Forumun bazı üyeleri nasıl bu kadar bilgili?

@sonsuz , @aib , @Cihat_Altiparmak , @Gok_Mavisi_Anka , @Empera0 hocalarım, forumda gördüğüm en bilgili insanlar.

Hocalarım nasıl bu bilgilisiniz ve ben nasıl sizin gibi bilgili olabilirim? Sorduğum sorulara genellikle sizler cevap veriyorsunuz doğru cevaplar veriyorsunuz.

Nasıl sizin gibi bilgili olabilirim*

1 Beğeni

Merhaba,

foruma ilk girdiğim günü hatırlıyorum. Hiçbir şey bilmiyordum neredeyse. Sorular sordum, soru sorarken ustalarıma nasıl daha az efor harcatırım diye çok uğraştım. Soruyu doğru ve eksiksiz sormaya çalışmak, benim için değerli şeylerden biriydi, yardımsever insanlar da bana yardım etti. Sorduğum ilk sorular, yine de çelimsizce sorulardı. Ama o sorular sayesinde, soruyu doğru sormaya efor harcamak sayesinde bugünlere geldim. Sorduğum sorulara gelen cevaplarla, cevabını merak ettiğim bir şeyi Google da nasıl doğru bir şekilde araştıracağımı öğrendim. Bu günleri o günlere borçluyum.

Onun dışında öğrenme açlığım vardı. Lisede felan baya uğraşıyordum yazılımla. Ha bir de competitive programming ile uğraştıktan sonra algoritmik yeteneğim nispeten gelişti diyelim. Bir problem için insanların geliştirdiği çeşitli çözüm yöntemleri beni çok büyülüyor. Mesela dijksra algoritması, segment tree vs.

Ha ıcık da üni diyelim.

Kısacası bu işin özü deneyim, sabır, istek, azim vs. Kabak ile kavak ağacı hikayesini araştırabilirsin, o da işin muhteviyatı hakkında biraz da olsa bilgi verecektir.

10 Beğeni

Teşekkür ederim. Ben de meraklı bir insanımdır.

2 Beğeni

Estağfirullah, ben kendimi hâlâ oldukça acemi görüyorum.
Yalnızca 1.5 senedir yazılımla uğraşıyorum. Ufak da olsa bir başarım varsa, bunun sebebi neredeyse her gün kodlamaya vakit ayırmaya çalışmamdır. Sürekli uğraşacak yeni problemler, kodlayacak yeni projeler bulma peşindeyim. Kodlamaya ayırdığım sürenin bir kısmı bu projelere, bir kısmı ise insanların problemlerini çözmeye veya hiç değilse codewars gibi sitelerde dolaşmaya gidiyor. Tıkandığım noktalarda ise yeni kütüphaneler öğrenmekten, stack overflow gibi sitelerden ve bu tarz forumlardan yardım almaktan çekinmiyorum. Aslında yazılımla ilgilenen sıradan bir insanım :slight_smile:

8 Beğeni

Sordugum sorularin %90’i, “nasil her seyi anlatan ve kolay yardim edilebilecek sekilde sorarim” arastirmasini yaparken cozuluyor. Bu yuzden insanlara yardim ederken, iki sene sonra hatirlayamayacaklari salak bir programin frame’indeki bug’in cozumunden cok, soru sorma ve sormadan once cevabini arastirma tekniklerini ogretmeye calisiyorum. Bu yuzden cok sevilmiyorum.

Ogrenmenin onundeki en buyuk engel (kotu) ego, ki bu kulturumuzde asagilik kompleksi gibi agir sendromlar ile vucut bulabiliyor. Karsindakini duzeltme cabalarini birakip, dedigine veya yaptigina odaklanman gerekiyor. Zaten toplumumuz birbirini tanimayan insanlarin birbirini degistirebilmesine olanak vermeyecek kadar cesitli, heterojen bir toplum. Bu paragrafi arkadasin cok sevdigim bir lafiyla sonlandirayim: “Bildigini dusundugun seyi ogrenemezsin.”

Bi de ben 26 senedir kod yaziyorum, son 19’u profosyonel olarak.

13 Beğeni

Sırf sizin postlarınızı okumak için Forum’a giren, size çok saygı duyan pek çok kişi var :slight_smile: Onlardan biriyim.

7 Beğeni

Yani aslında ne diyeceğimi bilemiyorum. Seversen kodlama yapmayı, merakın artıyor merak bilgiyi getiriyor. Severek, coşkuyla kod yazmak işe yarıyor. Sen de kısa sürede bu tutkunun sonuçlarını göreceksindir.

