Arkadaşlar selamlar, nasılsınız? Uzun süredir Web olayını es geçip mobil geliştiriyordum. Lakin artık Web ihtiyaç olmaya başladı. En azından API. Şimdi bir kaç sorum olacak.
Django, Flask, Fast Api vb için kullandığımız jinja templateler içerisinde React vb kütüphaneler kullanılabiliyor mu? Sorun yaratır mı?
Yine kütüphaneler içinde Python kütüphaneleri kullanılabilir mi? Örneğin qr oluşturdu, captcha oluşturucu ya da data grafik kütüphaneleri.
Hangisini önerirsiniz? Hangisi daha stabil çalışmakta? Hızlı işler için hangisi, basit işler için hangisi?
4 cpu 8 Ram bir Server üstünde deploy edilebilir mi?
Güvenlik konusunda hangisi ön planda? Hangisi daha az sorun çıkartır?
Hız konusunda ne durumdalar? Mikro saniyeler önemli değil ama Server kısmında bir Php, bir C# kadar efektif çalışır mı?
Şimdiden teşekkür ederim. Eklemek istediğiniz şeyler var ise de ekleyebilirsiniz.
Django, Flask ve FastAPI’ı sadece API yazmak için kullanacaksanız bi sıkıntı çıkarmaz. Sonuçta api yazıyorsunuz json response döndüğünüz sürece bir sorun olmaz.
Jinja içinde de React kullanılabiliyormuş 2 saniyelik bir googlelamayla öğrenmiş oldum. Zaten bir framework değil library olduğundan jQuery gibi kullanılabileceğini düşünmüştüm yanılmamışım.
kullanılabilir.
ben fastapi kullanıyorum. uvicorn workerları kullanılabildiğinden ve asenkron yazmak daha kolay olduğundan işime geliyor. NodeJS yaklaşımı var biraz FastAPI’da. Hızlıca büyük işler yapmak istiyorsanız Django öneririm. Çok büyük kolaylıkları var. örneğin login methodunu import ediyorsunuz ve viewda login() yazıyorsunuz ve user login oluyor. tabii bu jinja templating kullanacaksanız geçerli. jwt ile nasıl olur bilmiyorum.
Ben her şekilde FastAPI tercih ettim çünkü Flask kullanmak istemedim, bunun özel bir sebebi yok. Django kullanmak çok istedim ama MongoDB connection konusunda çok sıkıntı yaşadım. Django ilk çıktığında NoSQL dbler yaygın olmadığından (belki de hiç bulunmadığından) RDBler için tasarlanmış ve NoSQL bağlantısı zor oluyor.
FastAPI ile yaptığım basit bir servisi tek cpu 3 ramli server’a deploy etmiştim bir sorun çıkarmadı ama projenin büyüklüğüne bağlı bu tabii. günde milyonlarca request alacaksa elbette kaldırmaz.
Django’da daha fazla güvenlik açığı yazılmış olması daha popüler olmasından kaynaklı olabilir.
C# kadar (hız konusunda) efektik olamaz. Neticede Python yorumlanan bir dilken C# derlenen bir dil.
Dipnot: kesinlikle konu hakkında karar mercii değilim. Sadece fikirlerimi söyledim. Hatalarım varsa lütfen düzeltin ben de yeni şeyler öğrenmiş olurum.