Large Language Model türü yapay zekalar

Birkaç yıldır hayatımızda ChatGPT, Gemini gibi LLM modelleri var. Sessiz sedasız hayatımızın bir parçası haline geliyorlar. Hatta bir süredir gözlediğim kadarıyla forumdaki aktifliği de azalttılar.

Ben bir süredir kod yazmak yerine ChatGPT ile basit bir sohbet yaparak uygulamalarımı yazdırıyorum. Kendi eğitimim için danışıyorum. Hatta son ekledikleri internette arama özelliğiyle iyice arama motorlarını kullanmayı azalttım.

Sizlerin bu yapay zekalar hakkında gözlemleri ve deneyimleri neler? Gelecekte nereye doğru yönelecekler? Yorumlarınızı merak ediyorum.

1 Beğeni

Merhaba, ben de projemde özellikle dokümantasyon tarama ve basit örnek kod isteme için kullanıyorum. Genelde dokümantasyonlar ingilizce olduğu için, Türkçe konusunda bayağı yardımcı oluyor.

Kişisel kullanım alışkanlıklarımı eleştirecek olursam birkaç kez beni çok tembelleştirdiğini ve gereksiz yere çözümü sadece kendisinde aradığımı farkettim. 1 hafta kadar bir problemle uğraşıp, gpt’ye şöyle yapsak nasıl olur böyle yapsak nasıl olur diye deneyip sonuç alamadığım, sonra lan bir de internetten arayayım resmi dokümantasyonun güncel haline bakayım deyip problemi çözdüğüm zamanlar oldu. Ama bu aklıma gelene kadar 1 hafta gpt de çözüm zorlamıştım gereksiz yere. Bu birkaç kez başıma geldi ve kendime kızdım, şimdi daha dengeli kullanmaya çalışıyorum.

Kod yazma konusunda ücretli versiyonu ne seviyede bilmiyorum. Gelecekte promt mühendisliği gibi mesleklerden bahsediyorlar, kulağa çekici gelse de bir tür koyunlaştırma projesi olabilir biraz şüpheciyim bu konuda. Biz yapalım siz sadece kullanmayı bilin mevzusuna çıkıyor iş.

Türkiye’de T3 vakfı T3 AI.LE ismini verdikleri bir yapay zeka modelini geliştirdiklerini duyurmuşlardı. Stratejik öneme sahip kurumlarımız bu tarz teknolojileri kendileri üretirler umarım.

1 Beğeni

Yapay zeka gpt kod konusunda oldukça faydalı oluyor. Ama sıfırdan bir kodu sormak yerine yazdığım kodda daha kısa nasıl olur yada kodda alternatif komutlar. Mesela text de matematiksel bir işkende bana eval önermişti. Sonrasında forumdan gelen uyarılarla evalın tehlikelere açık olduğunu sizlerden öğrendim. Sonrasında gpt ye evalın açıkları varmış ve tehlikeleri varmış diye sordum. Sonrasında sympy önerdi. Ve eval sadece sayılar varsa tehlike olmaz dedi. Eval ile bir sistemden veri alır, format atar, hatta bilgi düzeyinize göre hasar verebilirsiniz dedi. Sonrasında gördğm ki bir konu hakkında bilgim olsada onun hakkında daha geniş bilgi içğn danışıyorum. Ben dos1.0 işletim sisteminde gwbasic ile 1984 de yazılım dğnyasına girdim. Cobol, algol, pascal, business basic, qbasic, c, c+ ile bitirdim. Ama dos komutları çok şeyler yapılabiliyordu. Ve beni assembler ile zorunlu bulaştırdı. Şimdi sadece merak ve hobi olarak python çok derya ve çocuğum ap derslerinde jawa scriptw de bulaştım. İşte orada jawa mantığını bilmeyince gpt çok yardımcı oluyor. Mesela public kullanım hataları yada class tanımlamalar. Diğerleri benzer komutlar. Gpt faydalı ama önce biz ne düşğnğyoruz sonrası el elden ğstğndür ile en iyisi ne ? İle tanışmak.

1 Beğeni

Konu güzel, konuşmaya değer.

Yapay mıdır, zeka mıdır bilmem. Bana sadece bir yazılım olarak görünüyor.

Arama motorları kullanmak gibi bir şey benim için.

Güzel tarafı şu, bir çok veriyi tek tek kendim taramak yerine bu programlar tarıyor ve oldukça iyi sonuçlar da döndürüyor.

Yapay zeka tarafı benim açımdan kompleks bir problem değil.

Sadece, işlem gücü veri tabanı ve web tarama yetenekleri olan bir server olması ve bunları benim bilgisayarımda çalıştırmadan bana sonuçları bana döndürmesi gayet güzel.

Yani kodların yapabildikleri şaşırtıcı değil. Arama motorlarının yapabildiklerinin ötesine geçmeye başlaması da gayet güzel.

Tek sorun var, istediğim verileri oluşturduktan sonra güvenilirlik açısından benim de kontrol etmem gerekiyor.

Çünkü açık kaynak olmayanlar, veri setlerini nasıl beslediğini, yada web taramada ne kullandıklarını tam olarak açıklamadığından. Yaklaşımlarını ve hata noktalarını el yordamı ile kontrol etmem gerekiyor.

Kaldı ki internetteki her bilgi doğru olmadığından kullandığı kaynakların güvenilirliği de hep soru işareti olacaktır.

İleride ne olur derseniz.

Verdiği cevaplardan skorlar oluşturduğundan sizin ve bizim sayemizde doğruluğu hızla artıyor.

Ama bugların nerden çıkacağı belli olmaz.

Bir çok konuda hızla gelişti ve gelişmeye de devam ediyor. Kullanın kullandırın ama açık kaynak olanları destekleyin. Tekelleşirse paralı abonelere dönüşürsünüz.

Buna katılmıyorum sadece. Forumda etkileşememenin başka nedenleri var bunu uzunca tartışmak gerekir.

Özellikle kuşak çatışması diyebilirim.

Yeni jenerasyon, kısa çabuk sorum çözülsün yaklaşımındayken, eski jenerasyon, biraz bilgiyi öğrenme ve soru sorarken öğrenme konusunda algıların açılmasını istiyor.

Yani self servis sordum önünü ardını öğrenmeden, sorunum çözülsün yaklaşımı biraz bu hale getiriyor.

Hele ki eleştiriye açık olmamak, ayrı bir sorun.

Yani soru sormak da bir sanattır ki, bilgi seviyesini de gösteriyor soru soranın.

Yine burası kibar bir forum.

Yurt dışı forumlarda, bir kullanma kılavuzunda bulunan, yada temel referans bir kaynakta bulunabilen bir soruyu sorarsanız, RTFM yazar geçerler.

Google dan bakarsınız rtfm ye.

Yani temel kendinizin kolaylıkla bulabileceği bir bilgiyi bile soru olarak sorarsanız burada biraz da olsa referans veriliyor, açıklanıyor örnek kod koyuluyor.

Ama geri kalan dünyada, Tkinter da kod yazdığını iddia edip de nasıl buton event ını tanımlayamazsın bunu sordun burada der gömer geçerler.

Yani temeli arayüz ve buton olan bir kod yazıyor ve bunu yapamıyorsan ne yaptığını bilmiyorsun demektir ve harfleri bilmeyen birinin roman sorması kadar saçma bulunur.

Etkileşim demeyelim de bir soruya bakıyoruz bir de soruş şekline insanın cevap veresi gelmiyor.

Butonda yapamayan yarın label soracak, öbür gün textbox soracak, öbür gün slider/scrolbox soracak.

Böyle bir dünya yok. Kimsenin de baştan aşağı birine eğitim hizmeti verecek vakti yok. Programlamayla uğraşan birinin zamanını bu kadar verimsiz kullanıp, bunca açık kaynak internet ortamında bilgi bulamaması zaten o kişinin bu konuda ilerleyemeyeceğinin kanıtı niteliğinde.

Yoksa chatgpt geldi, forumlarda etkileşim azaldı demek yanlış geliyor bana.

Kolay gelsin.

2 Beğeni

Merhabalar,

Ben de bu konu hakkında bir şeyler yazmak istiyorum. Yazmadan önce de, okumuş olduğum bir blog’u atmak istiyorum buraya. Why I stopped using AI code editors · Luciano Nooijen

Belki daha sonra daha ayrıntılı yazarım ama ben sanki çağın gerisinde kalmış gibi hissediyorum. O yüzden bu yazıyı okurken biraz eski kafalılık sezebilirsiniz. Ben bir kodu yazarken onu niye yazdığımı anlamak isterim. Özellikle CPP gibi dillerde (hatta argumanımı değiştirebilirim burda, python bana daha zor debug edilebilir geliyor, çünkü fonksiyondan herhangi bir tipte bir değişken döndürebilirim ) dikkatli kullanmak gerekir. Açıkçası gidip de benim için şu kodu yaz dediğim neredeyse hiç olmadı. Sanki yazsam benim iş akışımı yavaşlatacak gibi geliyor. Sanki asıl kodu debug etmek yerine yapay zekayı debug etmeye çalışacağım gibi düşündürtüyor bana. Ha ama template doldurmada çok iyi, özellikle software hakkında döküman yazarken (use case diagram, data flow diagram, …)

2 Beğeni

Yapay zekanın ürettiği koda müdahale etmek, iyi dökümente edilmemiş bir projeye sonradan dahil olan yeni yazılımcı gibi hissetiriyor.

2 Beğeni