Dlib , face_recognition kurulumu ve çalışmaya hazır hale gelmek neden bu kadar zor

Bu acmak istedigim konulardan bir tanesi. Gereken yeterlilik seviyesine gelen insan basladigi noktadan cok uzaklasmis olabilir, zengin olan rap’ci misali. Veya, benim gibi, artik insanlarin isini zorlastiran, belki insanligi senelerce geriye goturen Windows gibi teknolojilere yatirim yapmak istemiyor olabilir.

Yaptilar zaten. Ama kaynaklarini Linux’taki deneyimli programcilarin kullanim deneyimini iyilestirmek icin harcayan paket yoneticilerinin yaninda unutuldular.

Windows icin paket yoneticileri var mesela. Niye kendilerinden cok az bahsediliyor? Cunku sisteminde paket yoneticisi olmasini isteyecek kadar bilgi ve deneyime sahip insanlar Linux kullaniyor, NixOS kullaniyor, olmadi MacOS kullaniyor.

Peki, yolladigim linki de okuduysan, neden yardim alabilecek ideal sorudan uzak oldugunu gorebiliyor musun?

Bu arada yardim verebilmek icin bilmemiz gereken seyleri soran sorularim yanitsiz kalmis.

Bu alinti yapip cevapladigin sorunun hemen uzerinde bir soru var mesela:

Daha asagida:

Bunlari cevaplamadigin surece yazdiklarin sadece bir yakaristan ibaret oluyor.

Hata mesajinin sana ne hissettirdigi hakkinda birden fazla cumle var, fakat hata mesajinin ne oldugu yok.

Veya su kiritik nokta:

Sadece Turkce kaynaklara dayanarak yazilim dunyasina atilmaya calisiyorsan, yapilabilecek en buyuk hata. Hic bir seyin kolay veya anlasilir olmasini da beklememen lazim, malesef.

Peki bunu incitmeden nasil soyleyebilecegim konusunda bir tavsiyen var mi?

O zaman yanlis yazmissin, cunku 100 tane farkli cozum yok. Boyle bir sey 100 kere yapiliyorsa 40-50 tanesi “bilgisayar vicdana gelir” veya “eeahh boyle bilgisayarin!@#$%” gibi bir yaklasimla yapilmak zorunda. Yani normal bir psikolojiyle bir seyin 100 kere tekrarlanmasini aklim almadi, cok daha erken bir noktada yaklasimin degistirilmesi gerekiyordu.

Daha cok dert yanip psikolojik destek ariyorsun. Ve bu tamamen okey! Hepimizin buna ihtiyaci var. Bir de durumun farkina varip beklentileri uygun tutmak lazim.* Psikolojik destek arayan yaziya teknik destek verilme ihtimali daha dusuk. Teknik destek almak icin gereken gereksinimlerin (bkz: Soru Sorarken Sıkça Düşülen Hatalar) yerine getirilme oranlari da daha az.

Nasil yapici mesela? “Merak etme, ogrendikce isler kolaylasacak” gibi mi? Kolaylasmayacaksa, yaklasim radikal bir sekilde degismedigi surece kisi ilerleyemeyecekse, nasil yapici bir sekilde anlatilabilir?

Cok buyuk takdir ediyorum. Teknik olarak destekleyebildigim kadar destekleyecegim.

Dogru kaynaklara yonlendirebilmeyi cok isterim, fakat oncelikle nasil yanlis kaynaklara gittigini bilmem lazim.

Zaten ilk sordugum sorulardan biri de bu yondeydi: Arama dili Ingilizce, degil mi?

Degilse aletin/kutuphanenin resmi sayfalari veya StackOverflow veya MSDN gibi deryalar cikmayabiliyor. Bunun disindaki kaynaklarin neredeyse tamami kafadan cop zaten.

Eger tanisiyor olsaydik boyle bir seyi dusunmemi olanak olarak bile gormenize alinirdim.

("Amca"yi duyunca kafada olusan model fiilleri birinci cogul sahsa (“gormenize”) cevirdi. Oysa buyuk ihtimalle aramizdaki yas farki buradaki diger arkadaslarin cogundan daha dusuk.)

*: Bir de, bunu gostermeye calisan insana “sen bana deli mi diyorsun lölölö” dememek lazim. Daha once cok karsilastigim icin ekliyorum, bir beklentim oldugundan degil.