Hangi yazılım alanını seçerdiniz?

Aklımda saçma bir kararsızlık var. Birbirinden ayrı dallar olmasına rağmen kararsız kaldım. Yapay zeka, data science, machine learning gibi alanlarda mı uzmanlaşayım yoksa direk backend web geliştiricisi mi olayım diye düşünüyorum ama ilerde teknoloji şirketi kurmayı da düşündüğüm için hangisi benim işime daha çok yarar bilemedim. Maaşa baktım bir site farklı diyor başka bir site farklı. Hani değişir zaten maaş olayı. Popülerliğe baktım ikisi de aynı. Bilemedim. Tavsiyelerinizin etkisi büyük olacak lütfen yapıcı tavsiye verin. Teşekkür ederim şimdiden…

Sorunun “kirmizi mi mavi mi”, “Programlama mi muzisyenlik mi” sorularindan hicbir farki yok. Ikisini de deneyin, hangisini seviyorsaniz, hangisi ilginizi cekiyorsa onun ustune gidin.

Teknoloji sirketi kurmak istiyorsaniz hepsini bilmeniz gerekiyor olabilir.

2 Beğeni

Başında belirtmişim zaten alakasız bir seçim olduğunu. Ama bana da kalırsa iksini de bilmem lazım. En azından birini iyi derece birini temel seviye bilmem lazım.

Aklınızda bir önceki gibi kararı verilmiş bir kararsızlık mı var?

Ne tür bir teknoloji şirketi kurmayı düşünüyorsunuz? Yada teknolojiden anladığınız veya bizim anlamamızı istediğiniz nedir?

Boston Dynamics gibi bir akıllı robot şirketi mi? Yoksa bir software şirketi mi kastediyorsunuz anlamamızı sağlayın.

Hım. Bir de maaş faktörümüz var yani. Üzerine de popülerlik.

Aslında yıkıcı eleştiri vermiyoruz. Ama sizin verilmiş kararlarınızla tavsiyelerimiz uymayınca size yapıcı eleştiri gibi gelmiyor.

İstekleriniz karmaşık. Yani verilmiş kararlarınız ve karar veremediğinizi sandığınız konuların çelişkisini biz çözmeye çalışıyoruz.

Yani aslında verilmiş kararlarınıza onay vermek arıyormuşsunuz gibi duruyor.

Bu faktörlere rağmen şansımızı deneyelim.

Madem yapay zeka ve web geliştirme arasında kaldınız ve odağınız maaş;

Olaya basit bakalım;

Hangisinin müşterisi daha fazla olabilir? Hangisinde daha kolay iş bulabilirsiniz?

Zaten bir önceki açtığınız başlıkta, mimarlığından ve mühendisliğinden vazgeçtiniz, duvar ustası olacağım kararı verdiniz.

O zaman duvarı bol olanı seçin ki bulmanız kolay olsun.

Tüm yazılım firmaları, yapay zeka ile uğraşmadığına ve tüm yapay zeka uygulaması ile uğraşan şirketlerinde duvar ustası aramadığını düşünürseniz.

Web geliştirme üzerinde ağırlık verirseniz daha çabuk “maaş” a ulaşabileceğinizi düşünüyorum.

Bu teklif tabi sizin kararınız bu başlıkta ne çıkacak merakla okuyacağız.

Kolay gelsin.

1 Beğeni

Hocam benim aklıma naçizane birkaç soru takıldı.
Herhangi bir üniversitede lisans bölümünde okudunuz mu?
Daha önce iş tecrübeniz var mı?
Şu anda yazılım alanında veya başka bir alanda hangi işle ilgileniyorsunuz?
Çevrenizde bu alanlardan biriyle ilgilenen arkadaşlarınız veya meslektaşlarınız var mı?

Merhaba;

Sorularınız gayet yerinde.

Size şu konu linkini vereyim.

Kendi şirketini kurmak mı, işe girmek mi? - Python - YazBel forumu

Orada zaten anlatmış. Tekrarı olmasın konunu.

Biz soruların cevabını öğrendik siz de okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz.

Kolay gelsin.

1 Beğeni

data science için iyi bir istatistik bilgisi gerekiyor. her önüne gelen data scientist oluyor bu dönemde nasıl başarıyorlar bilmiyorum fakat işin içinde ciddi bir matematik var. onun dışında yapay zeka da aynı şekilde. herkeste bi yapay zeka bi veri bilimci sertifikası var. şirketler dağıtıyor resmen bunları artık. özetle bir lisans diplomanız yoksa ve ciddi bir proje ortaya çıkarmadıysanız sertifikalar da hiçbir işe yaramıyor. tamamen kişisel fikrim olarak söylüyorum alaylı olmak istiyorsanız web developer öneririm.

1 Beğeni

ayrıca yine kişisel fikrim olarak söylüyorum. alanı deneyimlemeden (özellikle bu sektörde) pek bir fikriniz olmuyor. dışardan çok zor görünen içerde çok kolay olabiliyor vs vs. örneğin yapay zeka şu an çok havalı geliyor insanlara ama eskaza bir şekilde bu alanda iş bulduğunuzda başlarda sadece etiketleme yapıyorsunuz. yani en azından Türkiyede böyle olduğunu düşünüyorum. yurtdışı hakkında bir fikrim yok. 1 sene kadar alanları deneyimleyip karar vermek daha mantıklı olur bu sebeple.

1 Beğeni

Cevaplar için teşekkür ederim.

Hiç iş kurma tecrübem yok ancak bir süredir girişimcilikle ilgili bir etkinlikleri takip ediyorum. Yaşadığım şehirdeki farklı etkinliklere katılma şansı buldum. Son birkaç senede 30 kadar mentörle görüşme fırsatı yakaladım. Öznel yargılarım dışında çok değer verdiğim ama kaynağını belirtemeyeceğim sadece kulak aşinalığım olan birkaç istatistiki veriye sahibim.

