Kendi şirketini kurmak mı, işe girmek mi?

Selam arkadaşlar. Yakın zamanda Marmara Elektronik teknolojisi bölümünü bıraktım. Olacak gibi değildi. 3 Yıllık bir yazılım (Python- Java) tecrübem var. Yapay zeka alanında uzmanlaşmaya çalışıyorum. Acaba kendi işletmemi mi kursam yoksa patika devden bootcamplere katılıp işe mi girsem diye kararsız kaldım. Aylarca bunu düşündüm ma bir yere varamadım. İstedim ki başkalarının aklını da kullanayım, sadece kendi düşüncelerime göre karar vermek istemedim. Sizce hangisini seçmem daha doğru olur? Her türlü deneyimsiz veya deneyimli kişilerin fikrine ve tavsiyesine ihtiyacım var. (Python etiketi altında yazmamın sebebi görülmesidir kusura bakmayın lütfen)

“C” şıkkı.
Şahsi düşüncem:
Okula geri dönün ve bitirin.
Kolay değildir tabii. Sizi anlayamayabiliriz.
Ancak diplomanız yoksa, çok yer tecrübenize
bakmadan sizi adam yerine koymayacak.
(Ağır olduysa kusura bakmayın)
Kendi işinizi kursanız da farketmez. Bir iş/İhale
alacağınızda da bir diploma sorunu çıkabilir.
Yarı zamanlı bir yerlerde çalışarak eğitiminizi
tamamlayınız.

2 Beğeni

Hocam her iş ve ihalede sıkıntı yaşanmaz diye düşünüyorum. Bazı özel eğitim gerektiren işler hariç zaten sıkıntı olmaz bence. Zaten yazılım ve ksmi donanım işlerinde üniversite sorun çıkarmıyor daha çok ortaya koyduğunuz ürün veya proje başarısı ön plana alınıyor. Yine de teşekkür ederim.

1 Beğeni

Neden olacak gibi değildi anlamak gerekiyor.

Programa baktım, çok da yoğun ve karmaşık bir şey görmedim. Bunlarla başa çıkamadan hayatla başa çıkmak daha mı kolay görünüyor diye sormadan önce, anlamak adına bir kez daha sorayım istedim. Neden olacak gibi değil?

Yukarıdaki eğitim programı içerisindeki bir çok konu ile yapay zeka alanında da karşılaşacaksınız. Nasıl başa çıkacaksınız?

Mesela size kenar belirleme algoritması tasarlamanızı istesem mevcut yöntemler dışında nasıl bir yol izlersiniz? Ne tür bir matematik yeterliliğiniz var? Algoritma performansınızı nasıl ölçer nasıl karşılaştırırsınız bize gösterebilecek misiniz?

Bu en kararsız kalınmayacak kısım aslında.

Ticaret mi yapmak istiyorsunuz, bir beyaz yakalı olmak ve maaşlı mı çalışmak istiyorsunuz kadar iki ayrı kutbu olan basit bir tercih.

Bu tercihi etkileyecek faktörlre, ticari kabiliyetiniz, sermayeniz, hedefleriniz gibi konular olup bizim biraz bilgimizin dışında siz kendinizi bizden daha iyi tanırsınız.

Kısa yoldan maaşlı bir iş bulup çalışmak mı istiyorsunuz. Bu sektörde ticari bir faaliyet mi yürütmek istiyorsunuz bilemiyorum.

Hele ki hangisi iyi olur sorusu daha da zor bir soru…

Ticari borçlar nedeniyle bunalıma girip mi intihar etmek istersiniz…

Yoksa maaşlı çalışıp parayı yetiremeyip, çocuğuma pantolın alamadım diye bunalıma girip intihar mı etmek istersiniz nasıl bilebiliriz…

Yani evet marjinal örnek ama iyi olup olmayacağı biraz da kader meselesi, tahminde bulunmak zor.

Ülkede yaşam koşulları zor iken hedeflerinizi, yeteneklerinizi, hayalleriniz bilmeden bir şey önermek çok zor.

Ticari yeteneğinize güveniyorsanız, yazılımla da uğraşmanız gerekmez, ürünün ne olduğu yada sizin üretmeniz önemli değildir. Ürünü alır ve ürünü satar kazanabilirsiniz. Oysaki ticari bir yeteneğiniz yoksa, ürünü siz üretseniz de satamaz ve zarar edebilirsiniz. Bunu buradan bizim bilmemiz imkansız.

