Ethernet kablosu için öneri

Cat 6 dışarıdan gelebilecek parazit ve gürültülere karşı cat 5 kablo yapısına ilave olarak alüminyum folyo ve örgü shield (kalkan/ ekran) içeren ve böylece sinyal kalitesini yüksek tutan kablo çeşididir.

Fiyatı da bu nedenle farklıdır.

Bulunulan ortamda, yüksek güçlü elektrik motorları, değişken elektromanyetik alanlar olduğu durumlarda sinyal bozulmalarını önleme amacı taşımaktadır. (şebekeden kaynaklanan değil, ortamdan kaynaklanan)

Ciddi bir sinyal gürültüsü yoksa gerek olmayabilir, diğer taraftan kullanılacağı ortamdaki durum da göz önüne alınarak seçilmesi doğru olur.

Yani asıl konu maliyet.

İş fantazi boyutuna ulaşırsa Cat7 bile kullanılabilir.

Özetle Cat5 yeter mi?

Teoride 100 metreye kadar sorun olmaz, 20 metrenin bu durumda adı bile okunmaz.

Ama param var, gürültü ağımı yavaşlatacak derecede çevresel parazit sinyallerden endişeliyim dersen cat 6 da seçebilirsin.

Kablo alırken, tabi ki marka önemli.

Bazan mıknatısla bile anlaşılabilecek derecede demir içeren kablolar gördüm. Bu testi geçebilmek için, bakır iletkenler yerine alüminyumu bakır kapladıklarını gördüm.

Bunlar da sinyalleri olumsuz etkiler.

Marka dersen, özel bir marka yok aklımda, ama imkanın varsa, yüz metre bir kablolnun iletkenlerinin iki ucundaki direnci (DMM/ Dijital Multimetre) ölçerek en düşük dirence sahip olanı tercih et derim.

Elektrik iletkenleri konuşsak, hes, öznur derdim ama cat5 ve cat6 üretiyorlar mı hiç dikkat etmedim.

Mıknatısla tespit edemediğin kablo iletkenlerini üzerini hafif sıyırıp bakırın altında kazındığında renk değişimi alüminyum vs var mı diye bakarak anlamaya çalışabilirsin.

Yıllardır elime cat5 ve cat6 almak zorunda kalmadığımdan, marka dışında aklımda olanları anlattım, umarım işine yarar kolay gelsin.

7 Beğeni