Is aramaya basladiginiz ilk gundeki kendinize kariyer tavsiyesi verin

Is aramaya ilk basladiginiz ve kariyerinizin basladigi o gunu hatirlayin. O zamandan su anki ana kadar cikardiginiz en onemli dersleri anlatin.

Bazi seyler tecrube edilmeden ogrenilmiyor. Daha yolun basindaki kisiler icin cok guzel bir kaynak olur.

1 Beğeni

İnsanlara asla güvenme (özellikle IK’lar). Sana bugün olumlu diyip yarın olumsuz diyen(kıytırık sebeplerden dolayı) onursuzlar görürsen şaşırmamanı öneririm. İşlere başvururken örneklemlerini artırmalısın. 100 şirketten 5’i dönüş yapıyorsa 200 şirketten 10’u dönüş yapabilir. (rakamlar sallama biraz) Kendi konumunu sağlamlaştırmadan (işi kesin bulmadan) geri dönen şirketlerin hiçbirisine olumsuz dönülmemeli ki elinde opsiyon olsun. Malesef IK aşamasında yeteneklerin önemli değil. Çok yetenekliysen bile insanlara gösteremezsen hiçbir anlamı yok. IK o alanı bilmiyor. Mümkünse IK için ayrı, mühendislerin incelemesi için ayrı CV hazırlanmalı. Ha bi de haksız yere olumsuz dönüş alırsan üzülmemeni önüne bakmanı öneririm.

Konuya özel bir sorun varsa onun üzerinden de ilerleyebilirim.

Staj yapıp yarı zamanlı çalışmış biri olarak söylüyorum bunları. Türkiye’de böyle.

3 Beğeni

Programlama dilleri arasında zıplaman güzel. Ancak birini seçip onunla devam et. Her biri hakkında bir şeyler bil, birisi hakkında her şeyi bil. Bilmediğini sor, iyi dinleyici ol. Açık kaynak kodlu projelere destek ver bu senin gelişimin için iyi olacak. İngilizceyi erkenden hallet gözünü seveyim. :slight_smile:

Arkadaşlarını iyi seç özellikle alanında iyi olanlarla arkadaşlık et. İşi almak için düşük maaş söyleme hakkettiğini düşündüğün neyse onu söyle. Deadlineları uzun ver sonra gereksiz mesaiyi yapmak zorunda kalıyorsun. İlerde bu kodu ben mi yazmışım diyeceksin, diyebilirsin, yanlışında ısrar etme. Yanlıştan öğrenmeye bak.

İş yaşamında canını sıkacak, moralini bozacak olaylar olacak. Sen kara ekrana ilk hello world yazdırdığındaki heyecanını kaybetme. Öğren, yola devam et.

Haydi yolun açık olsun. :slight_smile:

3 Beğeni

Bence mülakatlara iyi çalışmak ve karşıdaki kişiyi şaşırtmak önemli.

tutorial hell’e düşme.

ingilizcen iyi sanıyorsun ama çok da iyi değil. sağda solda gördüğün meme (miim)leri anlıyor olman iyi ingilizce bildiğin anlamına gelmiyor.

bir projeye başladıktan sonra karşılaştığın ilk zorlukta 2 saat araştırma yapıp çözemediğinde projeyi tamamen bırakma. biraz daha araştır muhakkak çözeceksin.

iş görüşmesinde çok da dürüst olma. etik dışı yalanlar da söyleme ama aklından geçeni karşındakine pat diye söyleme.

hackerrank, leetcode, coderbyte gibi platformlarda 2-3 günde bir orta zorlukta bir sorunu çözmeye çalış. yarım saat ekrana bakıp çözemeyince internetten çözümlerine bakma. kendin yap!

o araştırmaya ve öğrenmeye korktuğun, başaramayacağını düşündüğün programlama dilleri ya da teknolojiler düşündüğün kadar zor değil. yazılıma dair çoğu şey ortalama zekaya sahip biri tarafından yeteri kadar zaman ayrılırsa rahatlıkla öğrenilebilir (tamamen kişisel görüşüm).

mülakatlarda özgüvenli ol. sordukları şeyler o kadar da zor şeyler olmayacak. rahat takıl.

ayrıca yine mülakatlarda “ne iş olsa yaparım abi” kafasında konuşma. sonra backend developer olarak alındığın yerde seni hem devops hem frontend hem backend ile ilgilenmek zorunda olan bir isviçre çakısına dönüştürürler.

MÜLAKAT ÖNCESİ “BİZE ŞU PROJEYİ YAP BİLMEM KAÇ GÜN İÇERİSİNDE GITHUB LİNKİNİ BİZE AT” DİYEN OLURSA SAKIN AMA SAKIN PROJEYİ YAPIP GÖNDERME.

şimdilik aklıma gelenler bunlar. ilerde belki editlerim.

2 Beğeni

Bu cümlenin arkasındaki tecrübelerinizden bahseder misiniz? Henüz hiç iş tecrübem yok. 17 yaşındayım. Tamamen köylüsüyüm bu konuların o yüzden merak ettim :eyes:

şurada ve şurada iki farklı deneyimimi paylaşmıştım. şaka maka üstünden epey zaman geçmiş.

1 Beğeni