Linux için hangi dağıtım?

Merhabalar, şuanda Windows kullanmaktayım ancak Linux’a geçmeye karar verdim ve bir süredir hangi dağıtımı kullanmam gerektiğine karar vermeye çalışıyorum, nereye girsem her seferinde farklı düşüncelerle çıkıyorum. Sizinde fikirlerinizi alayım dedim. Pc kullanımlarımı belirtmem gerekiyorsa bazı hafif oyunlar oynuyorum sistem kastırmayan türden minecraft felan, bazı yazılım tool larına ihtiyacım var vscode, android stuido v.b sizce bu kullanıma göre ve diğer etkenlerde göz önünde bulundurularak hangi dağıtımı tercih etmeliyim?

Ubuntu kullanıyorum ben. oyun için nasıldır bilemiyorum hiç Linux’a oyun yüklemedim ama diğer konularda işimi görüyor

2 Beğeni

normalde bende Ubuntu geçmeyi düşünüyordum ancak doğru mu bilmiyorum ama diğer dağıtımları göre biraz daha ağır olduğunu öğrendim. Ancak genede Ubuntu yu tercih ediceğim gibi duruyor bir sorun aldığımda çok kullanıldığından en rahat onla çözerim gibi geldi hemde daha önceden Ubuntu deneyimim var daha rahat olabilir. Ancak gene de diğer dağıtımları kullananlardan da fikir almak istiyorum emin olmak için

aktif olarak windows kullanıyorsan bilgisayara direkt linux kurmana gerek yok. google’a WSL yazıp biraz araştırma yap muhtemelen işini görecek bir şeyler bulacaksın.

daha önce onu da kullandım ancak bir çok sorun yaratıyor, makineye direk Linux kurmak daha rahat olur dedim sistemim de çok güçlü olmadığı için nefes alır diye düşündüm

1 Beğeni

Cogu oyunun ve oyun platformunun (orn. Steam) destekledigi tek dagitim. Diger dagitimlar icin cok bir sey degistirdigini zannetmiyorum, ama resmi durum bu.

Evet, populer bir distro kullanmanin avantaji bu.

Cok fazla distro degistiren biri degilim, son 10 senedir Ubuntu’dayim. Ama kullanim sekli degismedigi surece distro’lar arasinda muhtesem buyuk farklar olmadigini soyleyebilirim.

Microsoft’un pastanin “duzgun tool kullanan developer” dilimine el atma cabasi. Isletim sisteminden reklamlari kaldirmadigi, otomatik update’leri kapatmadigi surece Linux deneyimi yasatmaya baslayamaz bile.

4 Beğeni

Konuda Ubuntu’yu aklıma bir soru geldi onu sorayım. Ubuntu’nun dosya konumu değiştirdiğimizde konumdaki dosyaların listesini Ubuntu’ya yolladığını duymuştum (tam anlatamamış olabilirim baya oldu bunu duyalı). Bu doğru mu? Ubuntu kullanırken bizden veri topluyor mu?

Teşekkürler yardımlarınız için Ubuntu kurmaya karar verdim. Ancak kurarken ne yapmam gerek şuan cihazımda Windows yüklü iso dosyasını belleğe atıp burdan başlat demem yeterli mi yapmam gereken başka bir işlem var mı

Archlinux

20karakter

Biraz daha açabilir misiniz? Biraz baktım ve her yerde karmaşık olduğu yazıyor başlangıç için doğru mudur sizce? Genelde sanırım basit bir şeyle başladıktan sonra arch a geçiyormuş insanlar çok bir şeye denk gelemedim detaylı bakmadığım için ama genel yargılar böyle gibi sizin düşünceniz ne yönde bu konuda?

Linux u çok az kullandım ve ne Ubuntu’yu ne de Arch’ı denemedim ama Arch ile okuduklarımdan hatırladıklarımı anlatayım. Yanlış hatırlamıyorsam kendisi değil kurulumu zor ki onu da zaten internetten bakıp yapabilirsin. Ancak kurulumun speedrun ını yapan bile varken ne kadar zor olabilir ki?

