Forumda ödev yaptırmaya izin var mı?

Elbet insanlar ödevlerinde takıldığı yerde soru sorabilirler. Bu zaten forumun ana amacı. Ancak bütün ödevi forumda yaptırmaya forumun kuralları izin veriyor mu?
Eğer kurallar buna izin veriyorsa ne ölçüde izin veriyor?

1 Beğeni

Forumda yer alan kurallar aşağıdadır:

Burada yazılanlar haricinde başka bir kural yok. Bu kuralların içinde kullanıcılar ödevlerinin yapılmasını isteyemezler veya istememelidirler gibi bir ifade yok.

İnsanlar ödevlerini yaptırmak isteyebilirler. Yapıcı olmak kaydı ile bu isteği eleştirebilirsiniz veya ödevi yapabilirsiniz veya hiç çevap yazmayadabilirsiniz.

Herhalde forumda sorulan soruların sıklıkla ödev sorusu olmaya başladığı anda bu konuya bir düzenleme getirilir. Şimdilik arada sırada da olsa ödevini yaptırmak isteyen kullanıcılarla karşılaşıyoruz. Ama bu sık gerçekleşen bir durum değil. Dolayısıyla sanıyorum burada ölçü, ödev ile ilgili olan başlıkların sık olup olmamasıyla alakalı.

2 Beğeni

Odev yapmamanin forum degil etik kurali olmasi lazim cunku yapan icin bir suc teskil etmedigi gibi yaptirana faydali oldugu zamanlar da oluyor. Durum bazinda incelenip karar verilmesi lazim.

Bununla birlikte, bu forumda bu kararin verilmedigini goruyorum. Cok bariz bir sekilde sadece odevi baskasina yaptirmayi amaclayan basliklarin altina sorgusuz-soalsiz, kimi zaman yanlis cevaplar veriliyor. Bazen ogrenciye bir sey ogretme firsati gormus insanlarin cabalarini baltalayacak sekilde.

4 Beğeni

@aib’in yaptığı eleştiriden, kendi üzerime düşen payı üstleniyorum ve eleştirisi için teşekkür ediyorum. Bu eleştiriden benim anladığım; bir başkasının ödevini yapmadan önce, o kişiyi sorgulamam, yapacağım şeyin bir adaletsizliğe yol açıp açmayacağını tespit etmeye çalışmam gerektiği. Bu konuda gereken özeni göstermeye çalışacağım.

2 Beğeni

Elestiri cok nokta atisi degildi, degil mi? Herkese dusen payi olmasi lazim…

Birinin yapmaya calistigini baltalamak herkesin esit konusabildigi her ortamda var, kotu bir sey oldugundan da emin degilim. Hatta sanirim her cevaplari okumadan orijinal soruya cevap vermeye calisitimgda otomatik olarak yapiyorum…

Odev konusunda cok ikilemdeyim, cunku baskasinin odevini yapan insan da bir suru sey ogreniyor (ben de sahsen bu yuzden cevapliyorum). Hatta biraz kayirmaci olacak ama, @dildeolupbiten’in zerre kadar bir sey ogrenmesi, internette baskalarina odevini yaptirmaya calisan “hiyar” birinin butun bir dersin materyalini ogrenmesinden daha kiymetli geliyor bana.

O yuzden forumun kuralsiz demokratik tutumu iyi bence. Soran sorsun, duz cevaplayan duz cevaplasin, elestiren de elestirsin.

5 Beğeni

Nokta atışı değildi belki ama gerekliydi, çünkü belirli olarak bir mesaja veya bir başlığa yönelik bir eleştiri değildi. Benim anladığım sadece genel anlamda edindiğin izlenimi paylaştın.

Benzer bir ikilemi ben de taşıyorum. Ödevin bizi de geliştirme olanağının dışında şundan da bahsetmek gerekiyor: Senin de dediğin gibi, ödeve yardım etmeden önce karşımızdaki insanı biraz da sorgulamak gerekiyor. Gerçekten o ödevi yapmak için adım atmış mı, yoksa kolayına geldiği için mi böyle davranıyor. Ayrıca bu adalet meselesi de benim kafama takılan meselelerden bir tanesi. Yardımımızın bir adaletsizliğe dönüşüp dönüşmeyeceğini de bilmiyoruz. Belki ödevini yapmamızı isteyen kişi çok da sorumluluk sahibi değil. Sınıf arkadaşları arasından bu ödevi yapabilen insanlar var. Yani ödev, öğrencilerin edindiği bilgilere göre yapılamayacak türden bir ödev değil. Böyle bir durumda, sorumluluklarını ihmal eden bir öğrenciye yardım etmek, sorumluluklarını yerine getirerek problemi çözebilen diğer öğrencilere haksızlık yapmak oluyormuş gibi geliyor. Bizim; sınıfın durumu, kimin bu ödevi yaptığı veya yapmadığı, öğretmenin anlattığı konular ile bu ödevin yapılıp yapılamayacağı gibi bilgileri öğrenme şansımız çok az. Dolayısıyla karşımızdaki insandan öğrenmeye çalıştığımız şey, ilk olarak “Bu problemi çözmek için şuana kadar ne yaptın?” sorusunu sormak oluyor. Bir şeyler denemiş ama bir yerden sonra devamını getirememiş ise, “Ya bu arkadaşa yardım edilir. Sonuçta ortada bir emek var.” deyip yardım edebiliyoruz.

Ödevi konusunda hiç emek harcamamış bir insana da nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda da çok net bir tutumum oluşmadı henüz. Bir yandan karşı tarafın tutumunu eleştirmek istiyorum -ki eleştirdiğim de oluyor-, öte yandan eleştiriyi yanlış anlamasın istiyorum. Öte yandan kişiyle muhabbet ederek, etkileşim esnasında sorunun çözülmesini de istiyorum. Sanırım bu konudaki tutumun nasıl olması gerektiği, senin de dediğin gibi “vakaya” bağlı. O andaki psikolojimiz de yaklaşım şeklimizi etkiliyor.

Bu arada güzel sözlerin için teşekkür ederim. :smiling_face_with_three_hearts: :kissing_heart: Senden öğrenecek çok şeyimiz var.

3 Beğeni

İşin bir de şu boyutu var:
Bu adam belli ki algoritma dersi alıyor. Vaktinde bu dili öğrenmemiş. Eğer okullar açık olsaydı bir şekilde bu ödevleri birine yaptıracaktı. Ama bu dili öğrenmeyecekti. Üniversite bitince kağıt üzerinde algoritma ve python biliyor olacak ama reelde bilmiyor olacak yani bu özellikten yoksun mühendis yetişmiş olacak.

Bizim kendimizi geliştirmemiz konusunda görüşüm ise verilen ödevlerin çok da kişiyi geliştirici işler olmadığı yönünde(Bu noktanın yanlış anlaşılmasından korkarım. Bu görüşümün kaynağı tek satırda biten ödev bile olması.). Ancak siz bu ödevlerin sizi geliştirdiğini düşünüyorsanız belki yabancı dilde ancak çok daha fazlasını barındıran bir site: