Merhabalar,
Gözlemlerinizi ve tavsiyelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Şimdiye kadar forumda sıkı kurallar uygulamadık. Pek ihtiyaç da olmadı. Belki kuralların yeniden düzenlenmesine ve açıkça tanımlanmasına ihtiyaç vardır. Bu konuyu @ismailarilik ile daha detaylı konuşabiliriz.
Kullanıcıların soru sormadan önce araştırma yapmamalarıyla ilgili önceden beri devam eden bir sorun var. Şu ana kadar kaynak paylaşmak ve araştırma yapılmasını tavsiye etmek dışında herhangi bir eylemde bulunmadık açıkçası. Ki şahsi düşüncem böyle bir durumda kişiyi açtığı konuyla alakalı kaynaklara yöneltmenin ve biraz daha araştırma yapmasını tavsiye etmenin uygun olacağı yönünde.
Sorularını anlaşılır bir şekilde sormayan ve cevaplanabilmesi için bir takım ayrıntıları paylaşmayan kullanıcılara yönelik de şu ana kadar herhangi bir yaptırımda bulunulmadı. Böyle bir durumda kişinin sorusunu gizlemek ve sorusuyla alakalı daha çok bilgi vermesi gerektiğini karşı tarafa bildirmek alternatif bir yaklaşım olabilir.
Türkçe’yi düzgün kullanmaya özen göstermeyen arkadaşlar şu ana kadar sadece başlık altında uyarılıyordu. Ben de Türkçe’ye özen göstermeyen yazıları okuduğum zaman rahatsız oluyorum ama kişinin Türkçe’yi düzgün kullanması gerektiğini hatırlatmak dışında başka bir eylemde bulunmanın da aşırı bir eylem (overkill) olacağını düşünüyorum.
Konu başlığını düzgün yazmayan kullanıcıların da başlıklarını fark ettiğimiz ölçüde biz değiştiriyorduk. Hatta iki gün önce yardım isteyen birisi hangi konuda yardım istediğini dahi belirtmemişti. Kendisine soruyu direkt sormasını tavsiye ettim. Düzgün yazılmayan başlıkların düzeltilene kadar konusunu gizlemek alternatif bir yaklaşım olabilir.
Forumda saygısızca davranan insanlarla çok fazla karşılaşmıyorum. Karşılaştığımızda kişiye bir uyarı mesajı gönderiyoruz, saygısız ifadelerin olduğu mesajı siliyoruz, mesaj tartışmaya yol açmışsa tartışmada yer alan kullanıcıların o tartışmayla alakalı mesajlarını siliyoruz. Gerekirse de konuyu kapatıyoruz.
Ödev ile alakalı tutumumuzu değiştirmiştik. Her başlığı zamanım olmadığı için inceleyemiyorum, ama fark eden kullanıcılar bildirimde bulunurlarsa ilgili başlıktan haberdar oluyorum ve daha önce belirlenmiş olan yaptırımı uyguluyoruz.
Doğrudan kod istemenin yasaklanması bence aşırı bir tepki olur (overkill). Stackoverflow’da da doğrudan kod paylaşan kullanıcılar var ve paylaşılmasına da herhangi bir yaptırımda bulunulmuyor. Burada “balık tutmayı öğretmek” veya “balık vermek” tavırları oldukça kişisel tavırlar. Bunu daha önce de düşünmüştüm. Şahsi düşüncem elbette “balık tutmayı öğretmenin” daha iyi bir yaklaşım olacağı yönünde. Ancak, buna zamanımız da olmayabilir. Sonuçta boş vakitlerimizi burada değerlendiriyoruz. Burası bir soru cevap platformu, bir eğitimi kurumu değil. Tuhaf gelebilir ama kimseye bir şey öğretmek zorunda da değiliz. Yine de kişinin kendi kaynaklarını kullanarak öğrenmesinin kendisi için daha faydalı olabileceğini söyleyebiliriz. Yani bir şeyler öğretmeye, nasıl araştırma yapılabileceğini göstermeye çalışan insana yaptığı işten ötürü saygı duyuyorum. Ama bunu yapmak yerine kod paylaşan arkadaşlar aslında yanlış bir şey yapmıyorlar gibi geliyor bana. Belli bir deneyime sahip, araştırmaktan yüksünmeyen insanlar zaten karşılaşabilecekleri sorunları nasıl araştırabileceklerini öğrenmiş oluyorlar. Biz burada araştırmanın önemli olduğunu defaatle söylüyoruz. Kişi söyleneni/tavsiyeyi ciddiye alır veya almaz o kişinin kendisinin bileceği iş.
Forumun kalitesi, kurallar esnek olduğu için mi düştü emin değilim. Belki bir etkisi vardır. Kurallarda bir takım değişiklikler yaparak kalitenin değişip değişmeyeceği gözlemlenebilir. Dediğim gibi bazı durumlardaki tavırlarımızı gözden geçirip, alternatifleri uygulayabiliriz.
Yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Varsa söylemek istedikleriniz, başka tavsiyeleriniz duymak isterim.
Herkese iyi forumlar, sağlıklı günler.