Arch Kurulumu Speedrun

Ancak endişeniz varsa Ubuntu ile tecrübe kazanıp Arch a geçmeyi de düşünebilirsiniz. Ayrıca özellikle düşük sistemler için tasarlanmış daha kolay olan linux distroları da var.

2 Beğeni

Sistemim çok kötü değil ortalama diyebilirim ama Windows kullanırken takıldığını hissediyorum. Birde bir şeyin speed run ı varsa o şey çok korkunçtur genelde :slight_smile: dalga geçmek amacıyla yapılıyor çünkü komik oluyor insanlar haftalarca kuramıyor adam gelip 10 dakikada işi bitiriyor neyse şaka bi yana merak ettiğim şey şu artıları ve eskileri ne yani Ubuntu kullansam ne fark eder arch kullansam ne farkeder hangi özelliği diğerine göre iyi hangisi öbürüne göre kötü sonuçta bu dağıtımlar öylesine çıkmıyor genelde hepsinin bir alanı var bir alanda daha iyiler bende bunu bulmaya çalışıyorum benim için en iyisi hangisi olur gibi. çünkü şuan gözümde ikiside Linux birisi daha popüler oyun desteği var kurulumu daha kolay, öbürü ise kurulumu zor konu hakkında pek bilgim olmadığı için net bir şey söylemekte istemiyorum ama buradan böyle gözüküyor o yüzden tecrübenizi dayanarak sormak istiyorum hangisi diğerinden x konusunda daha iyidir gibi.

Ubuntu kullanman yeterli en fala desteği olan o, Arch kullanman sana artı birşeyler katmaz. Temel terminal komutlarını öğrenmen yeterli.

bilgisayarında ayrıca windows kalmayacaksa ve oyun oynayacaksan ubuntu kurmanı tavsiye ederim.

Bilgisayarımda oyun vb. bir kaç iş için windows da olmasına rağmen linux fazla hakim olmadığım için topluluk desteği sebebiyle ubuntu kullanıyorum.

ubuntu’ya temelde iki eleştiri geldiğini görüyorum: birincisi performansı beğenilmiyor ki bu konuda ben pek rahatsız değilim (ama oyun falan oynamadım; günlük işler ve kodlama için kullanıyorum.) ikinci eleştiri snap paket yöneticisi ile ilgili “neyi nereye kurduğu, kurulum yaparken başka neler yaptığı belli değil” demişti redhat fanı bir arkadaş. benzer eleştirileri çok görüyorum.

ek:
ben varsayılan arayüzü değil de alışkanlıktan ötürü gnome-flashbacki kullanıyorum. performansa etkisi olabilir.

1 Beğeni

Sen yanmazsan, ben yanmazsam, debian.

3 Beğeni

Windows’u kaldırıcam muhtemelen harddisk imin boyutu küçük çünkü o yüzden Ubuntu geçiceğim gibi duruyor en çok onun önerisini aldım. Performans konusunda dediklerinizi bende gördüm Bi kaç yerde ama aman aman bir fark yok özellikle Windows dan çıkınca çok rahatlar dediler. O yüzden Ubuntu kurucağım en yakın zamanda teşekkürler.

aynen öyle hocam iyi dediniz :slight_smile:

Ubuntu veya arch ne farkı var? İkisinde de lolü açtım takıldım. Bence arch iyidir.

Arch ın avantajı her şeyi düzenlemeni sağlaması ancak bu ilginizi çekmiyorsa Ubuntu gayet iyi bir seçenek.

Zevkler ve renkler tartışılmaz ama bolca speedrun ı bulunan minecraft a korkunç demeye gönlüm el vermedi açıkçası :slight_smile:

Konuşmaları okudum ve Ubuntu yu seçmen daha doğru olur diye düşünüyorum.

işte zaten onu diyorum farkı yoksa daha kolay kurulumu olan ubuntuyu seçerim daha iyi.

Evet zaten ubuntu indirmeye karar verdim ama sohbet dönünce bilgilenmek için buraya yazmaya devam ediyorum.

Zaten olay minecraft’ın korkunç olması değil şahsen en sevdiğim oyunlardandırda :slightly_smiling_face: ancak olay oyunun 7 dakikada bitmesi aylar veren adam için bu çok manyakça geliyor