Endüstriyel Görüntü İşleme

Tekrardan merhabalar,
Bir şişe üretim fabrikasında faaliyet gösteriyorum. Bu şişelerin dolum sonrası kapaklı veya etiketsiz olma durumlarını görüntü işleme ile kontrol etmek istiyorum (saniyede 2-3 şişe arası geçiyor). Hazır endüstriyel sistemler oldukça pahalı ve buna alternatif bir arayış içerisindeyim. Raspberry Pi ile çalışmalarım oldu gayet güzel geri dönüş alıyorum lakin bir endüstriyel ortam için zayıf ve yetersiz kalıyor. Alternatif NVIDIA Jetson kartını incelemiştim. Bu konu hakkında tavsiyelerinizi öğrenmek isterim. Şimdiden ilginize teşekkürler.

Hangi yonlerde zayif, hangi yonlerde yetersiz kaliyor? (Hangi Pi bu arada?) Endustriyel ortamin nesiyle alakali?

Mesela su/toz korumasi yonunden bir farkliliklari oldugunu zannetmiyorum. Performansta bir degisiklik olup olmayacagi ise kullanilan goruntu isleme modeliyle/yazilimla alakali.

1 Beğeni

Raspberry Pi 4 kullandım lakin en önemli sorunlar ise elbette ısınma ve FPS sorunu. Endüstriyel ortamdan kastım yapılan işlemlerin hızı. Saniyede 2 veya 3 şişe geçebiliyor ve bu da cihazın üretime göre yavaş kalmasına neden oluyor.
Elbette performansı iyileştirecek görüntü işleme modeli ve yazılım tavsiyelerinize de açığım.

Pi isinmasiyla, daha dogrusu isinmasinin sorun olmasiyla unlu bir bilgisayar degil.

Sogutma kurulumu neye benziyor? Ortam (arkaplan) sicakligi yuksek mi?

Bu genelde kamera ile alakali. Kac gerektigini ve kac aldigini bilmeden bir sey soylemek zor.

Baya yavasmis. Ozellikle birkac tane binary classification yapmak icin. Fotograf mi, video mu isleniyor?

Mevcut cozumu yazilimdan veya muhendislikten anlayan birine gostermenizi tavsiye ederim. Zira ayni problemlerin baska bir donanimla yasanmayacagina dair bir isaret goremedim. (Ama yeterli zaman ve para varsa ayni sistemi daha pahali donanimlarla denemek her zaman bir noktada calisan bir yontem.)

Evet ama birkaç defa kendi kendini resetlediğini gördüm. Bunu fazla ısınmasına bağladım. Bulunduğu ortam elbette normal hava sıcaklıklarının üzerinde çünkü onlarca şişe üretim makinası var. Bunların pet şişe ve ve sıcaklıkla belli bir kalıbın içerisinde şekillendirildiğini ele alırsak 250 dereceleri bile gördüğümüz oluyor.

Deneme amaçlı olduğu için Raspberry Pi kamerasını kullandım.

Bir şişe üretimine göre ideal hız. Ve şuan için video işledim.

Elektrik-Elektronik mühendisiyim. Amacım sadece test ve binlerce euro fiyatı olan hazır sistemler için bir alternatif.

pi nin ısınma sorununa karşı soğutucular mevcut. Özel bir soğutuculu kutu içinde saklayıp ısınma sorunundan kurtulabilirsiniz. Saniyede 2 3 şişe için nvdia jetson kartına gerek olduğunu düşünmüyorum. Piyasadaki görüntü işleme araçlarını deneyerek hızı test edin. Video kullanmanızı önermem o daha çok yoracaktır. Onun yerine şişeleri yakalayacak hızda resim çekin veya bilgim yok ama yapılabiliniyorsa video fps ini düşürün. Aralardan kaçacak şişe olmaması için multithreadla ve queue ile çalışmanızı öneririm. Ayrıca her halikarda hız yetersiz geliyorsa pi üzerine ekran kartıda takabilirsin. Bildiğim kadarıyla önereceklerim bu kadar…

1 Beğeni

Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. En kısa sürede tekrar deneyeceğim. Aldığım sonuçları paylaşacağım.

Dogru da olabilir, yanlis da.

80-100 derecenin uzerinde calisabilen bildigim bir kart yok. 250 derecede lehim bile erimeye basliyor. Endustriyel cozumlerin pahali olmalarinin nedenlerinden biri bu.

RPi ile yapilan islerin cogunlugu icin kullanilan kameralardan en pahali ve en hizli/kaliteli (FPS/resolution) olani. Bunu tavsiye edecektim.

O zaman bu probleme muhendislik problemi gibi yaklasmayi deneyebilirsiniz. Su haliyle buna benziyor:

Endustriyel ortamda siseleri gorebilecek kadar isik istiyorum. Mevcut isiklandirma cozumleri cok pahali. Bir Panasonic pile direnc ve LED bagladim, fakat yetersiz kaliyor. Voltajdan oldugunu dusunuyorum. Samsung pillerini incelemistim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Yukarida belirtmeye calistigim gibi, mevcut sistemi de pek paylasmadiniz. Tek bir sayi goruyorum, yazilimin mimarisinden bile bahis yok ve sistemin sadece genel bir ozeti var.

Bu sekilde paylasmanizin buradaki insanlara bir faydasi olmaz. Size olacagindan da emin degilim.

Isterseniz goruntu isleme kodunu paylasarak baslayin; burada bir suru kisinin ilgisini cekecegini dusunuyorum.

Yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Dikkate alacağım.

öncelikle sorularınıza net yanıt veremeyeceğim fakat benzer bir uygulamayı teknofest için yapıyorum size bir kaç soru sormak istiyorum mail adresinizi alabilir miy,m?

Size mail gelene kadar biz burada baksak olmaz mı? Malum konu neredeyse 2 yıllık ve neredeyse son mesajına bakarsak 2021 den beri forumda başlık açmamış.

Benzerden kastınız nedir?

Sınır koşullarınız nedir?

Donanım olarak ne kullanmayı düşünüyorsunuz?

Hedeflediğiniz nedir?

Buraya yazın çözüm ve öneride bulunalım. Yada siz şansınızı 2021 Ağustostan beri mesaj atmamış bir katılımcıyı bekleyerek kullanın.

Ha bana kalırsa, konu gayet basit görünüyor ama koşullar tanımlanırsa farklı zorluklar tabi ki çıkacaktır.

mail adresimi mesaj olarak sizinle paylaştım. iyi çalışmalar

1 Beğeni