calisma arkadaslarimiza veya baskalarina sorabiliyoruz.
Stressiz bir anda bakmak uzere kenara da koyabiliyoruz bu arada. Mulakatta niye yapamayalim ki?
Ne kadar basit veya temel olursa olsun, bir takim seyleri bilmeme veya stres altinda unutma hakki herkeste var veya olmali. Bunun icin yargilanacaksaniz o is size (veya genel olarak, insanlara) uygun olmayabilir.
Verilen problemi cozememekten veya bitirememekten korkmayin. Herkesin cozebilmesi icin tasarlanmamis olabilir. Sonucla degil, surecle yargilanacaginizi unutmayin.
Son olarak, mulakati yapan insanlarin sizin mulakati gecmenizi istediklerini unutmayin.
Kolay gelsin.
Ne güzel yazmışsınız emeğinize sağlık Yarın iyi haberler vermek ümidiyle, burayı tekrar güncelleyeceğim.