Benzer şekilde, okulu bitirmek gibi bir konuda, olacak gibi değil diye vazgeçme aşamasına geliyorsanız, bir yerlerde maaşlı bir işte olacak gibi olacağına emin olabilir miyiz ona da ben emin olamadım.

Nacizane, eğer ticari yeteneğinize güveniyorsanız, muhtevasına takılmadan direkt ticarete atılın, zaten ne ürün olduğu değil satıp satamayacağınız önemlidir. Satıp kazanıyorsanız bunun yazılım olması dahi gerekmez. İsterseniz, soğan patates ihracaatçısı olur yine çok kazanırsınız.

Ama yine nacizane, bir iş disiplini bir temel bir altyapı ve kültürel bakış açısı geliştirmek isterseniz. Önce okulunuzu bitirmeye odaklanın. Tabi bu tavsiye hala olacak gibi değilin ne olduğunu bilmediğimizden geçerli.

Bunlar hep Bill Gates’in okulu yarım bırakıp şirket kurması hikayesinden kaynaklı ise, burası USA değil, oradaki fırsat ve imkanlar bu ülkede yok, yanılıya düşüp hayatınızı karartmayın.

Ülkede inanılmaz bir ara eleman sıkıntısı var ama ara elemanın da kalifiye ve sertifiye olması önemli. Elinizde belgesi olmayan bir durumda maaşlı çalışma hayatına çıkmanız ileride sizi bir çok zorlukla karşı karşıya bırakacaktır. Basit bir terfiyi bile bu nedenle kaçırırsanız, bıraktığınız okula pişman olabilirsiniz.

Tamam son dönemde, bolca üniversite açıp üniversiteleri yüksek liseye çevirdiler ama yinede de bu eğitimler size kılavuzluk edecektir.

Yani okulun verdiği anahtar kelimeleri aklınızda tutun ve o anahtar kelimeleri kendiniz araştırarak sonradan kendi gelişimize katkı sağlayın.

Yani dönüp dolaşıp tek net tavsiye verebilirim. Okulu Bİ-Tİ-RİN. İçinde bulunduğunuz koşulları bilemeyiz ama yine de bitirmek için çaba sarfedin.

Kolay gelsin.

2 Beğeni

Aslında beni tam anlamamışsın ya da ben tam anlatamamışım. Neyse, bu arada dediğiniz algoritmaları çok şükür az çok yapabiliyorum. Ancak bazı noktalarda tam da benim düşündüğüm gibi düşünmüşsün. Okulu zaten bırakma nedenim uzamasıydı. Ben zaten teknoloji bölümü okuduğum için bu kadarı da yersiz bence deyip bi şansımı denemek istemiştim. Okul işine gelince, o zaten bitti. Kaydımı ben aldım ama fazla uzattığım için okul bitti. Keyfi değil. Bakıcaz artık. Bir arkadaşım diplomasız güzel bir github reposuyla yazılımcı olarak bir yere girmiş çalışıyor. Bende de o şans varsa deneyeceğim. Bir de benim ticaret gibi bir yeteneğim yok. Başka yol mu kalmadı sanki. Karamsarlığa gerek yok. Evet burası ABD değil ve ben de Gates değilim, ama bir yolunu bulacağımı en azından düşünüyorum. Sana da tavsiyem bu kadar karamsar olma. Hayatın gerçekleri senin düşüncelerine göre karşına çıkar. Ne bekliyorsan onunla karşılaşırsın. Neyse yine de fikrini belirttiğin için sağol.

Okuldan bir b.k öğrenemezsin. Türkiye’de eğitim artık iyice çöp oldu.
Ama malum iş için diploma şart.
Sana en iyi tavsiye:
İşe gir ve oku. İkisini de şimdiden kovala.

2 Beğeni

Asla paranı çarçur etme. İş kurma.
Türkiye Orta Gelirli’yi yok etmek üzerine kurulmuş bir iktidar ve burjuvazi ile yönetiliyor. Bundan sonra da böyle olacak gibi. İktidar değişse bile, bizim zeka seviyesi düşük ve kendini herkesten zeki zanneden burjuvazimiz ve özellikle İslamcı Sermaye buna devam eder.
Paranı mevduata(ya da altına) yatır, maaşla biriktir. Oku ve çalış.

3 Beğeni

Biliyorum bundan kat kat daha fazlasını hak ediyorsun.
Ama ne yazık ki bu canına yanıdığım memleketi böyle.
Keşke sana başka gerçekçi tavsiye verebilseydim.
Ama asla kimsenin adamı olma ve hayatın için biriktirmekten ve hayatını yaşamaktan vaz geçme.
İçindeki çocuğu yaşatmaktan asla vaz geçme.
Böyle memleketler, en çok "içimizdeki çocukların katilleri"dir. Unutma.

3 Beğeni

Uzadığı için bitmesi üzücü. İleride fikrin değişir belki tekrar denersin. Burası netleşti.

Burada konu tam da bu şans…

Yani aslında kararını vermişsin, şansını deneyeceksin…

O zaman zaten şirket açma seçeneğini kendiniz elediniz.

Bulursunuz umarım.

Bana bakma sen, ben yıllarca, özelde, kamuda yeteri kadar çalıştım unumu eledim eleğimi astım.

Benim ki karamsarlık değil. Tedbir diyelim…

Vaktinde durum muhakemesini yapmayan ilerde kriz yönetimi ile uğraşır düsturu diyelim. Karamsarlık değil.

Savaş planları ilk kurşun atılana kadar geçerlidir diye bir söz vardır.

Sonrasında kriz patlar, kriz patlamadan önce ne kadar durum muhakemesi yaparsan o kadar ihtimale hazırlıklı olursun.

Zaten hedefi başarıdır, hedefine ulaşmandaki engelleri hesaplamak ve tedbir hazırlamayı karamsarlık olarak görme.

Burada pek konuşulmaz ama mesleki yeterlikik kurumu adında bir kurum var.

Ve belli mesleklerde mesleki yeterlilik belgeleri sorgulanmaya başlandı. Tabi bu aslında avrupa birliği kapsamında bir konu şimdilik savsaklanıyor ama ilerde herkesin önüne yeniden çıkacak.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Resmi Web Sitesi (myk.gov.tr)

Yeterlilik kriter ve belgeleri istenmeye başlandığında mektepliler bir adım öndeyken alaylı olmayı seçersen ileride zorlanacaksın.

Günü kurtarmakla ileriyi planlamak arasındaki fark kadar ufak bir fark yani.

Yani bazı faaliyetleri yürütmek için asgari yetkinlikler aranırken zor durumda kalabilirsin.

Yani, mimarın, mühendisin, teknikerin yapmaya yetkili olduğu konularda duvar ustası gibi kalmak istemezsin diye düşünüyorum.

Tabi tercihler senin… Hayat senin… Yaşamda başarılar dilerim.

1 Beğeni

Arkadas elektronik teknolojisi bolumunu birakmis ama arkadaslar. Bolumun programcilikla alakali olmasi onemli mi?

Gordugum kadariyla cevap hayir. Ortalamanin uzerinde bir universiteden mezun olunmadigi surece diplomanin ise yaradigindan bile emin degilim. Yine de @semtex’e ve cevap vermis/vereceklere bunu da sormak isterim.

1 Beğeni

Hocam kafamda bir ihitmal var, o da yks ye yeniden hazırlanmak. Bilgisayar veya yazılım mühendisliği kazanıp dediğin gibi hem okuyup hem de (artık freelance mi yoksa remote mi bilmiyorum) çalışmak. Buradaki üstadlar ne der bu fikre? Bir not: (zengin değilim. İş kuracak param yok! Zamanı gelince Tubitak ve Kosgebten başvuru ile almayı düşünüyorum…)

Güzel bir konuya değinmişsiniz.

Hatta iki konuya değinmişsiniz.

Üniversiteler ve eğitim kalitesi ve ortalama ünivrsite konusunu şimdilik bir kenara bıkaralım.

İlk değindiğiniz konudan devam edelim.

Evet şöyle bakalım;

Marmara Üniversitesi-Fakülte>SubContent

3.	ELY1002	Algoritmalar ve Programlama	Zorunlu	2	1	4,00	4,00	
5.	ELY1008	Sayısal Devre Tasarımı	Zorunlu	2	1	4,00	4,00

5.	ELY2025	Mikrodenetleyiciler	Zorunlu	3	1	5,00	5,00	
5.	THU100	Topluma Hizmet Uygulamaları	Zorunlu	0	2	1,00	1,00

4.	ISL1091	Girişimcilik	Seçmeli	2	1	4,00	4,00
2.	ISL1081	İşletme Yönetimi	Seçmeli	2	1	4,00	4,00
1.	BMY2001	Hastane Yönetimi ve Organizasyonu	Seçmeli	2	1	4,00	4,00

3.	ISL1083	Kalite Yönetim Sistemleri	Seçmeli	2	1	4,00	4,00

2.	ELY1052	Sayısal Çözüm Yöntemleri	Seçmeli	2	1	4,00	4,00

3.	HBY1022	Haberleşme Temelleri	Seçmeli	2	1	4,00	4,00

4.	OTM1052	Kontrol Sistemleri	Seçmeli	2	1	4,00	4,00

1.	BBY2084	Bilgi Güvenliği	Seçmeli	2	0	3,00	3,00

2.	BLY1000	Programlama Dili	Seçmeli	2	0	3,00	3,00

14.	RTS2082	Multimedya	Seçmeli	2	0	3,00	3,00

1.	BLY2023	Web Tasarımı Uygulamaları	Seçmeli	2	1	4,00	4,00

9.	OTM2001	Algılayıcılar ve Uygulamaları	Seçmeli	2	1	4,00	4,00

10.	OTM2051	Robotik	Seçmeli	2	1	4,00	4,00

11.	YDI2030	Mesleki İngilizce	Seçmeli	2	1	4,00	4,00

5.	ELY2028	İleri Mikrodenetleyiciler	Seçmeli	3	1	5,00	5,00

6.	HBY2006	Sayısal Haberleşme	Seçmeli	3	1	5,00	5,00

7.	HBY2052	Mobil Haberleşme Sistemleri	Seçmeli	3	1	5,00	5,00

8.	HBY2054	Sayısal Görüntü ve Ses Sistemleri	Seçmeli	3	1	5,00	5,00

9.	MKT2082	Mekatronik	Seçmeli	3	1	5,00	5,00

10.	OTM2008	Bilgisayarlı Veri Toplama ve Kontrol	Seçmeli	3	1	5,00	5,00

Söz konusu bölümün derslerinden bir kaç tanesi. Tabi tıbbi makine ve tıbbi elektronikle ilgil dersler de gördüm.

Elektroniğin programlama ile alakalı olduğunu görmezden gelmediğimizi düşünürsek. Gerçekten faydalı bir bölümden bahsediyoruz. Söz konusu ön lisans programı, otomasyon, elektronik elektrik, mekanik pnömatik, mekatronik konularında geniş bir yelpazede eğitim içeriyor ve tam bir ara elaman için mükemmel bir içerik miş.

Programlama konusunu kavramak için computer/hesaplayıcı konusunu çok iyi algılamak ve kavramak gerekir.

Hatta computer nedir’e bakış açınızı belki değiştirir diye makanik bir computer/hesaplayıcı videosu linki vereyim.

Navy Mechanical Fire Control Computers (1/2) - YouTube

Navy Mechanical Fire Control Computers (2/2) - YouTube

Amerikan donanmasının atış kontrol bilgisayarını görmenizde fayda var.

Programlama konusu, web tasarımı, veri tabanı gibi konulara kısıtlanamayacak kadar geniş bir alan.

Bu nedenle iyi elektronik bilgisi, iyi mekanik bilgisi her zaman gerçek computer design için bilinmesinden fayda olan konulardır.

Siz konuya değinince aklıma geldi karaladım. Bu kısım soruyu sorana cevap niteliğinde değil. Konunun gelişmesi esnasında güzel bir noktaya temas eden katılımcıya katkı amaçlıdır. Kolay gelsin.

Yaşın gençken bir daha üniversiteye hazırlanabilirsin, kim ne der takma. İstediğin bölümü oku, bu ülkede hangi bölümü okuduğunun pek bir önemi yok ama mümkünse, iyi hocalar tanıyorsan, o hocaların okuluna girmeye bak. Bu dünyada iyi bir eğitim, sadece iyi insanlara denk gelirsen mümkün. Zira gezegende iyi insan sayısı az. İyi bir eğitim, iyi hocaya denk gelirsen mümkün.
Şahsen ben çok iyi bir matematik hocasına denk gelmeseydim, Üniv’i bırakmak üzereydim, hatta kesin bırakmaya karar vermiştim, ta ki iyi bir hoca tamamen şans eseri, soru çözümlerine girdiğim bir (üstelik) "asistan"a denk eldiğim için devam ettim ve pek çok şey öğrendim.

Okuyacağın bölüm mümkünse hızlı bitirebileceğin, kitap okuyup, kendine zaman ayırabileceğin bir bölüm olsun. Bana kalırsa “radya tv” oku, sosyal medyadan kazanırsın uzaktan; ya da yazılım tabi. Artık diğer dallarda iş bulman zaten hayal ama Erdoğan’ın uzak akrabası ya da ara türüyle bağın varsa olabilir.

Kolay gelsin.