Java da matrisin satır ve sütunlarını toplama

havada bir matrisin elemanlarını dışarıdan alıp satır ve sütunlarını toplayan bir kod yazmak istiyorum satır toplama işlemini yaptım ama sütunları nasıl toplayabiliriz acaba

Javada yeni oldugum icin istediginiz algoritmayi
veremeyebilirim.Amacinizi once anlayamadim.Ama satir toplami bulmus olmaniz amacinizi(yanlis anlamamissam tabi)anlamami sagladi.

package com.genel.my_matrix;
import java.util.Scanner;
public class main_matrix {

public static void main(String[] args) {
    Scanner satir_giris = new Scanner(System.in);
    System.out.println("matrixin satir sayisi:");
    int satir = satir_giris.nextInt();

Scanner sutun_giris = new Scanner(System.in);
    System.out.println("matrixin sutun sayisi:");
    int sutun = sutun_giris.nextInt();

int [][] mat_eleman = new int[satir][sutun];

int satir_top = 0;
    for(int m=0;m<satir;m++){

for(int n=0;n<sutun;n++){
      satir_top += mat_eleman[m][n];
      }
      System.out.println((m+1)+".satir toplami "+satir_top);
    }

int sutun_top = 0;   //sutun toplamini tutacak
    for(int a=0;a<sutun;a++){   //her sutun icin

for(int b=0;b<satir;b++){   //o sutunda bulunan verileri for dongusune sok
      sutun_top += mat_eleman[b][a];   //dikkat ederseniz siradaki sutun degeri degismiyor(burada sutun indexi a adli degiskende zaten) sutunlardaki 
      }                                //verileri bulabilmek icin satir degisiyor
      System.out.println((a+1)+".sutun toplami "+sutun_top);//en sonunda da yazdirma islemiyle bu isi noktaliyoruz.gerisini anlamissinizdir sanirim.
    }

}
}

Java coklu dosya dili oldugu icin bunu siz kendi algoritmaniza uyarlarsiniz.Zaten burada onemli olan algoritma,kod degil.Anlamadiginiz bir nokta olursa bilgim dahilinde yardimci olmaya calisirim.(algoritmada yanlis da yapmis olabilirim yeniyim cunku).

Anladım teşekkür ederim dış for la iç forum yer değiştirmesi yetiyormuş😀

Ben tesekkur ederim.Algoritmami gelistiriyor boyle seyler,benim icin de iyi oldu bu.

"Çoklu dosya dili"nden kastınızı merak ettim, biraz daha açabilir misiniz? :slight_smile:

1 Beğeni

Yanlis bilmiyorsam merhaba dunya ciktisini bastirmak icin bile jarlara(eclipsede gordum bunu,ustelik bu dosyalari silemedim eclipse uzerinden) ihtiyacimiz var.Ayriyeten benim telefon idle’ından bir ornek fotograf:

Yanlis biliyorsam lutfen hatami duzeltin,isime yarayabilir bu.

Coklu dosya dili derken sunu kastedmek istedim.merhaba dunya yazisi bastirmak icin bile birden cok dosya olusturuyor idle’im.python gibi script dili olmadigini bundan dolayi dusunuyorum.