Ethernet kablosu için öneri

Merhaba öncelikle, internetim 100 mbps bilgisayarıma kablo çekmem gerekiyor uzaklık 20 metre civarlarında. Konuyu biraz araştırdım ve cat6 kablo almayı düşünüyorum ancak Cat5 kablolarda 100 mbps destekliyormuş anladığıma göre. Ancak Cat5 ve cat6 arasında ne kadar fark var bilmiyorum biraz okuduğuma göre şuan cat6 almam benim için daha faydalı olacak onun için yardımınız lazım. Sitelerde çok çeşit ethernet kablosu var ve hangi markayı almam gerekiyor emin olamadım hiç bir markayı da bilmiyorum. Eğer yardımcı olabiliyorsanız 20 metre boyutunda cat6 düzgün bir marka olucak şekilde bir öneriniz var mıdır(İnternet hızım 100 mbps)? Bütçem 80 lira civarı teşekkürler şimdiden.

Cat 6 dışarıdan gelebilecek parazit ve gürültülere karşı cat 5 kablo yapısına ilave olarak alüminyum folyo ve örgü shield (kalkan/ ekran) içeren ve böylece sinyal kalitesini yüksek tutan kablo çeşididir.

Fiyatı da bu nedenle farklıdır.

Bulunulan ortamda, yüksek güçlü elektrik motorları, değişken elektromanyetik alanlar olduğu durumlarda sinyal bozulmalarını önleme amacı taşımaktadır. (şebekeden kaynaklanan değil, ortamdan kaynaklanan)

Ciddi bir sinyal gürültüsü yoksa gerek olmayabilir, diğer taraftan kullanılacağı ortamdaki durum da göz önüne alınarak seçilmesi doğru olur.

Yani asıl konu maliyet.

İş fantazi boyutuna ulaşırsa Cat7 bile kullanılabilir.

Özetle Cat5 yeter mi?

Teoride 100 metreye kadar sorun olmaz, 20 metrenin bu durumda adı bile okunmaz.

Ama param var, gürültü ağımı yavaşlatacak derecede çevresel parazit sinyallerden endişeliyim dersen cat 6 da seçebilirsin.

Kablo alırken, tabi ki marka önemli.

Bazan mıknatısla bile anlaşılabilecek derecede demir içeren kablolar gördüm. Bu testi geçebilmek için, bakır iletkenler yerine alüminyumu bakır kapladıklarını gördüm.

Bunlar da sinyalleri olumsuz etkiler.

Marka dersen, özel bir marka yok aklımda, ama imkanın varsa, yüz metre bir kablolnun iletkenlerinin iki ucundaki direnci (DMM/ Dijital Multimetre) ölçerek en düşük dirence sahip olanı tercih et derim.

Elektrik iletkenleri konuşsak, hes, öznur derdim ama cat5 ve cat6 üretiyorlar mı hiç dikkat etmedim.

Mıknatısla tespit edemediğin kablo iletkenlerini üzerini hafif sıyırıp bakırın altında kazındığında renk değişimi alüminyum vs var mı diye bakarak anlamaya çalışabilirsin.

Yıllardır elime cat5 ve cat6 almak zorunda kalmadığımdan, marka dışında aklımda olanları anlattım, umarım işine yarar kolay gelsin.

7 Beğeni

Emeğiniz ve yorumlarınız için çok teşekkürler hocam. Benim aklıma her ne kadar çok Bi etkisi olacağını düşünmesem de cat6 almak yattı işim garanti olsun ileride de sorunsuz kullanabileuim istiyorum. Evet dediğiniz gibi marka gerçekten çok önemli araştırırken bir çok markanın sadece isminin cat6 olduğunu farkettim, insanlar ise Cat5 aldıklarının farkında değil çok rahat bir şekilde dolandırılıyorlar. Marka konusunda hiç emin olamıyorum ismi cat6 olupda cismi başka bir şey olan bir kablo almak istemiyorum. Detaylı bir şekilde anlatışınız için çok teşekkürler hocam, kablo hakkında deneyimli bir arkadaş varsa yorumlarını almak isterim kararsız kaldım çünkü bu aşamada teşekkürler

Eskiden kullandığım markaları yazabilirim yenilere bir şey diyemem

HCS = HES imiş, ben HCS olarak kullanmıştım.

NEXANS

ECOLAN

Bunlar hala var mı bilmiyorum varsa iyi kablolardır, üçünde de sorun yaşamadım zamanında.

1 Beğeni

https://www.amazon.com.tr/Alfais-Ethernet-Patch-İnternet-Kablosu/dp/B07HL2SDS4/ref=pd_aw_sbs_sccl_1/257-9610471-9382832?pd_rd_w=dzmiK&pf_rd_p=e1643e8d-1407-4c0a-8a5b-ec6a3b4c1ad8&pf_rd_r=H53S5EF8T8Z7DZBNRD2G&pd_rd_r=706def8c-b971-4661-8918-e54051ec8ff6&pd_rd_wg=mrH3g&pd_rd_i=B07HL2SDS4&psc=1
Bundan rengi yüzünden emin olamıyorum

https://www.amazon.com.tr/DERKAB-Metre-CAT6-Network-Ağ-Ethernet-Kablosu/dp/B09QH4DT8V/ref=mp_s_a_1_43?qid=1652016820&s=computers&sr=1-43&th=1&psc=1
Birde bu var

Bu ikisinin arasında kaldım. Sizce hangisi daha mantıklı?

Üçünüde birazcık inceledim yorumları pek iyi değildi hangisiydi emin değilim birisi pahalıydı o yüzden dediğim 2 marka arasında kaldım deneyiminiz için sağolun.

Derkab isimli markadan satın alım yaptım amazon primle birlikte alıp kargo da ödememiş oldum güzel strateji amazonun yaptığı gerçektende daha ucuza daha çok özellik :). Her neyse ben kargo elime ulaşınca bilgilendirmemi yaparım hız açısından felan.teşekkürler uzun uzun yardımcı olup bilgilendirmen için @semtex


normalde paketim 100 e 8 yani paketin daha üstünde bir hız verdi kabloda sorun yok gibi isteyen alabilir.Linkini aşağıya bırakıyorum:
https://www.amazon.com.tr/DERKAB-Metre-CAT6-Network-Ağ-Ethernet-Kablosu/dp/B09QH4DT8V/ref=mp_s_a_1_43?qid=1652016820&s=computers&sr=1-43&th=1