Hazır bir API'I deploy etmek

Merhabalar. Bir süredir bir API üzerinde çalışıyorum ve epey bir yol katettim diyebilirim. Bu API üzerinden db’ye bazı kayıtlar ekliyorum. ayrıca api üzerinden fotoğraf upload’u da gerçekleştiriyorum. Sorum şu, bu api’ı nasıl deploy etmeliyim? EC2’ya API’ı deploy etmeyi düşünüyorum fakat aklımda bazı soru işaretleri var. DB için ayrı bir instance mı çalıştırayım yoksa API’ın bulunduğu instance’a dockerized bir şekilde hem db’yi hem API’ı mı deploy edeyim bilemedim. Ayrıca yüklenen fotoğrafların da bir yerde depolanması gerekecek tabii. bunun için de S3 kullanmayı düşünüyorum. Bu yol sizce mantıklı mı? Duruma göre epey büyüyebilecek bir uygulama oluyor. Belki de hiç büyümez bilemiyorum fakat en baştan olması gerektiği gibi ilerlemek istiyorum. Sizin de fikirlerinizi alarak doğru bir yol izlemek istedim.

DB’leri container icinde calistirmayi tavsiye etmiyorlar. Anliyorum, cunku tek baslarina bir makineyi hak ediyorlar ve aradaki katmanlar sadece zarar verebilir.

Buna tek istisna cluster’lar sanirim. Ufak, her makinenin lokaline replicate edilecek Redis’lik gibi datasetler varsa orchestrator altinda calistirmak cluster yaratmayi kolaylastirabilir.

Tabi ne tutacagini, nasil kullanildigini bilmedigim icin bu durum icin konusamayacagim.

Mantikli. AWS’nin en cost-effective servislerinden bir tanesi ve arayuzu basit oldugu icin vendor lock-in sorunu buyuk degil.

Bu arada DB icin AWS’nin DB servisi de dusunulebilir.

Burada gelecege hazirlik ile bugunde var olabilme arasinda ince bir cizgi var. Dikkatli yurumek lazim.

hocam bir nevi sosyal medya api diyebiliriz ama tam olarak değil. Redis’i kullanmam için önce öğrenmem gerekecek o sebeple şimdilik redis kullanmayı düşünmüyorum. Bu sebeple ilk söylediğinize gelerek db için ayrı bir instance oluşturmaya karar verdim.

GCP’de DB servisini kullanmıştım ve çok maliyetli olmuştu bu yüzden AWS’de de aşağı yukarı aynıdır diyerek hiç o işe girmedim açıkçası.

bunu da düşünerek şimdilik en az maliyetle nasıl kurtarabiliriz yoluna gitmeyi tercih ettim.
fikirleriniz için teşekkürler.