3 Beğeni

7 yıldır kod yazıyorum. Dünyanın en basit kod satırını bile bulamayıp 8 saat aramakla uğraştığım olmuştu hayatımda. Belirli bir süreden sonra araştırma konusunda anahtar kelimeleri kullanmayı daha iyi biliyorsun ve daha orta atışı cevaplara ulaşıyorsun. Bazı zamanlar hala yanlış argümanları insanlara paylaştığım oluyor ya da hayatımda yaşamış olduğum bir durumu başka birisi yaşadığı için ikisinin de aynı sorun olduğunu zannetmem ve olaya tamamen yanlış yaklaştığımda oluyor. Bu durumda zaten beni düzeltiyorlar :smile:

Araştırmayı bildiğimden çoğu soruyu cevaplayabiliyorum. Kodlama kısmına gelirsek o kadar iyi olduğum söylenemez. 7 yıldır temellerdeyim :sweat_smile:

4 Beğeni

Niye sevilmeyesiniz ? Gerçi sadece 1 soru sormak için hesap açıp sorusu cevap bulunca bi daha girmiycek olanlar cevaptan ziyade cevap araştırma tekniği görünce çok memnun olmuyorlardır herhalde : D

Sorulan soruları araştırıyor musunuz yoksa sorulanların çoğunun zaten cevabını biliyor muydunuz ?

Verdiğiniz cevapları ileride lazım olur diye öğreniyor musunuz yoksa direkt cevabı verip geçiyor musunuz ? Birde kimi soruların cevabını bulmak gerçekten zor, bir sorunu ararken nasıl aratıyorsunuz ?

2 Beğeni
Bu yuzden cok sevilmiyorum.

Oysa biz seni çok seviyoruz.

6 Beğeni

Ben de seviyorum valla.

3 Beğeni

Ben de seviyorum…

1 Beğeni

Hmm, ikisi de.

Hic bilmedigim bir konuyla cok nadir karsilasiyorum (malum, forumda cok baslangic sorulari soruluyor). Onlari cogunlukla daha iyi bilen biri cevaplasin diye birakiyorum.

Bildigimden emin oldugum (veya dogrulugu cok onemli olmayan) seyleri arastirmiyorum fakat geri kalanlarin cogunda en azindan yanlis bir sey soylememek icin en azindan Wiki makalesine filan bakarak bilgimi dogruluyorum/tazeliyorum.

Insanlari resmi dokumentasyona veya baska kaynaklara yonlendirirken yonlendirdigim yeri de tekrardan okuyup soruyu soranin isine yarayacagindan emin oluyorum, ve yine bilgi tazelemis oluyorum.

4 Beğeni

Öğrenecek vaktim olmuyor genelde. Zaten o tarz bir insan değilim. O anda cevabı öğrenmeyi sevmiyorum. Konu tekrar karşıma geldiğinde her şeyini araştırmak daha hoşuma gidiyor ve işime yarıyor. Konuyu kökün ucundan köküne değil de kökünden uçlara doğru araştırmak benim zihnimde daha kalıcı yer sağlıyor. Bu sayede elimdeki materyalin temellerini anlıyorum ve daha kolay kalıpları oturtuyorum.

2 Beğeni

Kim demiş? Siz sevilmiyor değil, kolay kolay anlaşılamıyorsunuz. İnsanlar çoğu zaman sizin kadar derin düşünemiyor ve ellerine geçen bilginin değerini anlayamadıkları için ters tepiyorlar bence.

Oysa tecrübenin, deneyimin, değerini bilenler “nasıl daha fazla şey öğrenebilirim?”, “bu tecrübeden nasıl daha çok faydalanabilirim?” diye düşünür.

Tecrübeye hem saygım var hem de bulursam elimden çekeceği var :grin:. Fazlası zarar olmayan şeylerden biri de faydalı ilimdir bence. (Kaşıdaki insanı bıktırmamak şartıyla tabi. :smile:)


Hazır böyle bir konu açılmışken ben de aynı soruyu bilgili ve tecrübeli gördüğüm diğer üyelere yönetmek istiyorum.

@dildeolupbiten @EkremDincel @anon18277073 @coderistan @hasser

2 Beğeni

Bilgili ve tecrübeli olduğumu söyleyemem ama araştırma konusunda kendimi geliştirdiğimi söyleyebilirim. Bence en önemli şey, neyi nasıl arayacağını bilmek.

4 Beğeni

Bence bu da bir tecrübe, çünkü -bildiğim kadarıyla- internette aradığını bulabilmek ile ilgili bir kurs veya eğitim yok.

Kesinlikle. :slight_smile:

2 Beğeni

Evet haklısınız bu da bir tecrübe sayılır :slight_smile: