Kendini kurtarmak mı yoksa nüfusun büyük bi kısmını öldürmek mi?

Bir kırmızı ve bir mavi düğme var ve bu düğmeler dünyadaki herkesin önünde var. Eğer nüfusun yarısından fazlası kırmızıya basarsa maviye basan herkes ölecek. Eğer nüfusun yarısından fazlası maviye basarsa kimse ölmeyecek ve eğer herkes kırmızıya basarsa herkes ölecek. Hangisine basardınız? (Kırmızıya basarsanız ölmeniz için tek ihtimal herkesin kırmızıya basması)

  • Mavi
  • Kırmızı

0 oylayanlar

Maviye basmak güvenli gibi, yani nüfusun yarısından fazlası maviye basar gibi görünüyor bence.

Ama ben kırmızıya basabilirdim, çünkü dünya çok kalabalık.

3 Beğeni

Bana sorulduğunda bende öyle düşünüp mavi basmıştım ama o ankette 5 6 kişilikti ama genede kırmızı kazanmıştı ilginçtir. Öteki türlü eğer thanos olmak istemiyorsak mavi gibi geliyor haklısın ama sevdiğin insanlarında gitme ihtimali var.

Yanılıyorsunuz. Bu millet gider yine tayyipe verir.
Matrix felan burada tutmaz, burada suşiyi ekmeğin arasına koyup yiyiorlar kanka.
Seçeneklerin anlamsızlaştığı bir zamandayız. yani.

5 Beğeni

YazBel’de Thanos’la karşılaşacağımı hiç tahmin etmemiştim

Yapmayın arkadaşlar öldürmeyin beni 1 oydan bişi olmaz demeyin oyunuzu verin lütfen

Eğer çoğunluk dediğiniz gibi maviye verirse kırmızıya basmak zarar vermez
Eğer çoğunluk benim tahminimdeki gibi kırmızıya verirse maviye basmak öldürür dolayısıyla kırmızıya basmak gerekir
Ve herkesin kırmızıya basması çok düşük bir olasılık koca gezegende yüz binlerce intihara meyilli kişi var en az 1 tane bile mavi kurtarır dolayısıyla en mantıklı seçim kırmızı

1 Beğeni

Evet ama hepimiz maviye verip kardeş kardeş takılabilirdik. Siz sadece beni öldürüyorsunuz şuan

Bence mantıklı olan mavi. Akıllı toplumlarda da mavinin üstün gelmesini beklerim doğrusu.
Bununla birlikte dünyanın çoğunluğu kırmızıya gidecek yüksek ihtimalle. Ve bunu düşünerek kırmızıyı seçmek de paradoksal bir şey. Gerçekten güzel bir soru.
Mavi daha çok erdem etiğini, kırmızı da rasyonel egoizmi temsil ediyor gibi geldi bana.
Bu referandum Norveç gibi bir yerde yapılsaydı (güvenebileceğim bir toplum/topluluk diyelim, örnekler tartışılabilir çünkü; ya da öyle bir topluluk yoktur belki de) sadece ve ben de oranın bir vatandaşı olsaydım mavi derdim. Ama dünya açısından düşününce kırmızının minimum %60’ı geçeceğini düşünüyorum, belki nazik bir orandır bile.
O yüzden kırmızı basardım. Fakat bu kararın da rahatsız edici bir noktası var, paradoksal olması. İnsanların büyük çoğunluğu da zaten böyle düşündüğü için kırmızıya gidecektir. Yine de kırmızı daha mantıklı bence. Herkesin kırmızı basması durumu ise asla yaşanacak bir şey değil diye düşünüyorum.

3 Beğeni

Çok doğru konuşmuşsunuz hocam. Ben Türkiyede olduğumuzu değilde ferah, güzel, mutlu yazbel forumda olduğumuzu varsayarak cevap vermiştim zaten :slight_smile: