Forumda ödev yaptırmaya izin var mı?

Nokta atışı değildi belki ama gerekliydi, çünkü belirli olarak bir mesaja veya bir başlığa yönelik bir eleştiri değildi. Benim anladığım sadece genel anlamda edindiğin izlenimi paylaştın.

Benzer bir ikilemi ben de taşıyorum. Ödevin bizi de geliştirme olanağının dışında şundan da bahsetmek gerekiyor: Senin de dediğin gibi, ödeve yardım etmeden önce karşımızdaki insanı biraz da sorgulamak gerekiyor. Gerçekten o ödevi yapmak için adım atmış mı, yoksa kolayına geldiği için mi böyle davranıyor. Ayrıca bu adalet meselesi de benim kafama takılan meselelerden bir tanesi. Yardımımızın bir adaletsizliğe dönüşüp dönüşmeyeceğini de bilmiyoruz. Belki ödevini yapmamızı isteyen kişi çok da sorumluluk sahibi değil. Sınıf arkadaşları arasından bu ödevi yapabilen insanlar var. Yani ödev, öğrencilerin edindiği bilgilere göre yapılamayacak türden bir ödev değil. Böyle bir durumda, sorumluluklarını ihmal eden bir öğrenciye yardım etmek, sorumluluklarını yerine getirerek problemi çözebilen diğer öğrencilere haksızlık yapmak oluyormuş gibi geliyor. Bizim; sınıfın durumu, kimin bu ödevi yaptığı veya yapmadığı, öğretmenin anlattığı konular ile bu ödevin yapılıp yapılamayacağı gibi bilgileri öğrenme şansımız çok az. Dolayısıyla karşımızdaki insandan öğrenmeye çalıştığımız şey, ilk olarak “Bu problemi çözmek için şuana kadar ne yaptın?” sorusunu sormak oluyor. Bir şeyler denemiş ama bir yerden sonra devamını getirememiş ise, “Ya bu arkadaşa yardım edilir. Sonuçta ortada bir emek var.” deyip yardım edebiliyoruz.

Ödevi konusunda hiç emek harcamamış bir insana da nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda da çok net bir tutumum oluşmadı henüz. Bir yandan karşı tarafın tutumunu eleştirmek istiyorum -ki eleştirdiğim de oluyor-, öte yandan eleştiriyi yanlış anlamasın istiyorum. Öte yandan kişiyle muhabbet ederek, etkileşim esnasında sorunun çözülmesini de istiyorum. Sanırım bu konudaki tutumun nasıl olması gerektiği, senin de dediğin gibi “vakaya” bağlı. O andaki psikolojimiz de yaklaşım şeklimizi etkiliyor.

Bu arada güzel sözlerin için teşekkür ederim. :smiling_face_with_three_hearts: :kissing_heart: Senden öğrenecek çok şeyimiz var.

3 Beğeni