Forum kapatılıyor

Merhabalar.

Forum 31 Haziran 2026 itibariyle kapatılacak. Bu kadar az etkileşim varken açık tutmak maalesef sadece kaynak israfı; şu noktada forumu kapatmak en iyisi. Yapay zeka çılgınlığı azaldığında ve/veya belgeleri güncellersem tekrar açabilirim. Şöyle bir plan düşünüyorum:

• 31 Haziran günü forumun yedeğini alıp güvenli bir şekilde kaydedeceğim.
  • Forumun barındığı VPS’i silip forumu kapatacağım.
  • yazbel.com alan adı ve belgeler varlığını sürdürmeye devam edecek.

Görüşmek üzere…

Kapatmak yerine public arsiv yapmayi dusundunuz mu (kayit olma ve post olusturmayi/yanitlamayi kapatabiliriz)? Buradaki sorularin Google aramalarinda falan ciktigini cok gormustum daha once, o sekilde binlerce goruntuleme alan postlar var diye hatirliyorum.

Ne bileyim, statik export falan alip ucretsiz hostlayan yerlere de yuklenebilir. O zor olacaksa indirip okunabilen bir export’u paylasmaniz cok iyi olur. Uzun sure foruma katki saglayan insanlar cevaplarinin, konusmalarinin her yerden silinmesini istemeyecektir (ben sahsen indirip saklamak isterim).

Statik yapmak ile yapmamak arasında bir fark yok. Her durumda veritabanı aktif kalıyor. Google aramalarında çıktığı doğru. Ama yine de pek bir etkileşime neden olmuyor bir süredir. Belgelerinizi Markdown biçiminde alıp bloğunuzda yayımlamanızı öneririm. Eğer bu konuda bir sorun yaşarsanız, bana özelden ulaşmanız yeterli.

Statik export alirsak (crawler gibi bir aletle disaridan da olur) veritabanina/Discourse’a ihtiyacimiz kalmaz, VPS’i iptal edip Github pages/Cloudflare pages gibi yerlerde yayinlayabiliriz, ornek bir proje:

Dedigim gibi, bunu yapmamiz zor olacaksa tum forumun hassas bilgi icermeyen arsivini indirilebilir olarak yayinlamak dogru olur diye dusunuyorum. Toplulugun, hepimizin emegiyle var olmus bir proje sonucta.

Bu faydalıymış. Çok dökümanı yok ama sadece son yazıları arşivliyor sanırım. Zaten hepsi baya uzun sürer ve uğraşlı olur sanki.

Hassas bilgiler ya da hassas olmayan bilgiler olarak bir ayrım yok maalesef yedek almada. Yedekte kullanıcı bilgileri dahil her bilgi var.

Discourse’tan alinan veritabani export’unu okuyup posts/threads verisini yeni bir veritabani dosyasina yazarak public arsiv olusturabiliriz. Bunu tabii ki guvendigimiz birisi yapmali, discourse’tan gelen veritabani export’u DM’ler, IP loglari, gizli kullanici bilgileri gibi bircok onemli veri iceriyor.

En mantikli yontemin bu oldugunu dusunuyorum, disaridan HTML kaydetmek de bir secenek ama arama yapmasi zor olacaktir. Programci topluluguyuz sonucta, isteyen veri setiyle istedigini yapabilir, yapay zekayla basit bi arayuz + search hemen ortaya cikar (gayri-resmi).

Crawler falan kurup da bunlarin hepsini cekmek zor degil bu arada, ama gereksiz trafik yogunlugu ve vakit kaybi olur. Veritabani exportu ustunde calismak cok daha kolay.

Yukarıda bahsettiğin arşivleme aracını kullanmak için yönetici yetkisi gerekmiyor sanırım. Benim bu iş için pek vaktim yok bu sıralar. Vakti olan biri bunu yapabilirse, sonrasında bunu GitHub Pages gibi bir sunucuya koymaktan memnuniyet duyarım. Böylece buradaki içeriği kaybetmemiş oluruz dediğiniz gibi.

O alet fazla ilkel kaliyor bence, ama dedigim gibi discourse export ustunden calisabiliriz. Ben zevkle yapabilirim, zaten gayri-resmi kendim yayinlamayi planliyordum, Github pages ustunden yazbel.com subdomaini ustunde yayinlamak cok daha guzel olur.