Kurulan şirketlerin büyük kısmı ilk senenin sonunu göremiyor. 5. yıla kadar ayakta kalabilen şirket sayısı %1 olarak ifade ediliyor. Şirket kurmanın 2 ayağı var. İlk olarak sana iş veya fırsat getirecek, sana kaynak sağlayacak, sana know-how katacak, danışmaya ihtiyacın olduğunda akıl verebilecek, ekibini büyütmen gerektiğinde katılabilecek, yatırıma ulaşmanı sağlayacak bir çevreye sahip olman gerekiyor. Basitçe telefon rehberini aç ve kontrol et. Bir aramayla ulaşabileceğin kaç insan bu etkileşimleri sana sağlayabilir? Bunun sayı olarak bir kriteri yok.

İkincisi ise iyi bir ekip ve iyi bir iş fikridir. Çok büyük bir çevreye sahip olabilirsiniz. Mesela Şeyma Subaşı yeterince büyük bir çevreye sahiptir. Ancak elinizde pazar araştırması ve fizibilite araştırma iyi yapılmış bir fikir yoksa yine iş kuramazsınız. (Kurarsınız da ömrü çok olmaz.) Fikri buldunuz bu sefer de fikri uygulamaya geçirebilecek bilgi ve tecrübeye sahip bir ekibiniz var mı veya kurabiliyor musunuz?

Bir keresinde “İyi fikir mi, iyi ekip mi?” diye sormuşlardı. Üzerine biraz düşününce iyi ekibin her türlü işin altından kalkabileceğini hatta kötü fikri bile üzerine biraz uğraşıp iyileştirebileceğinde uzlaşmıştık. Ne kadar çok iyi fikrin heba olduğunu hepimiz görüyoruz.

Bu şartları sağlıyorsanız şirket kurmanızı öneririm. Çünkü maddi getirisi ve meslek hazzı daha yüksektir. Sağlamadığınızı varsayarak bir işe girmek ile ilgili yazmaya devam ediyorum. Yazılım sektörü ile ilgili hiçbir işte çalışmadım. Ama biraz daha içinde bulunduğum sağlık sektörüyle biraz kıyaslama yapabilirim.

Sağlık sektöründe gelişmelerin yayılması yani yeni bir aracın ortaya çıkması ve herkesin varlığını öğrenmesi için 15 sene geçiyor. Sektörde kanıksanacak derecede oturması ise bir 15 sene daha alıyor. Ancak yazılım alanında işler çok daha hızlı ilerliyor. Yeni bir aracın duyulması ve kullanılmaya başlanması eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. Herhangi bir araç için 3-5 sene içinde sanki yüz yıldır hayatımızda varmış gibi bir hâl alıyor. Basitçe banka şirketlerinin teknoloji politikalarını inceleyebilirsiniz. Önce internet sitelerine çok yüklendiler, sonra mobil uygulamalara, sırada ise deFi veya yapay zekalar var.

Sektör bu kadar hızlı değişirken neresinde girdiğinizin çok önemi yok. Zaten birkaç sene sonra kendinizi başka bir yerde bulacaksınız.

Benim tavsiyem 3 senelik tecrübenizle iş başvurularında bulunup herhangi birinde işe başlamanız yönünde. Çünkü demir tavında dövülür. Eğer ki iş bulamıyorsanız bir şeyler yanlıştır. Okula dönüp bitirmenizi öneririm.

2 Beğeni

Hasser hocam, çok yerinde anlatımlar eklemişsiniz konuya. Aradığım eleştiri buydu diyebilirim. İki konu başlığı açtım, saçma sapan laf atmalı küçümsemeli etiksellikten uzaktan cevaplar aldım. Olabilir yani ne kadar biliyor olsam da kararsız kalabilirim. Neyse, sonuçta ben şunu çıkardım: Kimse beni eğer çok büyük bir fark yaratmazsam işe almaz. Dolayısıyla ben de yeniden üni ye hazırlanıp en azından çalışırken okurum diye bir karara vardım. Yorumunuz için teşekkür ederim hocam. EN azından yapıcı bir tavsiye olmuş. Sağolun.

1.hayır lisans değil teknoloji fak. terkim.
2. Daha önce bir iş tecrübem olmadı ama bazı insanların isteği üzerine birkaç proje yaptım teslim ettim.
3. Şu anda ML ile ilgileniyorum. Zamanında django ile de ilgilendim.
4. Çevremde bu alanlarla ilgili insanlar var evet.
Hatta İtüden arkadaşlarımın şirket kurması ve başarılı olması beni de taşvik ettirdi diyebilirim.

Bu arkadaşlarınıza danıştınız mı?

Maalesef hangi foruma giderseniz gidin böyle bir yapı var. Üslubu böyle forumun. Zaten bir cevap alana kadar saatlerini kaybetmiş insana en açık ve en hızlı şeklide edebi safsatalara yer vermeden bilgi veriyorlar. Foruma soru soran ve cevaplayan insanlar da bu yöntemi seviyor. Ama bu gibi tavsiye başlıklarında pek çalışmıyor.

Yine sadece gözlem olmakla birlikte insanlar elinizde bir diploma olduktan sonra hangi kurumdan ve bölümden aldığınızı çok umursamıyorlar. Ama neden eğitime ara verdiğinizi soracaklardır. Ben yine özel bir durum yoksa bölüme kaldığınız yerden devam etmenizi tavsiye ederim.

Yine de karar sizin. Ama unutmayın en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.