Cevaplar için teşekkür ederim.
Hiç iş kurma tecrübem yok ancak bir süredir girişimcilikle ilgili bir etkinlikleri takip ediyorum. Yaşadığım şehirdeki farklı etkinliklere katılma şansı buldum. Son birkaç senede 30 kadar mentörle görüşme fırsatı yakaladım. Öznel yargılarım dışında çok değer verdiğim ama kaynağını belirtemeyeceğim sadece kulak aşinalığım olan birkaç istatistiki veriye sahibim.
Kurulan şirketlerin büyük kısmı ilk senenin sonunu göremiyor. 5. yıla kadar ayakta kalabilen şirket sayısı %1 olarak ifade ediliyor. Şirket kurmanın 2 ayağı var. İlk olarak sana iş veya fırsat getirecek, sana kaynak sağlayacak, sana know-how katacak, danışmaya ihtiyacın olduğunda akıl verebilecek, ekibini büyütmen gerektiğinde katılabilecek, yatırıma ulaşmanı sağlayacak bir çevreye sahip olman gerekiyor. Basitçe telefon rehberini aç ve kontrol et. Bir aramayla ulaşabileceğin kaç insan bu etkileşimleri sana sağlayabilir? Bunun sayı olarak bir kriteri yok.
İkincisi ise iyi bir ekip ve iyi bir iş fikridir. Çok büyük bir çevreye sahip olabilirsiniz. Mesela Şeyma Subaşı yeterince büyük bir çevreye sahiptir. Ancak elinizde pazar araştırması ve fizibilite araştırma iyi yapılmış bir fikir yoksa yine iş kuramazsınız. (Kurarsınız da ömrü çok olmaz.) Fikri buldunuz bu sefer de fikri uygulamaya geçirebilecek bilgi ve tecrübeye sahip bir ekibiniz var mı veya kurabiliyor musunuz?
Bir keresinde “İyi fikir mi, iyi ekip mi?” diye sormuşlardı. Üzerine biraz düşününce iyi ekibin her türlü işin altından kalkabileceğini hatta kötü fikri bile üzerine biraz uğraşıp iyileştirebileceğinde uzlaşmıştık. Ne kadar çok iyi fikrin heba olduğunu hepimiz görüyoruz.
Bu şartları sağlıyorsanız şirket kurmanızı öneririm. Çünkü maddi getirisi ve meslek hazzı daha yüksektir. Sağlamadığınızı varsayarak bir işe girmek ile ilgili yazmaya devam ediyorum. Yazılım sektörü ile ilgili hiçbir işte çalışmadım. Ama biraz daha içinde bulunduğum sağlık sektörüyle biraz kıyaslama yapabilirim.
Sağlık sektöründe gelişmelerin yayılması yani yeni bir aracın ortaya çıkması ve herkesin varlığını öğrenmesi için 15 sene geçiyor. Sektörde kanıksanacak derecede oturması ise bir 15 sene daha alıyor. Ancak yazılım alanında işler çok daha hızlı ilerliyor. Yeni bir aracın duyulması ve kullanılmaya başlanması eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Herhangi bir araç için 3-5 sene içinde sanki yüz yıldır hayatımızda varmış gibi bir hâl alıyor. Basitçe banka şirketlerinin teknoloji politikalarını inceleyebilirsiniz. Önce internet sitelerine çok yüklendiler, sonra mobil uygulamalara, sırada ise deFi veya yapay zekalar var.
Sektör bu kadar hızlı değişirken neresinde girdiğinizin çok önemi yok. Zaten birkaç sene sonra kendinizi başka bir yerde bulacaksınız.
Benim tavsiyem 3 senelik tecrübenizle iş başvurularında bulunup herhangi birinde işe başlamanız yönünde. Çünkü demir tavında dövülür. Eğer ki iş bulamıyorsanız bir şeyler yanlıştır. Okula dönüp bitirmenizi öneririm.