Kamera İle Görüntü İşleme

Merhaba,

kamera kontrolü ile iş güvenliği gözlüğü kullanan birisini denetlemek istiyoruz. Çalışan kişi gözlüğü çıkardığı vakit sistem uyarı versin. Bunu amatör olarak hangi yolla yapabiliriz. Biraz araştırdım bunun benzeri olarak pandemi zamanında maske denetimi için yapılmış. Ancak maske yerine iş güvenliği gözlüğü tanımlamak gerekiyor sanırım. Konuyla ilgili bir tecrübem yok. Hem görüntü işleme ile ilgili öğrenim sağlayıp hem de bir proje yapmak istiyorum.

Önerilerinizi ve desteğinizi bekliyorum.

Ben bunu gözlüklü birini ve gözlüksüz birini tespit etmek istiyoruz şeklinde yorumlayayım.

GitHub - TianxingWu/realtime-glasses-detection: Eyeglasses detection for real-time videos based on face alignment with Dlib and OpenCV-Python

Böyle bir yaklaşım var.

Teorisi anlatılmış. Kodu denemedim çünkü, dlib derlenerek yüklenmesi gereken bir kütüphane ve ve derlemek için vakit ayırmadım.

Kullandığı kütüphanelere bakınca çalışabilirliği var gibi duruyor. En azından bir başlangıç nokası olabilir.

Maske ile gözlük arasında ufak bir yorum farkı var. Maske muhtemelen iki gözün tespiti sonrasında elde edilecek yüz üzerinde kocaman bir alanda kolayca tespit edilebilir.

Ama iş güvenliği gözlüğü çerçevesiz, yada şeffaf bir çerçeve ise işler biraz karışabilir. Tersi de olabilir, eğer gözleri çeşitli ışınlara karşı koruyan koyu bir gözlük ise göz tespiti yapamadığından bulduğu şeyden emin olmak zorlaşabilir.

Görüntü işleme kodları bir kaç satırdan ibaret hazır kodlardır. Burada forumda örnekler de var yine gerekirse onlardan buraya örnekler de bırakabiliriz.

Yabancı dil probleminiz var mı bilmediğimden ingilzce linkler veriyorum, sorun olursa Türkçe kaynak bulmaya yada, kısmen çevirerek vermeye de çalışabiliriz.

Başlangıç olarak, OpenCV kurmanız, görüntüleri çeşitli kaynaklardan almanızı bunları görüntülemenizi, çerçevelemenizi sağlayan basit rutinler içerdiğinden faydalı olacaktır.

Sonra gözlük tespit metodları için ne tür bir gözlükten bahsettiğimizi görmemizde fayda var. Ardından sabir bir data ile veya öğretilmiş bir veri tabanı ile tahminleri artırabiliriz.

Bu işin programlama kısmı.

Diğer taraftan, iş güvenliği yönünden bakıyorsak, denetim ve yasak son çaredir.

İşin akışını gözlük takmasına gerek bırakmayacak bir şekle dönüştürmek asıl mühendislik yeteneğidir.

İş güvenliğinde KDD en son çaredir. KDD ye zorlayan iş akışı hatalı iş akışıdır. İyi incelenip yasakçı ve denetimci zihniyet yerine KDD kullanımına gerek kalmayacak çözümler üretmeye de çaba sarfetmek gerekir.

Bunu da ayrıca incelemek isterim.

2 Beğeni